Egyedi íves lépcső, fa csigalépcső tervezése, készítése, felújítása

A hajlított fa lépcsők és a csigalépcsők nemcsak hogy kisebb helyet foglalnak el a térben, mint a hagyományosan kivitelezett lépcsőszerkezet, hanem  egyedi és stílusos megjelenést kölcsönöznek bármely otthonnak vagy irodának.

Az ívelt lépcső hajlított fa korláttal vagy a csigalépcső gyakran a belső tér központi helyének design eleme. A lépcsőhöz és a kapaszkodóhoz kiválasztott fa anyaga, kialakított formavilága és a megmunkálás minősége üzenetet hordoz, amely nagy szakértelmet igényel.  

Vajon mi a különbség a csigalépcső és a hajlított vagy ívelt lépcső között? Milyen megoldások léteznek? Mi határozza meg egy luxus lépcső árát? Saját munkáinkon keresztül megmutatjuk a lépcső tervezés és készítés,  a lépcső felújítás és burkolás folyamatát árakkal.

Hajlított fa lépcsők, csigalépcsők fából vagy fa burkolattal

A fa hajlítás olyan famegmunkálási forma, ahol a fadeszkákat vagy deszkákat gőz segítségével íves formára hajlítják. Ezt a technikát évszázadok óta használják bútorok, hangszerek, és természetesen lépcsők és lépcsőkorlátok létrehozására. A Hajlított Fa Manufaktúrában,mi elsősorban a rétegragasztás módszerét alkalmazzuk.

A hajlított falépcsők nem csak szép látványt nyújtanak, de rendkívül tartósak és hosszú élettartamúak is.

A hajlított fa lépcsők többféle stílusban, színben és kivitelben készülnek. A hagyományostól a modernig bármilyen térben testreszabhatók. A hajlított fából készült lépcsők, csigalépcsők régen gyakran keményfából készültek, például tölgyből, dióból, cseresznyéből, mahagóniból és juharból. Ezek sokszor vetemednek, recsegnek, ezért érdemes inkább a furnérozást választani, amivel a lépcsőt különlegessé, egyedivé tudjuk tenni,  a fa furnérok szép rajzát, színét kihasználva a megfelelő illesztéssel.  Így a faanyag anatómiai felépítéséből adódó negatív tulajdonságok módosíthatóakvetemedés kiküszöbölhető.

A hajlított falépcső szépsége abban rejlik, hogy mérettől és formától függetlenül bármilyen térbe beilleszthető. A lépcsők és korlátok ívei a térhez igazíthatók, az anyagok és a felületek a meglévő dekorációhoz illeszkedően választhatók. Az elkészült lépcsőelemek pácolhatóak vagy festhetőek,  de divatos a natúr (természetes és befejezetlen) megoldás is, ahol a fa “hibáiban”, göcsörtjeiben gyönyörködhet az ember.

A hajlított fa lépcsők nagyszerű módja annak, hogy egyedi és stílusos megjelenést kölcsönözzön bármely otthonnak, szállodának vagy irodának. Strapabíróak, hosszú élettartamúak és személyre szabhatóak, így bármilyen lépcsőhöz kiváló választás.

Hajlított fa korlát

A Hajlított Fa Manufaktúra kizárólag egyedi igények alapján készít luxus minőségű hajlított fa korlátokat lépcső mellé.

Nyugodt szívvel bízza ránk az íves lépcső megtervezését és elkészítését!

Csigalépcső tervezése és készítése

 Mi a különbség a csigalépcső és az íves lépcső között?

Ha egy csipetnyi stílust és eleganciát szeretnénk adni a belső térnek adni, akkor érdemes csigalépcsőt vagy íves lépcsőt készíttetni. A hajlított lépcső  esetében a lépcsőfokok félkörben vagy más íves kialakításban vannak elrendezve. Az ilyen típusú lépcsők általában elegánsabb, hagyományos megjelenésűek, és gyakran díszes korlátokkal, kapaszkodókkal vannak ellátva. Az ívelt lépcsők általában nagyobbak, mint a csigalépcsők, és több helyet foglalhatnak el a térben. Azonban az ilyen típusú lépcsők pompája és szépsége miatt gyakran az otthon központi elemévé válnak. A csigalépcső is  hajlított lépcsőnek számít, csak épp egy teljes kört zár be, ha felülről nézzük. 

A csigalépcső körben vagy ellipszisben csavarodó lépcső, amelynek alaprajza négyszögletes vagy többszögletes is lehet. A csigalépcsőnél az ék alakú lépcsőfokokat egy középpont vagy gócpont felé irányozzák, azok a külső oldalukon szélesebbek, a belső oldalukon pedig keskenyebbek. Aszerint, hogy a csigalépcső közepe („orsója”) üres (tehát a lépcsőfokok csak egy oldalukon vannak befalazva) vagy tömör (vagyis a lépcsőfokok mindkét végükön szilárd alapon feküsznek), megkülönböztetünk üres orsójú és tömör orsójú csigalépcsőket. A csigalépcsőket fából, kőből vagy fémből egyaránt készítik.

A középkori várakban a csigalépcső felfelé haladva jobbra kanyarodott, mert így a lentről érkező támadókat a középső oszlop akadályozta a kardforgatásban.(Forrás: Wikipedia)

A csigalépcső tehát egy központi oszlop körül kanyarog, és minden lépcsőfok az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes irányban halad az oszlop körül. Ezt a lépcsőtípust gyakran tervezik kis helyrekompakt kialakításának köszönhetően, és népszerű választás a modern otthonokban. A csigalépcső fő előnye, hogy helytakarékosabb, mint az egyenes lépcső, és figyelemfelkeltő fókuszpont lehet egy helyiségben.

 Végső soron a csigalépcső, az íves lépcső vagy egyenes kivitelezésű lépcső közötti választás az otthona stílusától és a rendelkezésre álló hely mennyiségétől függ.

Íves lépcső beltéri kialakítása, tervezése: lépcső méretek, szabványok

Az íves lépcső kialakítását mindig a hely lehetőségeit mérlegelve tervezzük, a szükséges jogszabályok betartásával.  Lásd: 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet:

65. § * (1) A lépcsőfok méreteit a „2 m+sz = 60-64 cm” összefüggés alapján kell meghatározni [m = a fokmagasság cm-ben, sz = a fokszélesség (belépőszélesség) cm-ben, a járóvonalon mérve].

(2) A lépcsőfok magassága (m)

a) általános esetben 17 cm-nél,

b) * közhasználatú építményben az akadálymentes használatú lépcső esetén 15 cm-nél nagyobb nem lehet.

(3) A lakáson vagy üdülőegységen belüli, továbbá az időszakos használatú építményszint (pl. tetőtér), vagy üzemi berendezés megközelítésére szolgáló lépcső fokmagassága legfeljebb 20 cm lehet.

(4) * A közhasználatú építményben az akadálymentes használatra szolgáló lépcsőfokokat homloklappal és orr nélküli járólappal kell kialakítani annak érdekében, hogy a lábfej ne akadjon meg. Az első és az utolsó lépcsőfokot jelölni kell.

Tehát a  lépcsőfok méreteit a 2 fokmagasság + belépő szélesség = 60-64 cm / 63cm/ összefüggés alapján kell meghatározni. A karfa magassága, minimum 90 cm.

Csigalépcső méretek

Tágas terek központi helyére tervezhetünk nagy ívben hajló, elegáns, széles hajlított fa korláttal, íves lépcsőt. Kisebb helyek esetében a spirál-, illetve csigalépcső merülhet fel, lehetőségként. Ez utóbbiak esetében előfordul, hogy kompromisszum szükséges a kényelem és a design tekintetében. Nagyon szűk helyre beépített spirál lépcsőnél a kényelem és a design nem mindig tud kéz a kézben járni sajnos, de mivel, az otthon lényege, a kényelem, érdemes ezt választani ilyenkor. Amennyiben a rendelkezésre álló tér körülményei megengedik, érdemes megfontolni a lépcső alatti kihasználatlan tér beépítését például lépcső alatti polcok alkalmazásával. Az ilyen polcok amellett, hogy hozzájárulnak a maximális térkihasználáshoz, rendezettséget mutatnak és fokozzák a beltér esztétikai élményét.

 

csigalépcső méret számítás kalkulátor

A lépcsők kialakításánál a legfontosabb szempont a kényelem, amit a meredekségi arány határoz meg.

A lépcsőn való lépés akkor kényelmes, ha:

 • nem kell módosítani a lépéseken,
 • nem túl magasak a fokok, 
 • nem túl sűrű a fokok közötti távolság
 • a fokok méretei nem térnek el egymástól
 • talpunknak elég hely van a lépések alkalmával 
 • tudunk kapaszkodni a kialakított korlátba – biztonságot ad 
 • van pihenő rész

A beltéri lépcsők kialakításánál a rendelkezésre álló hely adja a tervezés alapját.

Méretek és szabályok a csigalépcső tervezéséhez

 • A csigalépcsőkben a lépcsőfokok hossza nem lehet kevesebb, mint 80 cm.
 • Fokszélesség a központi része nem lehet kevesebb, mint 20-25 cm, a legszélesebb része – legfeljebb 40 cm.
 • Csigalépcsőnél a lépés magassága nagyobb lehet, mint az ajánlott magasság egyenes karú lépcsősornál.
 • Normál lépés -fellépő- magassága egyenes lépcsőn 16 cm-es, csavart (spirál)-nál -18 cm.
 • Egy lépcsőfok mélysége -belépő- csigalépcső középpen körülbelül 25-30 cm, a külső szélén – nem kevesebb, mint 30-35 cm.

Fa csigalépcső készítés árak luxus kivitelben

6.000.0000 Ft-tól kezdődik a csigalépcső készítés a Hajlított Fa Manufaktúrában, ami nem olcsó, viszont a végeredmény tökéletes lesz!

Beltéri beton lépcső burkolása fával, lépcső felújítás árak

Ha az ügyfek korlátot rendelnek a lépcsőhöz, a beton lépcső fával való burkolását is rendszerint ránk bízzák. Természetesen el tudjuk készíteni a teljes lépcsőszerkezetet is fából, de ez jóval drágább megoldás, mint a beton lépcső burkolása. A  lépcsőburkolást nem tömörfával végezzük, mert az könnyen elreped és vetemedik, elhajlik, billeg, ezenkívül nem olyan esztétikus, mint az általunk kidolgozott burkolási technológia. Rétegelt lemezt furnérozunk, és a lépcsőt azzal burkoljuk, ezáltal a lécsőlap egy fának hat. Ezenkívük a rétegelt lemezes megoldás sokkal-sokkal tartósabb mint a tömörfa burkolás, mivel több rétegből épül fel. 

 Lépcsőfelújítás a Hajlított Fa Manufaktúrában

Ha lépcsőfelújításról van szó, sokan a lépcső újrafestésére gondolnak. Mivel mi a lépcsőket luxus kivitelezésben – a legmagasabb minőségben – végezzük, ezért ilyen jellegű munkát nem vállalunk. Amit vállalunk, az a lépcső újratervezése, stílusváltás. Gyakorlatilag egy új lépcsőt kap a megrendelő, ami tökéletesen illeszkedik a környezet stílusához.

Lépcső burkolás árak:  1. 200 000 – 2.100.000 Ft

A fenti ár több tényezőtől függ. Pl. csak a lépcsőlapokat kell burkolni vagy a rugdósót (függőleges elemeket) is, stb.  A beton lépcső burkolás  ára tartalmazza a következőket:

 • felmérés
 • gyártás
 • felületkezelés
 • beszerelés

Beltéri lépcsőkészítés, burkolás árak bemutatása – konkrét lépcső projekteken keresztül

 

fakorlát készítéscsigalépcső mellé

Klasszikus lépcső készítés, burkolás árak korláttal

 

A következő képen bemutatott projektnél a lépcső burkolása mellett elkészítettük az oszlopos hajlított fa korlátot, a lépcső korlát ára a tervezéstől a beszerelésig 2.000.000 -2.600.000 Ft-ra jön ki, amennyiben ezt a megoldást kéri a megrendelő.

A lépcső burkolásával ez kb. összesen 4.000.000 Ft.

Amennyiben valaki a teljes lépcsőszerkezetet fából szeretné elkészíttetni, annak a költsége a pofafákkal stb.  6.000.000 -12.000.000 is lehet.

A tervezéstől a teljes elkészítésig 3-4 hónapot vesz igénybe egy ilyen korlátos lépcső elkészítése. 

A végeredmény tökéletes lesz. Egyetlen kötés vagy csavar sem lesz látható. Minden négyzetcentimétert a legnagyobb gonddal munkáljuk meg!

 

lépcső burkolás árak hajlított fa korláttal
fakorlát készítéscsigalépcső mellé

Klasszikus lépcsőkorlát + galéria korlát

 

Ennek az impozáns korlátnak az ára – amely a dupla lépcső mellett az emeleti galérián is végigfut – 7.000.000-9.000.000 Ft.

Az általunk készített pofafa és korlát tökéletesen illeszkedik a nem egyenletes ívű falhoz. 

 

klasszikus korlát készítés

Lebegő lépcső készítése – függesztett Szíma lépcső ára képekkel

Lebegő lépcső, függő lépcső, függesztett lépcső – mit jelent?

A lebegő lépcső vagy más néven függesztett ill. függő lépcső egy olyan lépcsőszerkezet, amelynél a lépcsőfokok között minimális vagy egyáltalán nincs alátámasztás. A függőleges elemek hiánya azt az illúziót kelti, hogy a lépcső lebeg, mivel a lépcsőfokok a falhoz csatlakoznak. A lebegő lépcső igen népszerű kapaszkodó nélküli kivitelben, de ez rendkívül balesetveszélyes. De vajon milyen lépcsőkorlát megoldások léteznek, amelyek megfelelnek a függesztett lépcső dizájn elveinek? A Hajlított Fa Manufaktúra egy különlegesen szép és rendkívül erős fából készült lépcső szerkezet: a Szíma lebegő lépcső tervezését és kivitelezését mutatja be képekkel és árakkal.

Lebegő lépcső animáció

Íves lépcsők, csigalépcsők képekben

Egyedi hajlított korlát készítés
Uszoda korlát hajlított
hajlított Szíma lépcső
hajlított íves fa és kovácsolt vas korlát

Modern és klasszikus lépcsők – cikkek, érdekességek, projektek

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2023-2024-es lakberendezési design trend

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2023-2024-es lakberendezési design trend

Ha beltéri lépcső készítésén vagy felújításán gondolkodunk, akkor fontos megismerni, hogy milyen belső lépcső megoldások, ötletek léteznek, amelyek illeszkednek a meglévő vagy megálmodott design-hoz, lakberendezéshez, belsőépítészeti tervekhez, különösen, ha a lépcső...

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Nemrégiben sikerült a végére érni egy igen nagyszabású projektnek. Több mit 300 méter íves és majd 200 méter egyenes kapaszkodót kellett készítenünk. A huszonhét emeleten átívelő korlát rengeteg; mely soha véget nem érő feladatnak tűnt. Mint olyan sokszor, jelen...

Életképek műhelyünkből 

Fa lépcső készítés, íves lépcső, csigalépcső árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!