Hajlított korlát, íves lépcső

A lépcsőkorlát, lépcső kapaszkodó értelemszerűen megtalálható szinte minden többszintes épületben, szállodában, galériás házban, ahol van lépcső.  A beltéri lépcsőkorlát – amely lehet ívelt, görbe, hajlított vagy egyenes – elsősorban funkciója miatt szükséges, megjelenésével viszont stílust tükröz. A fa korlát is követheti a lépcső ívét, de akár függőleges térelválasztóként is betöltheti szerepét.

Az ívelt lépcső hajlított fa korláttal vagy a csigalépcső gyakran a belső tér központi helyének design eleme. A lépcsőhöz és a kapaszkodóhoz kiválasztott fa anyaga, kialakított formavilága és a megmunkálás minősége üzenetet hordoz, amely nagy szakértelmet igényel.  

Fa lépcső, fa korlát…

A fa használata örökérvényű! A beltéri lépcsőhöz készült kapaszkodók közül az egyik legnépszerűbb megoldás a fa korlát. A  fa lépcsőfokok fa korláttal és fa kitöltő elemekkel a fém változatnál  robosztusabb megjelenést nyújtanak, de barátságos, otthonos, puha megjelenése miatt sokan kedvelik .  A fát alkalmazhatjuk természetes formájában, vagy a napjainkban annyira divatos újrafeldolgozott formában. A fát pácolhatjuk vagy festhetjük, de mindig próbáljuk megőrizni természetes jellegét.

A Hajlított Fa Manufaktúra kizárólag egyedi igények alapján készít luxus minőségű hajlított fa korlátokat lépcső mellé.

Nyugodt szívvel bízza ránk az íves lépcső megtervezését és elkészítését!

Hajlított fa korlát

Beltéri lépcsőkorlátok készítése fából – lépésről lépésre 

A megrendeléstől a beszerelésig…

1. Megrendelő, lakberendező igénye és a belső tér adta lehetőségek optimalizálása

2. Precíz, alapos helyszíni mérések

3. Tervek és minták elkészítése

4. Megrendelő jóváhagyása

5. Műhelymunkálatok – a hajlított   lépcsőkorlát elkészítése

6. Helyszíni munka beszerelés

A megrendelt lépcsőkorlát készítése folyamán legfeljebb három alkalommal jelenünk meg a helyszínen, előre egyeztetett időpontban.

Egyedi hajlított korlát készítés

Hajlított lépcsőkorlát, fa lépcső kapaszkodó készítése 

A hajlított lépcsőkorlát elkészítésének technikája függ a korlát ívének nagyságától és a kívánt formától.

 A hajlított lépcsőkorlát megmunkálása: 

  • rétegragasztás – nagyobb íveknél 
  • fafaragás kézzel – ahol szükséges 

Egy lépcsőkorlát kialakításánál, több fajta technika alkalmazására is szükség lehet. A kiválasztott megoldásokat és a szükséges felület kezeléseket követően, a fa természetes jellege mindig megmarad. 

Hajlított korlát, íves lépcső készítése 

Egyedi hajlított korlát készítés
Uszoda korlát hajlított
Hajlított korlát képek

Hajlított korlát, íves lépcső  – árak a lenti tölgyfa korlátra

A fenti képeken szereplő egyszintes tölgyfa korlátot fogjuk a legkedvezőbb feltételek mellett beárazni. Mivel egy sokrétű termékről beszélünk így az árképzésnél igen nagy a skála

Milyen tényezők befolyásoják, hogy mennyibe kerül a hajlított korlát ára?

  1. A felmérés illetve felszerelés helyszíne – Mivel pest megyei a cégünk, így sajnos a messzebb lévő települések mint például: Pécs, Debrecen, stb több órányi autóútra találhatók (ami számunkra nem akadály), de sajnos növeli a megrendelőre srófolt költségeket. Mivel általában egyben gyártjuk az íves korlátokat, így nagyobb teherautóval kell a helyszínre szállítanunk. Itt már adódik egy komoly szállítási költség, ami 150-200.000.- forint is lehet.

2. Felmérés: 100-150.000.- forint között mozog, ami soknak tűnhet, de több százezer forint értékű szintező és távolságmérő lézer eszközöket használunk, sablonozási anyagokat biztosítunk, a helyszínre autóval megyün,k amit tankolni kell, általában két emberes a felmérés ami mindkét embernek ki kell fizetni a bérét,és egy felmérés sajnos nemcsak abból a négy-öt órából áll, hanem fel kell készülnünk sablonozáshoz a szükséges anyagokkal stb.

3. A helyszíni szerelés is komoly költség: az előkészület kb. egy munkanap: kötőelemek beszerzése, csomagolás, összepakolás. A szerelést legalább kettő de inkább három személy szokta végezni, ez általában 150-200.000.– forintos költséget jelent az előkészületekkel. 

Tehát ha a fent felsoroltakat a legalsó értéken számoljuk, akkor is minimum 350.000.- Ft a költség, és még a korlátnak neki sem álltunk.

Térjünk ki a gyártásra…

4. A vevő lépcsőjét több dimenzióban felmértük, tehát nekünk a műhelyben egy az egyben le kell modellezni,  ami általában 2-3 embernek két napot vesz igénybe. Nem beszélve a rengeteg anyagról ami csak a sablonépítéshez kell. Ezek költsége álltalában: 250-350.000.- forint közé tehető.

tölgyfa korlát hajlított fából - életnagyságú makett építés

 

Tehát idáig még mindig nincs termék és a legkevesebbel számolva: 600.000.- Ft

5. Anyag előkészítés, vákuum teknika előkészítés, hajlítás, összeragasztjuk a korlát alapanyagot, ez a legfontosabb mozzanat ilyenkor 30-40 réteg tömör fa réteg kerül ragasztó fürdőbe utána pedig a sablonra. Ezek a mozzanatok általában 3-4 napot vesznek igénybe 2 embernek, ezért ennek költsége 300.000.- forint köré tehető.

6. Ide szúrnám be az anyag díjat: mint tölgyfa és ragasztóanyag – nagyságrendileg: 180.000.-Ft

A költségvetés 1.080.000.- forintnál jár.

 7. Ezután következik a kézi megmunkálás, mivel a korlát  íves, így gépekkel hozzá sem lehet szagolni. Ilyenkor következik a mester sok éves tapasztalata, és kikerül a ragasztós tömörfából a csodás íves kapaszkodó. Ez a folyamat általában 2 nap forgácsban úszást vesz igénybe 🙂 Ezért ennek költsége 120.000.- forint

8. Van még egy mozdulat amit sokan közönyösnek tekintenek de valójában az egyik legfontosabb művelet: a csiszolás más néven felület előkészítése a lakkozásra, pácolásra ez általában egy napot vesz igényben vagyis 60.000.-Ft

tölgyfa korlát hajlított fából - életnagyságú makett építés
korlát ragasztás

A költségvetés jelen állásban 1.260.000.- forintnál jár.

9. Újabb fontos lépésre kerül sor, amit már sokan kitalálták: a felületkezelés. Ezen folyamattal nyeri el a natúr fa a végleges színét, és ugyanakkor képez egy ellenálló réteget a munkadarab külsején. Felületkezeléshez a fele műhelyt hermetikusan elzárjuk, hogy a frissen felkerült lakk-olaj felületére apró porszemcsék ne kerülhessenek. Épp ezért a fél műhelyt nem tudjuk használni ami általában két napot vesz igénybe egy embernek. Ennek költsége 120-150.000.- forint közé tehető.

És elkészült a íves korlát. 

Teljes gyártási költség beszereléssel:1.380.000.- forint – itt minden költséget a kevesebbel számoltam.

Néhány dologra még szeretnék kitérni, nagyon sok dolgot nem is számoltam többek között: csiszoló anyagok, fűrészkorongok, ragasztó anyagok, anyagbeszerzéssel töltött idő, szerszám amortizáció és még sorolhatnám. Ezeket hívják úgy, hogy járulékos költségek  – ezeket a rezsióradíjunkba építettük, aminek díja óránként 6000.- Ft /ember. Nagyon sok asztalosról tudok aki laminált bútor szerelésért 10.000.- forintos rezsióradíjat számol fel, ami egy kicsit más kategória. A mi 250 négyzetméteres műhelyünk tele drágábbnál drágább gépekkel, hogy ne legyen számunkra lehetetlen

Ez a rengeteg (apró) költség összeadódik, és így sajnos sokkal alacsonyabb áron nem gyártható hajlított korlát.

Így már kicsit be tudnak tekinteni egy ilyen korlát megvalósításának valós költségébe.

Minden korlát egyedi és egyedi árképzést igényel, de a végeredmény mindig kárpótolja az embert.

Rengeteg ügyféllel dolgoztunk már együtt, és egészen elképesztő egy-egy reakció, amikor a végén a helyére kerül a korlát.

Köszönjük hogy végigolvasta, nagyon bízom benne hogy fogunk tudni önnek segíteni, és ígérem, nem fogja megbánni a velünk kivitelezteti korlátját! Erről én magam gondoskodom: 

 

Rutz Ferenc Asztalosmester

Íves lépcső beltéri kialakítása: lépcső méretek

Az íves lépcső kialakítását mindig a hely lehetőségeit mérlegelve tervezzük, a szükséges szabályok betartásával. 

A lépcsők kialakításánál a legfontosabb szempont a kényelem, amit a meredekségi arány határoz meg.

A lépcsőn való lépés akkor kényelmes, ha:

  • nem kell módosítani a lépéseken,
  • nem túl magasak a fokok, 
  • nem túl sűrű a fokok közötti távolság
  • a fokok méretei nem térnek el egymástól
  • talpunknak elég hely van a lépések alkalmával 
  • tudunk kapaszkodni a kialakított korlátba – biztonságot ad 
  • van pihenő rész

A lépcsőfok méreteit a 2 fokmagasság + belépő szélesség = 60-64 cm / 63cm/ összefüggés alapján kell meghatározni. A karfa magassága, minimum 90 cm.

A beltéri lépcsők kialakításánál a rendelkezésre álló hely adja a tervezés alapját. 

Tágas terek központi helyére tervezhetünk nagy ívben hajló, elegáns, széles hajlított fa korláttal, íves lépcsőt. Kisebb helyek esetében a spirál-, illetve csigalépcső merülhet fel, lehetőségként. Ez utóbbiak esetében előfordul, hogy kompromisszum szükséges a kényelem és a design tekintetében. Nagyon szűk helyre beépített spirál lépcsőnél a kényelem és a design nem mindig tud kéz a kézben járni sajnos, de mivel, az otthon lényege, a kényelem, érdemes ezt választani ilyenkor. Amennyiben a rendelkezésre álló tér körülményei megengedik, érdemes megfontolni a lépcső alatti kihasználatlan tér beépítését például lépcső alatti polcok alkalmazásával. Az ilyen polcok amellett, hogy hozzájárulnak a maximális térkihasználáshoz, rendezettséget mutatnak és fokozzák a beltér esztétikai élményét.

 

Életképek műhelyünkből 

Fa lépcsőkorlát, íves lépcső árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!