A bútorok nagy szerepet játszanak abban, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban. De vajon ki mitől érez egy bútort barátságosnak, otthonosnak? Ez nagyon személyes kérdés, ugyanis ízléstől függ. Van, akinek a fekete, fényes bútorok jönnek be, míg másokat kiráz a hideg, ha ilyen bútort látnak. Ugyanakkor az is feladatuk a bútoroknak, hogy egy adott funkciót betöltsenek. Például az nem árt, ha egy székre le lehet ülni vagy egy szekrénybe gazdaságosan és praktikusan lehet pakolni. Saját otthonunk vonatkozásában a bútorok tehát ezt a két alapvető funkciót – esztétikum és funkcionalitás – töltik be.

Mi van azonban akkor, ha az otthonunkat eladjuk? Nos, először is az otthonunk termékké válik, bár ezzel az ingatlan eladók nincsenek tisztában. Mi történik ilyenkor a bútorokkal? A bútorok ilyenkor is fontos szerepet játszanak, de egy kicsit másképp mint, amikor egy lakásban benne lakunk.

Üres lakást eladni?

Lehet üresen eladni egy ingatlant, de amennyiben az jó, felújított, újszerű vagy új állapotban van, akkor nem érdemes. Az emberek több mint 90%-a ugyanis nem tud térben gondolkodni. Vagyis nekik meg kell mutatni a teret. Hogyan? Bútorokkal. A bútorok kijelölik a teret. Egy nappaliban például a kanapé és a dohányzóasztal lesz ebben segítségünkre.  Az eladási statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy sokkal gyorsabban és magasabb áron lehet eladni a home staging segítségével berendezett lakásokat, mint az üreseket.

Egy rossz állapotú, felújításra szoruló ingatlan esetében a bútorozás bizonyos esetekben működhet, de jellemzően inkább az a jobb, ha kiürített állapotban van.

Hogyan segíthetik még a bútorok az ingatlan eladást?

Az előbbiekben tehát azt láttuk, hogy egy bútorozott lakás jelentős előnyt jelent ingatlan eladásnál az üres, bútorozatlan lakással szemben. Ezen felül azonban a bútoroknak további szerepük van.

Az egyik, hogy megmutatják az adott helyiség funkcióját, és ezért eladásnál erre oda kell figyelni. Egyértelművé kell tenni a bútorok segítségével, hogy melyik helyiségnek mi a funkciója. A nem egyértelmű vagy zagyva bútorzat megzavarja az eladókat – bár ők erről nem is tudnak. Például több helyen előfordul, hogy az embereknek a konyhában van a dolgozósarkuk vagy íróasztaluk. Ez teljesen rendben van, amikor a saját otthonodról van szó. Viszont, amikor eladod azt, akkor ezt ne csináld így! A konyha legyen egyértelműen konyha!

A tágasság is fontos szerepet játszik az eladhatóságban, ezért aztán nem mindegy, hogy mennyire van bebútorozva egy helyiség. Magyar szokás a lakások túlbútorozása. Sajnos a lakások jelentős része inkább bútorraktárra hasonlít. Pedig a zsúfolt, fullasztó lakások nem vonzók, hiszen az eladók tágas és világos otthonra vágynak. Ingatlan eladásnál tehát figyelj arra, hogy kizárólag a szükséges bútorok kerüljenek egy helyiségbe! A többi selejtezd le vagy helyezd el ideiglenes raktárban!

Magyari Éva
IngatlanAngyal

ingatlan eladási tanácsadó

home staging szakértő