Lebegő lépcső készítése – függesztett Szíma lépcső ára képekkel

Lebegő lépcső, függő lépcső, függesztett lépcső – mit jelent?

A lebegő lépcső vagy más néven függesztett ill. függő lépcső egy olyan lépcsőszerkezet, amelynél a lépcsőfokok között minimális vagy egyáltalán nincs alátámasztás. A függőleges elemek hiánya azt az illúziót kelti, hogy a lépcső lebeg, mivel a lépcsőfokok a falhoz csatlakoznak. A lebegő lépcső igen népszerű kapaszkodó nélküli kivitelben, de ez rendkívül balesetveszélyes. De vajon milyen lépcsőkorlát megoldások léteznek, amelyek megfelelnek a függesztett lépcső dizájn elveinek? A Hajlított Fa Manufaktúra egy különlegesen szép és rendkívül erős fából készült lépcső szerkezet: a Szíma lebegő lépcső tervezését és kivitelezését mutatja be képekkel és árakkal.

Lebegő lépcső animáció

A lebegő lépcső

szerkezete

A fa használata örökérvényű! A beltéri lépcsőhöz készült kapaszkodók közül az egyik legnépszerűbb megoldás a fa korlát. A  fa lépcsőfokok fa korláttal és fa kitöltő elemekkel a fém változatnál  robosztusabb megjelenést nyújtanak, de barátságos, otthonos, puha megjelenése miatt sokan kedvelik .  A fát alkalmazhatjuk természetes formájában, vagy a napjainkban annyira divatos újrafeldolgozott formában. A fát pácolhatjuk vagy festhetjük, de mindig próbáljuk megőrizni természetes jellegét.

A lebegő lépcsők különleges hatást kölcsönöznek a belső tereknek, különösen a minimalista nappali vagy indusztriális belsőépítészeti dizájnba illeszkednek szervesen.  

A lebegő lépcső szerkezetek ránézésre ijesztőnek és instabilnak látszanak, mert olyanok, mintha a “semmi” tartaná őket. Ez viszont csak a látszat, mivel a  függesztett lépcsők, vagy lebegő lépcső lépcsőfokai általában egyik végükön tömör falhoz vannak rögzítve acél konzolok vagy – a Szíma lépcső esetében –  egyedi alumínium profil segítségével, így biztosítva a stabilitást

A lebegő lépcsők vagy a konzolos lépcsők tervezésénél használt népszerű anyagok közé tartozik a beton, az acél, a fa és különösen az üveg, így a lépcső lebegő lépcsőfokai teljesen láthatóak.

Milyen korlát illik a lebegő lépcsőhöz?

Bár népszerű és szerkezetileg stabil megoldás lehet, hogy a lebegő lépcső egyik oldala teljesen szabad, kapaszkodó nélkül mégsem lehet biztonságosnak tekinteni.

A lebegő lépcső lépcsőfokainak súlyát is gyakran úgy osztják el, hogy a látható végét korláthoz rögzítik. Ezért aki nem bízik az egyoldalas konzolos lebegő lépcső szerkezetben, az választhatja a másik oldalon a dróthuzal vagy az acélcső lépcső függesztő megoldásokat, amelyek meghagyják a lebegő lépcső jelleget, de tovább erősítik a szerkezetet. 

A hajlított korlát, amelyet íves falra rögzítünk szintén gyerekbarát megoldás lehet, de itt is javasoljuk, hogy a lépcső másik oldala se legyen teljesen szabad.

Az üvegkorlát például tökéletesen illik a 2022-es lépcső trendekhez, de figyelembe kell venni, hogy ennek súlya is tovább terhelheti a lépcsőfokokat és a falat nem megfelelő kivitelezés esetén.  Az üvegkorlát mellett szól viszont az az érv, hogy  a lépcsődizájn teljesen érvényesül, illetve a biztonságérzetet növeli. Megoldható a mennyezet  tehermentesítése üvegfal segítségével, amely alátámasztást biztosít.

lebegő lépcső

Trendi lebegő lépcső megoldások képekkel

Szíma lépcső - lebegő lépcső, függesztett lépcső
Uszoda korlát hajlított
egyedi lebegőlépcső
Lebegő lépcső íves
lebegő lépcső korlát nélkül
Lebegő lépcső design
lebegőlépcső kép

Lebegő lépcső kivitelezése: tervezés, elkészítés, rögzítés

Még a lebegő lépcső tervezése és kivitelezése előtt fontos tisztában lenni a hatóságok által előírt jogszabályokkal, amelyek a lépcső kivitelezésével kapcsolatosak. Lásd: 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ] 65. §

Mivel a lebegő lépcsők kar­szélessége korlátolt (max.:1,4 m), ezért nagyobb lépcsőszerkezet esetén és forgalmas épületekben (pl. iskola, kórház, stb.) más megoldásban kell gondolkodni. 

A korlátozott karszélesség miatt a fa, acél, illetve üveg anyagból készült lebegő lépcsők megfelelő merevsége kulcsfontosságú

Sokan nem gondolnak arra sem, hogy vajon a fal – ahová a függesztés kerül –  a lépcsőkre nehezedő terhelést elbírja-e vagy sem. A rögzítési pontokat úgy kell kialakítani, hogy azok szilárdak legyenek. Ha gyenge a fal szerkezete – még ha megtartja is a lebegő lépcsőt –  a rögzítéshez használt  csavarok elkezdenek mozogni, amelynek hatására a fal morzsolódik. Ilyen esetekben előzetesen a falba vas zárt szelvényt kell integrálni. A függesztett lépcsőknél a mennyezetnek is megfelelő teherbírással kell rendelkezni. Ha nem megfelelő a födém vagy tető teherbírása, akkor a korábbiakban javasolt üvegfal alátámasztás illetve korlát megoldást javasoljuk.

Szíma lebegő lépcső projekt

Magyarországon egyedülálló design az általunk készített és megrendelhető Szíma lépcső

Már az neve is elárulja, hogy “hullámzó” megoldásról van szó, hiszen az ógörög szíma elnevezés egyfajta homorú-domború profilú építészeti elem volt az ókorban.

A Szíma lebegő lépcső rögzítése

A lebegő lépcső rögzítésénél már leírtuk, hogy mennyire fontos a lépcső, a fal és a plafon stabilitása. Mivel legutóbbi – itt bemutatott – projekteknél is  komoly kihívást jelentett a lépcső statikus teherbírása, ezért a középső, sodrony függesztés mellet döntöttünk, a fali rögzítést pedig egyedi tervezésű alumínium profilal oldottuk meg.

Egyedi lépcsőlapok elkészítése, felületkezelése

A lépcsőlapok mind egy darabból készültek, a leghosszabb meghaladja a 8 métert. A választott fafajta jelen esetben kőris, ami jó kopásállósága miatt tökéletes választás lépcsők járófelületének. Felületkezelésként speciális csúszásmentes gránit örleményes parkettalakkot kapott, amely abszolút biztonságossá teszi a lépcsőt.

Szíma lebegő lépcső LED világítással is rendelhető

Lépcsőlapok alsó élében led világítás került kialakításra, mely tovább növelte az így is, igen impozáns lépcső megjelenését. Szeretjük a kihívásokat, hálásak vagyunk, hogy ilyen csodálatos dolgokat alkothatunk fából. Káprázatos látvány tárul elénk.

Függesztett lépcső LED világítással

Lebegő lépcső árak – Szíma függesztett lépcső ára

Szeretnék levezetni önöknek egy ilyen lépcső lépéseit és árát.

A Szíma lebegő lépcső kivitelezésének lépései

  1. Megrendelő, lakberendező igénye és a belső tér adta lehetőségek optimalizálása
  2. Precíz, alapos helyszíni mérések, megrendelővel történő egyeztetések
  3. Tervek és minták elkészítése
  4. Megrendelő jóváhagyása
  5. Műhelymunkálatok – a hajlított lépcső elkészítése
  6. Helyszíni munka – beszerelés

Lebegő lépcső árak

Milyen tényezők befolyásolják, hogy mennyibe kerül egy ilyen egyedi megjelenésű íves lépcső ára?

A felmérés, illetve felszerelés helyszíne határozza meg részben, mivel Pest megyei a cégünk, így a messzebb lévő települések, mint például: Pécs, Debrecen, stb. több órányi autóútra találhatóak (ami számunkra nem akadály), de sajnos növeli a megrendelőre srófolt költségeket.

Mivel általában rengeteg alkatrész kerül felszerelésre, így nagyobb teherautóval kell a helyszínre szállítanunk. Itt már adódik egy komoly szállítási költség, ami 150-200.000.- Ft is lehet. Ez a költség magában foglalja az anyagok mozgatását, pakolását is.

Felmérés: 

200-250.000.- forint között mozog, ami soknak tűnhet, de több százezer forint értékű szintező és távolságmérő lézer eszközöket használunk, sablonozási anyagokat biztosítunk, általában két ember munkáját öleli fel, egy felmérés sajnos nemcsak abból a négy-öt órából áll, hanem fel kell készülnünk sablonozáshoz szükséges anyagokkal is.

Felmérés - lebegő lépcső helye

Térjünk ki a gyártásra…

Gyártást megelőzően még két igen fontos és elengedhetetlen mozzanat szükséges, az egyik a tervezés a másik az anyagbeszerzés.

Tervezés

A tervezés, vagyis gyártás előkészítése is két részből tevődik össze, a látványtervezés a megvalósíthatóságot szem előtt tartva. Itt engedjék meg, hogy megköszönjük a Barabás Adrienn rajzolási tudását és kitartását. http://www.creartefuturo.eu/.

Ennek költsége: 180-200.000.- forint

 A műszaki tervezés számítógépes program segítségével történik, ahol az adott körülményekhez igazítjuk a szakmában igen fontos, fellépő magasságot és belépő mélységet. Ezek harmóniája határozza meg, hogy a lehető legbiztonságosabb és kényelmesebb lehessen a közlekedés. A műszaki tervezés akár 4-5 napot vesz igénybe, mert akár több rajz is szükséges, és ennek a költsége az általános hétezer forintos rezsióradíjon 280-350.000.- forint.

Anyagbeszerzés

Nagyságrendileg 100-150.000.- forint, ez az összeg a minőségi anyagok válogatásáról és behozataláról szól.                                             

Az ügyfél lépcsőjét több dimenzióban felmértük, tehát nekünk a műhelyben egy az egyben le kell modellezni, ami általában 2-3 embernek két napot vesz igénybe. Nem beszélve a rengeteg anyagról, ami csak a sablonépítéshez kell. Ezek költsége általában: 280.000-420.000.- forint közé tehető.

Anyag előkészítés

Vákuum technika előkészítés, hajlítás, összeragasztjuk a lépcső alapanyagot, ez a legfontosabb mozzanat ilyenkor 30-40 réteg tömör fa réteg kerül ragasztó fürdőbe utána pedig a sablonra. Így nyerve el végső formáját az íves elemek. Ezek a mozzanatok általában 3-4 napot vesznek igénybe 2 embernek, ezért ennek költsége 420-560.000.- forint köré tehető.– forint

felmérés - a lebegő lépcső helye

 

Megmunkálás

Ezután következik a kézi megmunkálás, mivel a lépcső íves elemek sokaságából áll, így ipari gépekkel hozzá sem lehet szagolni. Ilyenkor következik a mester sok éves tapasztalata, és kikerül a ragasztott tömörfából a csodás íves lépcső alkatrészei. Ez a folyamat, végek vágása, gyalulása, passzítása, stb. Ennek költsége 840-980.000.- forint közé tehető.

Felület előkészítése lakkozásra

Van még egy mozdulat, amit sokan közönyösnek tekintenek, de valójában az egyik legfontosabb művelet: a csiszolás más néven felület előkészítése a lakkozásra, pácolásra ez 2-3 napot vesz igénybe vagyis 140-210.000.- forint.

Felületkezelés:

Újabb fontos lépésre kerül sor, e folyamattal nyeri el a natúr fa a végleges színét, és ugyanakkor képez egy ellenálló réteget a munkadarab felületén. Felületkezeléshez a műhelyt hermetikusan lezárjuk, hogy a frissen felkerült lakk-olaj felületére apró porszemcsék ne kerülhessenek. Épp ezért a fél műhelyt nem tudjuk használni, ami általában két napot vesz igénybe egy embernek. 

A felületkezelő anyagba speciális gránit őrleményt keverünk, hogy csökkentsük a lépcső csúszásveszélyét. Ennek költsége 240-320.000.- forint közé tehető.

Helyszíni szerelés:

A helyszíni szerelés is komoly költség: az előkészület kb. egy munkanap: kötőelemek beszerzése, csomagolás, összepakolás. A szerelést legalább kettő, de inkább három személy szokta végezni, egy ilyen kaliberű lépcső minimum 4 nap.

A fent említett létszám és napok felszorozva 7000.- forintos rezsi óradíjunkkal ez általában 840.000-950.000.– forintos költséget jelent az előkészületekkel. 

Ezen felül, ha nem 1-1.5 órás utazási intervallumban található, további költséget jelent egy szállás ahol a szerelő csapatunk nyugovóra térhet. Ez alsó hangon is 120.000.- forint.

Tehát, ha a fent felsoroltakat a legalsó értéken számoljuk, akkor is minimum 960.000.- Ft a költség.

Anyagdíjak:

Egy igen fontos elemet kihagytam a számvetésből, ez nem más, mint az alapanyag.

Euró árfolyam és az ingadozó anyagellátás miatt lehetetlen általánosítani. Rengeteg féle anyagra van szükség munkálatok során. Ilyenek pl: a tömörfa rétegelt lemez, ragasztó, kívánt fafaj 2mm-es svartni, függesztő sodrony és hozzá tartozó szerelvények, lakk, stb… Ezek hozzávetőleges ára 2.5-3.500.000.- forint közé tehetők.


Ha tovább szeretnénk növelni az egyébként is impozáns lépcső látványát javasoljuk a lépcső lapok alsó élébe led világítás szerelését: Led anyag és szerelése: 240.000.- forint.

Teljes gyártási költség beszereléssel: 6.530.000.- forint – itt minden költséget a legkedvezőbb feltételekkel számoltam.

 

Néhány dologra még szeretnék kitérni, nagyon sok dolgot nem is számoltam többek között: csiszoló anyagok, fűrészkorongok, ipari ingatlan fenntartása, szerszám amortizáció és még sorolhatnám. Ezeket hívják úgy, hogy járulékos költségek  – ezeket a rezsióradíjunkba építettük, aminek díja óránként 7000.- Ft /ember. Nagyon sok asztalosról tudok, aki laminált bútor szerelésért 10.000.- forintos rezsióradíjat számol fel, ami egy kicsit más kategória. A mi 250 négyzetméteres műhelyünk tele drágábbnál drágább gépekkel, hogy ne legyen számunkra lehetetlen. 

Ez a rengeteg (apró) költség összeadódik, és így sajnos sokkal alacsonyabb áron nem gyártható ilyen a lépcső tulajdonosa által „iparművészeti műremeknek” nevezett íves lépcső.

Így már kicsit be tudnak tekinteni egy ilyen lépcső megvalósításának valós költségébe.

Minden  lépcső egyedi árképzést igényel, de a végeredmény mindig kárpótolja az embert. Rengeteg ügyféllel dolgoztunk már együtt, és egészen elképesztő egy-egy reakció, amikor a végén a helyére kerül a kész műalkotás.

Köszönjük, hogy végig olvasta és nagyon bízom benne, hogy fogunk tudni Önnek segíteni, és ígérjük, nem fogja megbánni az általunk kiviteleztett lépcsőjét! 

Erről mi magunk gondoskodunk!

 

Rutz Ferenc

 Rutz Ferenc Asztalosmester

Függő lépcső, lebegő lépcső árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Lebegő lépcső árak, árajánlat kérés