Íves fa korlát, hajlított fa lépcsőkorlát, íves kapaszkodó készítése készítése lépcső mellé

A lépcsőkorlát, lépcső kapaszkodó értelemszerűen megtalálható szinte minden többszintes épületben, szállodában, galériás házban, ahol van lépcső.  A beltéri lépcsőkorlát – amely lehet ívelt, görbe, hajlított vagy egyenes – elsősorban funkciója miatt szükséges, megjelenésével viszont stílust tükröz. A fa korlát is követheti a lépcső ívét, de akár függőleges térelválasztóként is betöltheti szerepét.

Az ívelt lépcső hajlított fa korláttal vagy a csigalépcső gyakran a belső tér központi helyének design eleme. A lépcsőhöz és a kapaszkodóhoz kiválasztott fa anyaga, kialakított formavilága és a megmunkálás minősége üzenetet hordoz, amely nagy szakértelmet igényel.  

Fa lépcsőkorlát, fa  beltéri korlát,

kapaszkodó…

A fa használata örökérvényű! A beltéri lépcsőhöz készült kapaszkodók közül az egyik legnépszerűbb megoldás a fa korlát. A  fa lépcsőfokok fa korláttal és fa kitöltő elemekkel a fém változatnál  robosztusabb megjelenést nyújtanak, de barátságos, otthonos, puha megjelenése miatt sokan kedvelik .  A fát alkalmazhatjuk természetes formájában, vagy a napjainkban annyira divatos újrafeldolgozott formában. A fát pácolhatjuk vagy festhetjük, de mindig próbáljuk megőrizni természetes jellegét.

A Hajlított Fa Manufaktúra kizárólag egyedi igények alapján készít luxus minőségű hajlított fa korlátokat lépcső mellé.

Nyugodt szívvel bízza ránk az íves lépcső megtervezését és elkészítését!

Hajlított fa korlát

Beltéri lépcsőkorlátok készítése fából – lépésről lépésre 

A megrendeléstől a beszerelésig…

1. Megrendelő, lakberendező igénye és a belső tér adta lehetőségek optimalizálása

2. Precíz, alapos helyszíni mérések

3. Tervek és minták elkészítése

4. Megrendelő jóváhagyása

5. Műhelymunkálatok – a hajlított   lépcsőkorlát elkészítése

6. Helyszíni munka beszerelés

A megrendelt lépcsőkorlát készítése folyamán legfeljebb három alkalommal jelenünk meg a helyszínen, előre egyeztetett időpontban.

Egyedi hajlított korlát készítés

Hajlított lépcsőkorlát, fa lépcső kapaszkodó készítése 

A hajlított lépcsőkorlát elkészítésének technikája függ a korlát ívének nagyságától és a kívánt formától.

 A hajlított lépcsőkorlát megmunkálása: 

  • rétegragasztás – nagyobb íveknél 
  • fafaragás kézzel – ahol szükséges 

Egy lépcsőkorlát kialakításánál, több fajta technika alkalmazására is szükség lehet. A kiválasztott megoldásokat és a szükséges felület kezeléseket követően, a fa természetes jellege mindig megmarad. 

Hajlított és egyenes korlátok, kapaszkadók  – referencia

Nagy méretű hajlított korlát
Egyedi hajlított korlát készítés
Uszoda korlát hajlított
fakorlát készítése
Hajlított korlát képek
hajlított íves fa és kovácsolt vas korlát

Hajlított fakorlát készítés  – árak a lenti tölgyfa korlátra

A fenti képeken szereplő egyszintes tölgyfa korlátot fogjuk a legkedvezőbb feltételek mellett beárazni. Mivel egy sokrétű termékről beszélünk így az árképzésnél igen nagy a skála

Milyen tényezők befolyásoják, hogy mennyibe kerül a hajlított korlát ára?

  1. A felmérés illetve felszerelés helyszíne – Mivel pest megyei a cégünk, így sajnos a messzebb lévő települések mint például: Pécs, Debrecen, stb több órányi autóútra találhatók (ami számunkra nem akadály), de sajnos növeli a megrendelőre srófolt költségeket. Mivel általában egyben gyártjuk az íves korlátokat, így nagyobb teherautóval kell a helyszínre szállítanunk. Itt már adódik egy komoly szállítási költség, ami 180-240.000.- forint is lehet.

2. Felmérés: 120-180.000.- forint között mozog, ami soknak tűnhet, de több százezer forint értékű szintező és távolságmérő lézer eszközöket használunk, sablonozási anyagokat biztosítunk, a helyszínre autóval megyün,k amit tankolni kell, általában két emberes a felmérés ami mindkét embernek ki kell fizetni a bérét,és egy felmérés sajnos nemcsak abból a négy-öt órából áll, hanem fel kell készülnünk sablonozáshoz a szükséges anyagokkal stb.

3. A helyszíni szerelés is komoly költség: az előkészület kb. egy munkanap: kötőelemek beszerzése, csomagolás, összepakolás. A szerelést legalább kettő de inkább három személy szokta végezni, ez általában 180-240.000.- forintos költséget jelent az előkészületekkel. 

Tehát ha a fent felsoroltakat a legalsó értéken számoljuk, akkor is minimum 420.000.- Ft a költség, és még a korlátnak neki sem álltunk.

Térjünk ki a gyártásra…

4. A vevő lépcsőjét több dimenzióban felmértük, tehát nekünk a műhelyben egy az egyben le kell modellezni,  ami általában 2-3 embernek két napot vesz igénybe. Nem beszélve a rengeteg anyagról ami csak a sablonépítéshez kell. Ezek költsége álltalában: 300-420.000.- forint közé tehető.

tölgyfa korlát hajlított fából - életnagyságú makett építés

 

Tehát idáig még mindig nincs termék és a legkevesebbel számolva: 720.000.- Ft

5. Anyag előkészítés, vákuum teknika előkészítés, hajlítás, összeragasztjuk a korlát alapanyagot, ez a legfontosabb mozzanat ilyenkor 30-40 réteg tömör fa réteg kerül ragasztó fürdőbe utána pedig a sablonra. Ezek a mozzanatok általában 3-4 napot vesznek igénybe 2 embernek, ezért ennek költsége 360.000.- forint köré tehető.

6. Ide szúrnám be az anyag díjat: mint tölgyfa és ragasztóanyag – nagyságrendileg: 216.000.-Ft

A költségvetés 1.296.000.- forintnál jár.

 7. Ezután következik a kézi megmunkálás, mivel a korlát  íves, így gépekkel hozzá sem lehet szagolni. Ilyenkor következik a mester sok éves tapasztalata, és kikerül a ragasztós tömörfából a csodás íves kapaszkodó. Ez a folyamat általában 2 nap forgácsban úszást vesz igénybe 🙂 Ezért ennek költsége 144.000.- forint

8. Van még egy mozdulat amit sokan közönyösnek tekintenek de valójában az egyik legfontosabb művelet: a csiszolás más néven felület előkészítése a lakkozásra, pácolásra ez általában egy napot vesz igényben vagyis 72.000.-Ft

tölgyfa korlát hajlított fából - életnagyságú makett építés
korlát ragasztás

A költségvetés jelen állásban 1.512.000.- forintnál jár.

9. Újabb fontos lépésre kerül sor, amit már sokan kitalálták: a felületkezelés. Ezen folyamattal nyeri el a natúr fa a végleges színét, és ugyanakkor képez egy ellenálló réteget a munkadarab külsején. Felületkezeléshez a fele műhelyt hermetikusan elzárjuk, hogy a frissen felkerült lakk-olaj felületére apró porszemcsék ne kerülhessenek. Épp ezért a fél műhelyt nem tudjuk használni ami általában két napot vesz igénybe egy embernek. Ennek költsége 144-180.000.- forint közé tehető.

És elkészült a íves korlát. 

Teljes gyártási költség beszereléssel: 1.656.000.- forint – itt minden költséget a kevesebbel számoltam.

Néhány dologra még szeretnék kitérni, nagyon sok dolgot nem is számoltam többek között: csiszoló anyagok, fűrészkorongok, ragasztó anyagok, anyagbeszerzéssel töltött idő, szerszám amortizáció és még sorolhatnám. Ezeket hívják úgy, hogy járulékos költségek  – ezeket a rezsióradíjunkba építettük, aminek díja óránként 7200.- Ft /ember. Nagyon sok asztalosról tudok aki laminált bútor szerelésért 12.000.- forintos rezsióradíjat számol fel, ami egy kicsit más kategória. A mi 250 négyzetméteres műhelyünk tele drágábbnál drágább gépekkel, hogy ne legyen számunkra lehetetlen

Ez a rengeteg (apró) költség összeadódik, és így sajnos sokkal alacsonyabb áron nem gyártható hajlított korlát.

Így már kicsit be tudnak tekinteni egy ilyen korlát megvalósításának valós költségébe.

Minden korlát egyedi és egyedi árképzést igényel, de a végeredmény mindig kárpótolja az embert.

Rengeteg ügyféllel dolgoztunk már együtt, és egészen elképesztő egy-egy reakció, amikor a végén a helyére kerül a korlát.

Köszönjük hogy végigolvasta, nagyon bízom benne hogy fogunk tudni önnek segíteni, és ígérem, nem fogja megbánni a velünk kivitelezteti korlátját! Erről én magam gondoskodom: 

 

Rutz Ferenc Asztalosmester

fakorlát készítéscsigalépcső mellé

Klasszikus lépcsőkorlát árak

 

A következő képen bemutatott projektnél a lépcső burkolása mellett elkészítettük az oszlopos hajlított fa korlátot, a lépcső korlát ára a tervezéstől a beszerelésig 2.000.000 -2.600.000 Ft-ra jön ki, amennyiben ezt a megoldást kéri a megrendelő.

A lépcső burkolásával ez kb. összesen 4.000.000 Ft.

Amennyiben valaki a teljes lépcsőszerkezetet fából szeretné elkészíttetni, annak a költsége a pofafákkal stb.  6.000.000 -12.000.000 is lehet.

A tervezéstől a teljes elkészítésig 3-4 hónapot vesz igénybe egy ilyen korlátos lépcső elkészítése. 

A végeredmény tökéletes lesz. Egyetlen kötés vagy csavar sem lesz látható. Minden négyzetcentimétert a legnagyobb gonddal munkáljuk meg!

 

lépcső burkolás árak hajlított fa korláttal
fakorlát készítéscsigalépcső mellé

Klasszikus lépcsőkorlát + galéria korlát

 

Ennek az impozáns korlátnak az ára – amely a dupla lépcső mellett az emeleti galérián is végigfut – 7.000.000-9.000.000 Ft.

Az általunk készített pofafa és korlát tökéletesen illeszkedik a nem egyenletes ívű falhoz. 

 

klasszikus korlát készítés

Modern és klasszikus lépcsőkorlátok fából, vasból… – cikkek, érdekességek, projektek

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Lépcső Kapaszkodók - lépcsőkorlát kézcsúsztatókLépcső Kapaszkodók - lépcsőkorlát kézcsúsztatók Sokszor, amikor valaki kapaszkodót keres lépcsőhöz, akkor magára a lépcsőkorlátra gondol, holott a kapaszkodó és a korlát nem ugyanaz. A kapaszkodó lehet a lépcsőkorlát...

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Nemrégiben sikerült a végére érni egy igen nagyszabású projektnek. Több mit 300 méter íves és majd 200 méter egyenes kapaszkodót kellett készítenünk. A huszonhét emeleten átívelő korlát rengeteg; mely soha véget nem érő feladatnak tűnt. Mint olyan sokszor, jelen...

Életképek műhelyünkből  – íves korlát, hajlított fakorlát készítés megrendelésre

Íves fa korlát, hajlított fa lépcsőkorlát, íves kapaszkodó készítése készítése lépcső mellé - gyakori kérdések

Miért javasolják a fa lépcsőkorlátot és lépcsőkapaszkodót a beltéri lépcsőhöz?

A fa lépcsőkorlátok és kapaszkodók természetes, barátságos, otthonos és puha megjelenést kölcsönöznek a beltéri lépcsőnek. A fém változatnál barátságosabb,melegebb megjelenést nyújtanak, ugyanakkor nagy szakértelmet igényel az anyag kiválasztása, formavilágának kialakítása és minőségi megmunkálása.

Mit kínál a Hajlított Fa Manufaktúra?

A Hajlított Fa Manufaktúra - többek között - egyedi luxus minőségű hajlított fa korlátokat készít a megrendelő igényei alapján, amelyek tökéletesen illeszkednek a lépcső mellé. A vállalat vállalja a tervezést és az elkészítést is.

Milyen lépésekkel jár a hajlított fa lépcsőkorlát elkészítése?

A hajlított fa lépcsőkorlát elkészítése a megrendelő, lakberendező igényeinek optimalizálásával kezdődik, majd precíz, alapos helyszíni mérések következnek. Ezután tervek és minták készülnek, majd a megrendelő jóváhagyása után megkezdődnek a műhelymunkálatok, amelyek során a hajlított lépcsőkorlát elkészül. Végül a helyszíni munka keretében történik meg a beszerelés.

Milyen technikákkal készítik a hajlított lépcsőkorlátot?

A hajlított lépcsőkorlát technikája a korlát ívének nagyságától és a kívánt formától függ. A nagyobb íveknél általában rétegragasztást alkalmazunk, ahol szükséges, kézi fafaragást is végzünk. A lépcsőkorlát kialakításánál többféle technika alkalmazása is lehetséges, de mindig fontos, hogy a fa természetes jellege megmaradjon.

Milyen gyakran jelennek meg a Hajlított Fa Manufaktúra munkatársai a helyszínen a lépcsőkorlát elkészítése során?

A Hajlított Fa Manufaktúra munkatársai legfeljebb három alkalommal jelennek meg a helyszínen a megrendelővel előre egyeztetett időpontban a lépcsőkorlát elkészítése során.

Mennyibe kerül a hajlított fa korlát?

Minden korlát egyedi árazást igényel. A projektben bemutatott korlát több mint 1,5 millió forintba kerül. Ezt részletesen levezettük az oldalon

Fa lépcsőkorlát, íves lépcső kapaszkodó –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!