Hajlított fából készült íves bútorok

A hajlított fából készült íves bútorok megjelenése nem új keletű. Már az ókorban készültek hajlított székek, asztalok, kiegészítők. 

A ma használt hajlítási technikák alkalmazását hosszú folyamat előzte meg. Ehhez szükséges volt a különböző fák szerkezetének megismerése, a hajlítás technikájával járó, húzó-, nyomó erő, illetve a folyadék és a hő hatásainak vizsgálata a különböző fa típusok tekintetében.

íves bútor hajlított fából

Íves bútorok – avagy a hajlítás technikája napjainkig

A fával foglalkozó kézművesek számára nyilvánvaló volt, hogy csak úgy hajlítható meg a fa, ha bizonyos tulajdonságait megváltoztatják, lágyítják.

Alapvetően a fát kétféle formában hajlították:

 • tömörfa hajlítással
 • falécek hajlításával

Tömörfa hajlítás

 • Tűzben való hajlítás vizezéssel – a forró víz lágyította a fát, formálhatóvá vált, nem gyulladt be. Ezt követte a gőzölés, prés formában tartás, végezetül szárítás.  
 • Forró vízben, gőzben való hajlítás – vascsőben helyezett fára vizet töltöttek, majd lezárták és megforrósították. A hajlítható fát sablonba szárították, így alakját is megtartotta.

Rétegelt – ragasztott hajlítás

Michael Thonet, asztalos az 1840-es évekbenkészítette első ismert székeit síkgörbe elemekből. Az eljárást szabadalmaztatta, majd továbbfejlesztette.

A rétegelt, ragasztott hajlítás folyamata:

 • fából, vékony fa réteg furnérlapok készítése 
 • a lapok enyvezése, egymásra illesztése
 • sablonban préselés – enyv száradásáig

Íves bútorok a 20. században

A fa-műanyag rétegeléses eljárásával módosították ezt a technikát, amelynek lényege: a furnér rétegek közé műanyag fólia került, amely hőkezelés hatására meglágyult, a rétegeket egymáson elcsúszhattak, ezáltal hajlíthatóvá vált. Kihűlés után megtartotta alakját.

Fa – műanyag rétegeléses eljárás

Hazánkban a 20 század első felétől a fa vékony rétegeiből ragasztott, egyben hajlított elemekből készült ülő bútorok voltak divatosak. A hajlított elemek kellemes rugózást, kényelmes pihenést biztosítottak.

21. század íves bútorainak technikája,
a tömörítéses hajlítás

 • faanyagot lágyítják
 • hosszanti irányban megnyomják, számítógép vezérelt tömörítő gépben
 • így rostirányú zsugorítás történik, a sejtfalak gyűrődnek
 • a nyomóerő megszűnését követően hajlíthatóvá válik a fa

 

Jelenleg a hajlított bútorok és azok alkatrészei három féle eljárást alkalmaznak:

 • gőzöléses eljárás 
 • tömörítéses eljárás
 • rétegragasztásos eljárás

A Hajlított Fa Manufaktúrában, mi elsősorban a rétegragasztás módszerét használjuk bútoraink készítésénél. Bármilyen fából, bármilyen méretben, bármilyen igény szerint. Nálunk nincs lehetetlen!

hajlított íves nappali dohányzóasztal

Íves bútorok – a belső építészek örömére

A kézművesek, az íves bútorok készítésével, a technikai módszer kidolgozásával, a gyönyörű dizájnra és a kiegyensúlyozottságra törekedtek. A hajlított formák rugalmasságot, békét közvetítenek. 

Az ember örök célja, a harmónia. A hajlított bútoroknál az ívek finom vonalai a belső békét  segítik és az eleganciát sugároznak. 

A belső építészek kiváló lehetőségként tudják alkalmazni a hajlított fa különböző módon megmunkált formavilágát, színeit a hatalmas szállodák, luxushajók, villák hatalmas belső tereiben. Az épületek szögletességét észrevétlenül kompenzálja egy megfelelő helyre tervezett íves bútor.

Hajlított konyhabútorok

Egy elegáns, egyedi kivitelezésű íves konyhabútorral igazán izgalmas hangulatot tudunk teremteni akár egy kicsi U alakú konyhában is.  

Íves nappali bútorok – hajlított fából

A hajlított fából készült modern vagy klasszikus nappali berendezés: hajlított polcokkal, asztalokkal, székekkel, csónak szekrénnyel egyedi légkört varázsol otthonunkba.

hajlított íves nappali polc

Hajlított bútor árak

Mivel minden bútor egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített hajlított fából készült íves bútorok egyedi árazást  igényelnek.

Lakberendezőjével egyeztetett igényeit mi megvalósítjuk, legyen az bármilyen izgalmas, különleges, egyedi.

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

 

hajlított íves nappali bútor