Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története  

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalos műhelye kiemelt figyelmet szentel az intarzia készítésének. Ügyfeleink kérésére gyönyörű intarziás bútorokat készítünk, amelyek igazi művészi alkotások. Az intarziás bútorokkal kapcsolatban sokszor felmerülő kérdéseket a következőkben igyekszünk válaszolni. A cikk az intarzia, mint dekorációs technika fogalmát, jelentését és történetét tárgyalja a különböző művészeti területeken, így a bútorgyártásban is.

Mi az intarzia? Az intarzia szó jelentése

Az “intarzia” szó eredete az olasz “intarsia” szóból származik, amelynek jelentése “beágyazás” vagy “berakás”. Az intarzia egy díszítő technika, amely számos művészeti ágban használatos, mint például a bútorművesség, a költészet vagy a textilipar. Az általunk készített intarzia különbözik a berakástól, mivel az előbbi külön réteget képez, amit a felületre ragasztanak, míg az utóbbi bemélyedésekbe helyezik a berakást. Az intarzia faragott vagy kivágott díszítőelemeket tartalmaz a bútorokon, és különböző anyagokból készülhet, például fából, nemesfémekből és textíliákból. 

cirikota indiaialma meszestogy intarzia

A Hajlított Fa Manufaktúránál készített intarziás bútoroknál  a megtervezett mintát a bútorra ragasztjuk

faberakás vagy intarzia

Berakásos technika – a bútorba vésett mélyedésekbe helyezik a díszítő elemeket

Az intarzia készítés és az intarziás bútorok története

A szó eredetileg az intarziás fafaragó technikára utalt, amely az évszázadok során Olaszországból terjedt el szerte a világban. Az intarzia kifejezést azonban mára már szélesebb értelemben használjuk, nemcsak a fafaragás, hanem más művészeti ágak díszítő technikáira is utalva.

Az intarziás bútorok sokféle stílusban készülhetnek, és minden korban népszerűek voltak. Az intarzia eredetileg az ókori Egyiptomban jelent meg, majd a görög és a római kultúrában is elterjedt. A középkorban a bútorokat általában faragással díszítették, de az intarzia a reneszánsz idején újra divatba jött. A barokk stílusban az intarziák széles körben elterjedtek és gyakran a bútorok fő díszítőelemeivé váltak. Az Art Deco-ban az intarzia ismét divatba jött, és a modern stílusban az intarzia egyszerűbb, geometrikusabb formákat öltött.

San Domenico56

Geometrikus figura (1537), Fra Damiano da Bergamo intarziája, a Szent Domonkos-bazilika múzeumából, Bologna, Olaszország –  Forrás: Wikimedia Commons

Plus Oultra writing cabinet of Charles V - open

V. Károly  írószekrénye – Victoria and Albert Museum, London

Szép 18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel.

Németország 1740 körül

18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel. Németország 1740 körül.

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc – Forrás: Liveauctioneers.com

További Art Deco bútorok: Art Deco design székek

Ezt a dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható.

Ezt az Art Deco dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható. Forrás: https://www.galerie44.com/

Az intarzia készítése, technikája

Az intarzia készítése nagyobb odafigyelést igényel, mint a hagyományos bútorkészítés. Az intarziás bútorok esetében az előkészületek fontos szerepet játszanak, és általában körültekintően tervezik meg a mintázatot és a színeket. Az intarziás díszítés létrehozásához kulcsfontosságú a megfelelő alapanyag kiválasztása és előkészítése.

Az intarzia alapanyagai

Az intarzia készítéséhez különböző anyagokat lehet használni. A legnépszerűbbek közé tartoznak:

 • Fa: Az intarzia egyik leggyakrabban használt alapanyaga a fa, különösen a keményfák, például a dió, a mahagóni, a bükk és az ébenfa. Az intarziás munka során a különböző színű fából vágott vékony szeleteket és formákat használnak a minták kialakításához.
 • Nemesfémek: Az intarziában a nemesfémek, mint például az arany, az ezüst vagy a réz is népszerű anyagok. Az ilyen anyagok általában apró díszítőelemekként jelennek meg az intarziás munkában, amelyek kiemelik a mintázatot és növelik a díszítés fényerejét.
 • Textília: Az intarzia szövés vagy hímzés útján is készülhet, amelyhez különféle szöveteket, fonalakat és szálakat használnak. Az intarziás textíliákat különböző mintákkal és díszítésekkel lehet ellátni, és például párnákon, függönyökön vagy falikárpitokon jelenhetnek meg.
 • Műanyagok: Az intarziában manapság egyre gyakrabban alkalmaznak műanyagokat is, amelyek széles választékban állnak rendelkezésre. Az intarziás munkában a műanyagok különböző színekben, áttetsző vagy áttört formában használhatók fel, és különösen modern és szokatlan hatást érhetnek el velük.
Fa aapanyagok intarziához, furnérozáshoz és fa hajlításhoz

A fa intarzia részei, elemei – bútorkészítésnél

Az intarzia készítése során a szakemberek különböző fából készült intarzia furnéroket használnak, amelyek fokozottan ellenállóak és stabilitást biztosítanak. A magas minőségű intarzia furnérok a különböző fafajták elegyítésével készülnek, és számos különböző színárnyalattal és textúrával rendelkeznek. Az intarzia furnérok lehetővé teszik az elképesztően részletes és szép mintázatok kialakítását.

Az intarzia részei között számos kifejezés van, amelyek a díszítőelemek különböző típusait írják le. Néhány példa:

 • Filé: Az intarziás munkában a filé a különböző színekben megvágott vékony fa- vagy nemesfa-szeletek elrendezését jelenti, amelyekből az összetett mintát kialakítják.
 • Bordűr: A bordűr a díszítőelemekkel körülvett, általában kisebb részeket jelöl az intarziás munkán belül. A bordűrök általában a minta határai körül alkalmazzák, hogy kiemeljék a mintázatot.
 • Medaillon: A medaillon egy központi rész az intarziás munkában, amely lehet ovális, kerek vagy más alakú. A medaillon gyakran a minta fókusza, és különleges díszítéssel vagy más elemekkel van körülvéve.
 • Háttér: Az intarziás munkában a háttér az a rész, amely a díszítőelemek mögött található, és amely általában a fa vagy más anyag természetes színével vagy egy egyszínű festéssel van bevonva. A háttér szerepe az intarziás munkában az, hogy a díszítőelemeket kiemelje, és a mintát jobban láthatóvá tegye.

Az intarzia készítése lépésről lépésre

Az intarziás bútor készítése az alábbi lépésekből áll:

 1. Előkészület: először is előkészítjük az összes szükséges anyagot és eszközt.
 2. Tervrajz elkészítése: elkészítjük atervrajzot az intarziás mintáról, amely alapján dolgozni fogunk.
 3. Furnér előkészítése: kivágjuk a furnérból azokat a darabokat, amelyekre szükségünk lesz az intarzia minta kialakításához
 4. Intarziás részletek kivágása: a kiválasztott furnérból kivágjuk az intarziás részleteket finomfogú fűrésszel vagy marógéppel, ügyelve a részletek pontos illesztésére.
 5. Felület előkészítése: előkészítjük a felületet, ahol az intarziás részleteket elhelyezzük.
 6. Részletek elhelyezése: az egyes rétegek pontosan egymáshoz illesztjük a kialakított felületen, majd ragasztással rögzítjük őket.
 7. Polírozás: a ragasztó megszáradása után a bútort finom csiszolópapírral csiszoljuk és felületét lakkozzuk vagy viaszoljuk.
Intarziás bútorok készítése
intarziás asztal
intarziás asztal
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
Bauhaus íróasztal - fekete 2
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!