A Hajlított Fa Manufaktúra egyik szolgáltatása a dekoritlemez ragasztása más néven bútor dekorozás. Az alábbiakban megismerheti a bútor dekorozás lényegét és a szolgáltatás nyújtotta előnyöket.

Mi az a dekorozás?

Ha közelebbről megnézünk egy  elegáns, modern bútort, akkor gyakran észrevehetjük, hogy a felülete valamilyen furcsa, texturált anyaggal van bevonva. Ez az anyag a dekoritlemez vagy röviden dekorlemez. De mi is az a dekoritlemez pontosan? Hogyan készítik, és mire használják a bútoriparban? 

Mire használják a dekoritlemezeket?

A dekoritlemezeket általában bútorok és falak dekorálására használják. Alkalmasak szekrények, polcok, ajtók, székek és egyéb bútorok sőt falak, konyhai hátfalak, munkalapok díszítésére is. Különböző méretekben és vastagságokban állnak rendelkezésre, így szinte bármilyen bútor dekorációhoz alkalmazhatóak. A dekorozásnál rengeteg mintázatot, színt és stílust tudunk megjeleníteni, de a leggyakrabban fát, márványt, követ vagy betont imitálnak a dekoritlemezek mintái. 

A dekorlemezek különböző méretekben és vastagságokban állnak rendelkezésre, így bármilyen bútordekorációhoz, beleértve a szekrényeket, polcokat, ajtókat, ülőbútorokat és egyéb bútorokat is lehet őket használni. A dekorációs minták széles skáláját alkalmazzák a bútorok és falak dekorálására. 

Dekoritlemezek – HPL lemezek anyaga

A bútoriparban használt dekorit lemezek közül a leggyakrabban használt típus  a HPL lemez. A HPL az angol “High-Pressure Laminate” (nagynyomású laminátum) rövidítése. 

A HPL lemez fő anyaga a cellulózpapír és a melamin gyanta. A papírokat impregnálják a gyantával, majd nyomás és hő hatására összepréselik, hogy kemény és tartós lemezeket hozzanak létre. Az így létrejött anyagot magas nyomású laminált (HPL) lemeznek nevezik, amely számos iparágban széles körben használatos.

A HPL lemezek kiválóan ellenállnak a nedvességnek, kopásnak és karcolásnak. Különböző mintákkal, színekkel és textúrákkal és árakkal rendelhetők, így a választás a bútor tervezésénél az adott felhasználási cél és költségvetés alapján történik.

A dekorlemezek felhasználása

A HPL dekoritlemezeket gyakran használják olyan helyeken, ahol a bútoroknak vagy felületeknek különösen magas a kopásállóságra van szükségük, mert nagy a forgalom és az igénybevétel:l éttermek, irodák, iskolák vagy kórházak  vagy szállodák recepciós pultjainál, berendezésénél. Emellett azokon a helyek, ahol fontos az egyszerű tisztíthatóság és higiénia, mint például az élelmiszeripari környezetek, laboratóriumok és műhelyek, szintén ideálisak a magasnyomású laminált lemezek használatára.

A vékonyabb, kevésbé kopásálló dekoritlemezek ragasztását általában olyan helyeken alkalmazzák, ahol inkább az esztétikai megjelenés a fontos, például otthoni bútorok, dekoratív falburkolatok és beltéri ajtók készítésénél. Ahogy korábban említettük – a  dekorlemezek sokféle textúrával és mintázattal rendelkeznek, így a különféle stílusokhoz és belsőépítészeti tervekhez remekül illeszkednek.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy bútorkészítésnél és dekorozásnál a HPL lemez általában azokhoz az alapfelületeknél használatos, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, míg a vékonyabb dekorit lemezek elsősorban dekorációs célokat szolgálnak.

Mi jellemző a dekoritlemez méreteire, vastagságára?

A dekoritlemezek többféle méretben és vastagságban érhetőek el, mivel a gyártók eltérő méreteket és vastagságokat kínálnak. Általánosan elmondható, hogy a dekoritlemez vastagsága 0,6 mm-től 1,2 mm-ig terjed. 

A dekoritlemezeket 1220×2440 mm, 1300×2800 mm vagy 1500×3050 mm méretű lapokban lehet beszerezni  Azonban a méretek és vastagságok nagyban függenek az adott projekttől, illetve a gyártótól és a terméktől is. 

Hogyan történik a dekorozás, azaz a dekoritlemez ragasztása?

A dekorozásnál nemcsak a dekoritlemez anyaga és vastagsága fontos, mivel ahhoz, hogy az elkészült bútorok igazán tartósak és strapabíróak legyenek, szükség van  jó minőségű ragasztóra is. 

A dekoritlemez ragasztása során fontos figyelni a felület előkészítésére. A ragasztandó felületet alaposan meg kell tisztítani, eltávolítva róla mindenféle port és szennyeződést. Fontos, hogy a felület nedvszívó legyen: MDF, forgácslap vagy rétegelt lemez, stb. Mivel a HPL anyag teljesen vízzáró, ezért fontos, hogy a nedvesség a faalapú hordozóanyag irányába el tudjon távozni.  Ezután a felületet meg kell csiszolni, hogy az ragasztóanyag könnyebben tapadjon hozzá. 

A következő lépés a ragasztó kiválasztása. A ragasztó típusát a dekoritlemez anyagának és a ragasztandó felületnek megfelelően kell kiválasztani. Általában olyan ragasztókat használunk, amelyek az anyagok felületi feszültségének csökkentésével és a felületek összeragasztásával érnek el jó eredményt.

A ragasztás során fontos, hogy a ragasztóanyagot egyenletesen vigyük fel a dekoritlemez és a ragasztandó felület felületére. Vákuum technológiával préseljük össze az anyagot a levegő kiszívással.

Mivel a hajlított bútorok vagy hajóbelső készítésénél gyakran íves anyagokkal dolgozunk, ezért különösen fontos a szakértelem. A dekoritlemez ragasztása egy összetett folyamat. A Hajlított Fa Manufaktúra szolgáltatásának keretein belül tapasztalt szakemberek végeznek dekorlemez ragasztást, hogy biztosítsák a tartósságot és az esztétikai értéket.