Design székek – luxus hajlított fa székek

Design székek - luxus hajlított fa székek

Design székek – luxus hajlított fa székek

Ha azt mondjuk, hogy hajlított szék vagy íves szék, akkor a témában kicsit is jártas személyeknek rögtön a  Thonet (tonett) szék jut eszébe, és ez nem véletlen. A Thonet székekkel szemben a Hajlított Fa Manufaktúrában a hajlított szék egyedi design irodai székeket, luxus fa étkezőszékeket jelent, amely lehet klasszikus íves szék vagy art deco, esetleg egy különleges hintaszék lábtartóval, de semmiképpen sem jelent olcsó, igénytelennek tűnő bútort. 

A hajlított székek története

A hajlított fa székek sima, ívelt vonalai az időtlenül elegáns európai kávézói stílus szinonimájaként él sokak fejében. És bár ma természetesnek tartjuk ezt a bútorstílust, amikor a 19. század végén először megjelent a színen, ez egy igazán forradalmi tervezési fejlesztés volt, és izgalmas alternatívát jelentett a múlt súlyos egyenes vonalaival szemben.

Azt gondolnánk, hogy a barokk székek  is hajlított fából készültek, de a barokk korban különösen kedvelt, enyhén ívelt lábakat és egyéb, köríves alakú bútoralkatrészeket fűrészeléssel állították elő. A hajlított fa készítése természetesen már korábban is ismert volt: a hajóépítésben és kerékgyártásban alkalmazták, viszont a bútoroknál nem.  

Hajlított fa szék – Thonet szék 

Bár a Thonet székek nem feltétlenül a luxust és az egyediséget jelentik, hanem a tömeggyártást, de fontos megemlíteni, mivel a hajlított fából készült bútorok elkészítésének eljárását Michael Thonet asztalosnak köszönhetjük, aki az 1840-es években készítette első ismert székeit síkgörbe elemekből. Az eljárást szabadalmaztatta, majd továbbfejlesztette.

A híres 1851-es, első londoni világkiállításon, mely az iparművészeti megújulás elindítója lett, a tonettbútorok újabb szenzációt keltettek. Thonet ezúttal luxusbútort is kiállított: olyan hajlított lábú asztalokat, melyeknek pazar gazdagságú intarziás lapjait sárgarézzel, gyöngyházzal díszítették. A sorozatok mellett ugyanis a műhely mindig készített rendkívül magas művészi színvonalú egyedi darabokat is.

Thonet székek, tonett székek
Thonet szék katalógus 19. század

 Részlet egy 19. századi Thonet katalógusból:  Fotó: Dea / G. Cigolini / Getty Images

 

A Thonet szék még ma is népszerű. Jellemzője: könnyű, olcsó, sötét- vagy világosbarna, többnyire nádfonatos üléssel rendelkeznek.  Még a második világháború előtt is elengedhetetlen tartozékai voltak a kávéházaknak, vendéglőknek, közintézményeknek, sőt, a polgári otthonoknak is.

Német és osztrák területen a biedermeier uralkodott a bútorstílusban, mely a korábbi stílusokhoz képest az egyszerűséget, a praktikumot, a sima formákat kedvelte, és a fát a maga természetes színeiben, szépségében hagyta érvényesülni. Finoman ívelt lábú, támlájú, kényelmes, könnyű székek voltak használatosak. A Michael Thonet kis műhelyéből kikerülő bútorok pontos és megbízható kivitelezésűek voltak, így hamar nagy hírnévre tettek szert.

Thonet új megoldásokkal, technikákkal kezdett kísérletezni. Először csak a részletmegoldásokat módosította, majd az egész konstrukciót: a hajlított, egymáshoz ragasztott lemezrétegek alkalmazásáról fokozatosan áttért a tömör fa hajlítására. Amint egyre tökéletesebb technikára tett szert, egyre vastagabb léceket alakított ki. 

Az új technika számára nem az egyedi, kisszámú kollekciók, hanem a nagy szériák voltak ésszerűek és kifizetődők. A híres kávéházak, cukrászdák, és előkelő szállodák óriási reklámot is jelentettek. A cégalapító 1871-ben bekövetkezett haláláig több mint négymillió bútordarab készült, ebből három és fél millió szék volt, melynek egyharmadát a Monarchiában értékesítették, kétharmadát exportálták.

Mi volt a hajlított fa készítésének a titka? Eredetileg a faléceket forró enyves vízben főzték, ennek helyébe a gépi gőzölés lépett. Hat-huszonnégy órán át forró gőzzel kezelve tették hajlékonnyá a fát, és a kör vagy ovális keresztmetszetű rudakat sablonnal a kívánt alakra hajlították, majd ebben a fémpántokból álló sablonban, hajlítva szárították. A fa ezután már mindvégig megtartotta így nyert formáját, könnyű lett, szilárd és tartós. A megfelelő formára hajlított darabokat a legegyszerűbb módon, csavarokkal kötötték egymáshoz, így egyszerű, olcsó, sorozatgyártásra alkalmas bútorok születtek.

Art Deco székek

Népszerűek az eredeti íves Art Deco szekek, mivel a lakberendezésben újra és újra megjelennek a vintage elemek. Szállodák berendezésében, luxus lakásbelsőkben jól mutatnak ezek a a minőségi íves székek. De mit is jelent az Art Deco?

Ha láttuk már A nagy Gatsby filmet, vagy Agatha Christie népszerű Poirot sorozatát, akkor könnyen képet kapunk a mozgalmas, játékos és modern Art Deco stílusról, amely az 1920-as és 30-as évek népszerű irányzata.

Art deco Poirot

A Poirot sorozat egyik forgatási helyszíne.

Ahogy a Thonet székek, úgy az art deco bútorok is egy nemzetközi kiállításnak köszönhetően hódították meg a világot. 1925-ben, Franciaországban megrendezésre kerülő Nemzetközi Iparművészeti Kiállításon ismerhették meg ezt az elegáns és modern irányzatot, amelynek hatása oly mértékű volt, hogy az 1930-as évek végére stílusjegyei már mélyen átszőtték az építészet, a festészet, szobrászat, a divat és a filmművészet világát is. Franciaország és Belgium után Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban terjedt el leginkább.

A geometrikus, szögletes és leegyszerűsített formák, az éles kontúrvonalak, a pasztell- és arany színek, és az impozáns épületek az irányzat védjegyei. A járművek, repülők és emberi alakok stilizált megjelenítése a képzőművészet több területén is megfigyelhető. A gazdasági világválság hatására az art deco-stílusára a leegyszerűsödött, letisztult formák lettek jellemzőek. Virágzása egészen a második világháborúig tartott.

Fontos megjegyezni, hogy az antik bútorok meghatározásakor az art deco jelenti a határt. Az art deco korát megelőző korok bútorait nevezik klasszikus értelemben antik bútornak. 

Korábbi korok bútorainak stílusjegyei jól elkülöníthetően mutatják, hogy a XX. század elején meghatározó változások történtek. A Franciaországból világhódító útjára induló stílus minden elemében a modern gondolkodás lenyomata. A legkorszerűbb gyártástechnológiákkal, alapanyagokkal merőben újszerűt alkotott, játék a geometria és a színek jegyében. Funkción felül az art deco bútorok bármely organikus díszítéstől, stilizált elemtől mentes, absztrakt alkotások.

Krómozott felületek, kontrasztos, magasfényű, lakkozott felületek, rendkívül egyszerű, de arányos vonalvezetés jellemző a stílusra.

egyedi lebegőlépcső
Art deco szék hajlított karfa
Egyedi recepciós pult
fából készült recepciós pult
Lebegő lépcső íves
Egyedi recepciós pult
hajlított fa székek
lamellás recepciós pult
hajlított klasszikus szék

A Hajlított Fa Manufaktúrában, mi elsősorban a rétegragasztás módszerét használjuk bútoraink készítésénél. Bármilyen fából, bármilyen méretben, bármilyen igény szerint. Nálunk nincs lehetetlen!

  • design szék
  • fa étkezőszék
  • hintaszék lábtartóval
  • art deco szék
  • luxus étkezőszék
  • design irodai szék
  • hajlított szék
  • hajlított fa szék
  • hajlított klasszikus szék
  • íves klasszikus szék

A Hajlított Fa Manufaktúrában, mi elsősorban a rétegragasztás módszerét használjuk bútoraink készítésénél. Bármilyen fából, bármilyen méretben, bármilyen igény szerint. Nálunk nincs lehetetlen!

hajlított klasszikus szék

Luxus design, klasszikus és modern hajlított fa székek elkészítése –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!