Furnérozás – intarziás bútor készítés

A furnérozás, furnérozott bútor kifejezésekkel, akkor találkoznak sokan először, amikor bútorvásárlás előtt állnak, vagy egyedi bútort, berendezést szeretnének készíteni, és tájékozódnak a lehetőségekről. 

Vannak megrendelőink, akik konkrét elképzeléssel jönnek hozzánk, mások bizonyos stílusjegyeket akarnak megjelentetni, esetleg javaslatot várnak tőlünk a hely és a bútor funkcionális szerepének ismertetésével.

A furnérozás technikájának köszönhetően, egyedi igényekre szabott, izgalmas ötleteket tudunk megvalósítani, legyen az trendet követő design, vagy az örök eleganciát adó intarzia stílus. Nálunk minden elképzelés valósággá válhat.

Bemutatjuk a furnérozásban rejlő lehetőségeket, hiszen ennek is köszönhető, hogy megvalósíthatjuk megrendelőink elképzeléseit.

Furnérozási kisokos

a furnérozás jelentése

Furnérnak nevezzük azokat a 0,2-8,00 mm vastagságú falapokat, amelyeket hasítással, hámozással, fűrészeléssel állítanak elő „munkára előkészített” fa rönkökből.

a furnér előállítási módja

 • Fűrészelt furnér –  1870 előtt csak fűrészelt furnér létezett, ez kezdeti technikai megoldás volt. Ma a régi bútorokhoz használják ezt a módszert az asztalosok. 
 • Késelt (hasított) furnérHasítással készítik a színelésre alkalmas furnérokat. A  hasított furnér rendelkezik a legszebb rajzolattal, a legesztétikusabb megjelenéssel. Vágás lapjuk a rönk közép-tengelyén átfektetett síkkal párhuzamos.
 • Hámozott furnér A furnérok 90%-át hámozással állítják elő. A hámozott furnér gazdaságosabb, mint a hasított furnér, de csak vakfurnérozásra alkalmazhatóak.
 • Koncentrikus hámozású, amikor a tengelyvonala körül forgatott rönkről, csigavonalban fejtik le a furnért.
 • Excentrikus hámozású, ha a rönköt tengely vonalán kívül eső helyen fogják be és úgy fejtik csigavonalban.

a furnér alkalmazásának célja

 • Egyediség –  bútorainkat  különlegessé, egyedivé tudjuk tenni,  a fa furnérok szép rajzát, színét kihasználva a megfelelő illesztéssel.
 • A faanyag anatómiai felépítéséből adódó negatív tulajdonságok módosíthatóak, vetemedés kiküszöbölhető.
 • Olcsóbb felületre történik az értékes fa furnérjának felragasztása, ezzel kevesebb faanyagra van szükség, így kedvezőbb lesz a termék ára is.
 • A furnér felület védi a termék alapanyagát a fizikai és mechanikai hatásoktól.
 • Elsősorban borítóanyag, amely lehetővé teszi a külső megjelenésében kisebb értékű fa anyagok felhasználását a kész termékeknél.

Furnér Vágás, amelyeknek köszönhetjük a különböző mintákat, az erezetben, rejlő változatosságot, a fák típusainak megfelelően

Furnérozás - gyakori kérdések

Mit jelent a furnérozás?

A furnérozás a fára való felragasztott vékony lapok, azaz a furnérok alkalmazása bútorok készítésénél. Sokan akkor találkoznak először ezzel a kifejezéssel, amikor bútorvásárlás vagy egyedi bútor készítése előtt állnak.

Milyen módon állítják elő a furnérokat?

A furnérok előállításának több módja van, például fűrészelt, hasított vagy hámozott furnér. A hasított furnér rendelkezik a legszebb rajzolattal és a legesztétikusabb megjelenéssel. A hámozott furnér gazdaságosabb, mint a hasított furnér, de csak vakfurnérozáshoz alkalmazható.

Milyen céllal alkalmazzák a furnérokat?

A furnér alkalmazásának célja az egyediség megteremtése, a faanyag anatómiai felépítéséből adódó negatív tulajdonságok módosítása, a felület védelme a fizikai és mechanikai hatásoktól, valamint az, hogy lehetővé teszi a külső megjelenésében kisebb értékű faanyagok felhasználását a kész termékeknél.

Mi az a furnérlemez?

A furnérlemez 0.5-1 milliméter vékony tömörfa lemez. A fa rönkökből késeléssel készítik, és kiváló minőségű, stabil felületet biztosít bútorok készítéséhez.

Milyen lehetőségeket kínál a furnérozás?

A furnérozás technikájának köszönhetően izgalmas ötleteket lehet megvalósítani, legyen az trendet követő design vagy az örök eleganciát adó intarzia stílus. Az egyedi igényekre szabott bútorok készítése is lehetővé válik. A furnérozás lehetővé teszi a különböző minták, az erezetben rejlő változatosság kiemelését, valamint a fák típusainak megfelelő megjelenést.

Furnérlemez

A furnérlemez a tömörfa és az MDF-lap  átmenete.  Az 1 mm vastagságú tömör fa lapot ragasztjuk az MDF bútorlapra. Így a külső borítása tömörfa látszatát kelti, természetes hatású lesz, és kedvezőbb az ára  is mint a tömör fáé (Ezek között is vannak olyan minőségűek, amelyek drágábbak pl. Makaszár ében, Cirikóta furnérlemez.) 

A furnérlemezek legtöbbször magas minőségű bútorok alapanyagai.

Cirikóta, indiai alma, meszes tölgy intarzia

Intarzia és furnér 

Az intarzia a bútorművesség egyik díszítő módja, amely különböző színű fa furnér kombinálásával jön létre

Makaszár ében furnérozás

Az intarzia készítés, és bútorkészítés során felhasználásra kerülő fa furnér fajták:

 • Színfurnér – felületek, élek borítására használjuk nemes fákkal való díszítő hatás elérésére
 • Vakfurnér  – a színfurnérozás alá kerül alapozóként. Rostiránya (száliránya) a színfurnérra merőleges, használatával a bútorlap szerkezetileg erősebb lesz, nem vetemedik. Mindenfajta furnérozott készítmény – akár tömör fa, akár pedig bútorlap –  mindkét oldalán kap vakfurnért és színfurnértAz intarziát sem szabad a bútorra vakfurnér nélkül felragasztani.
 • Műszaki furnér  – Ragasztással előállított rétegelt fa-gyártmányok alapanyaga.

Paliszander átfutó furnérozás

Színfurnér választék

Színfurnérokat a világ szinte minden fájából készítenek. Ennek köszönhetően lehet az otthonunkban, irodánkban, az egyenlítő mentén,  vagy éppen a hideg éghajlati öv területén élő fából különleges, egyedi bútorunk.

A különböző éghajlati területeken őshonos fáknak, a belőlük készült furnérok izgalmas színeinek, erezetük rajzolatának köszönhetően érezhetjük át annak a helynek,  kontinensnek a hangulatát ahonnan a választott fa származik. 

 A vevők minden igényének szeretnénk eleget tenni, így a választható fafurnérok szinte teljes kínálata megtalálható nálunk.

Álgesztes bükk
Álgesztes kőris
Amara kétszer késelt ében
Amerikai dió flóderos
Amerikai cseresznye
Amerikai dió frízes
Álgesztes bükk
Gőzölt bükk
Európai cseresznye
Európai dió (tömörfa jellegű)
Európai dió
Fenyő

Furnérozás, intarzia készítés, furnérozott és intarziás bútor árak

Mivel minden bútor egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített intarziás vagy furnérozott bútorok egyedi árazást  igényelnek.

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!