Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2023-2024-es lakberendezési design trend

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2023-2024-es lakberendezési design trend

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2023-2024-es lakberendezési design trend

lépcső ötletek 2022, 2022-es lakberendezési trend lépcső ötletek

Ha beltéri lépcső készítésén vagy felújításán gondolkodunk, akkor fontos megismerni, hogy milyen belső lépcső megoldások, ötletek léteznek, amelyek illeszkednek a meglévő vagy megálmodott design-hoz, lakberendezéshez, belsőépítészeti tervekhez, különösen, ha a lépcső a nappaliban kap kiemelt helyet. Modern falépcsők, csigalépcsők, fémből, üvegből, műanyagból készült lépcsők. Melyek a  legújabb 2023/2024-es lakberendezési design trendek, ha a lépcső fajtákat nézzük? Ebben a cikkben elmondjuk!

Belső lépcsők

A lépcső a szintkülönbségek áthidalására szolgáló szerkezet. Általános szabály a lépcsőkre vonatkozóan: tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését.

A lépcsők sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban. Készülhetnek kőből, műkőből, márványból, betonból, vasbetonból, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból. Lehetnek nyitott vagy zárt, konzolos, függesztett vagy alátámasztott szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, csigalépcsők, lebegő lépcsők, nagy ívben hajló lépcsők… Létezik még hajtogatott, mobil, kényelmes, állványzat kinézetű, és még sorolhatnánk.

Belső lépcső megoldások

Hogy milyen legyen a belső lépcső, az a rendelkezésre álló anyagiakon túl függ a helyiség méretétől, szerkezetétől, a lakás stílusától, és nem utolsó sorban a lépcsőkre vonatkozó hatósági előírásoktól. Épp ezért bízzuk szakemberre a belső lépcsőnk megtervezését, kivitelezését, annál is inkább, mert egy lépcsőt nem 1-2 évre készíttetünk.

A belső lépcsők készülhetnek kapaszkodóval, korláttal, korlát nélkül, karfával, karfa nélkül, a vonatkozó előírások betartásával. A korlátok, karfák anyaga, stílusa is számtalan variációra ad lehetőséget, hisz például egy fa vagy fém lépcső is készülhet üveg korláttal, a fém lépcső fa karfával.

Ami nagyon fontos: a biztonság! Ahol kisgyerek, házi kedvenc van, nem szabad korlát nélküli lépcsőt készíttetni. Arra is ügyelni kell, hogy például a pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa, hisz elég egy rossz mozdulat, és kész a baj.

 

Belső lépcső ötletek 2023-ban és 2024-ben

A beltéri lépcsők nem csak a szintek közti közlekedést szolgálják. Külsejükkel akár a lakás díszévé válhatnak. Egy szépen megkomponált lépcső izgalmassá teszi a belső teret.

Egy loft lakáshoz az ipari stílusú fémszerkezetű belső lépcsők illenek leginkább.

 

Forrás: https://www.dentonhouse.com/

 

A modern, minimál stílusú otthonokban az egyszerű vonalvezetésű beltéri lépcsők, csigalépcsők fából, fa és üveg kombinációból mutatnak jól.

 

Szíma lebegő lépcső, függesztett lépcső, függő lépcső árak>>

 

Forrás: Reno Guide

 

Egy villalakásba pedig például a díszes szerkezetű lépcsők, csigalépcsők illenek.

 

Forrás: The Art of Bespoke

Egy kislakásban nem mutat jól egy nagyméretű, díszes belső lépcső, ráadásul rengeteg helyet elvesz az élettérből. Mint ahogy egy hatalmas térben elveszne egy jelentéktelen lépcső.

 

Csigalépcsők

Ott célszerű a beépítésük, ahol kevés hely áll rendelkezésre. Ennek az ellenkezője is igaz, hisz egy nagy térben csodás látványt tud nyújtani egy szépen kivitelezett nagyméretű csigalépcső, vagy íves lépcső. Míg itt a látvány, az előzőnél a praktikum a cél. Lakásunkba mégis csak akkor válasszunk csigalépcsőt, ha a belső terünk látványa megkívánja. Ugyanis a csigavonalból adódóan az emeletre elég körülményes például a berendezési tárgyak feljuttatása. De ha ezt meg tudjuk oldani, a szépen kivitelezett csigalépcső egy életen át otthonunk dísze lehet.

 

Forrás: Pouted

Lakberendezés

Egy kislakásnál érdemes a belsőlépcső alatti teret beépíteni, így nyerni tároló helyet. A többi bútordarabhoz és a lakótér hangulatához jól  stílusában jól illeszkedő lépcső alatti polcok ideális megoldást nyújtanak a maximális térkihasználás eléréséhez. Divatos, ha itt alakítunk ki kis pihenő kuckót. Sőt, az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés esetén egy mini irodát is berendezhetünk.

 

Forrás: Sharps

 

Nagy belmagasságú, kis alapterületű lakásoknál bevált módszer a galéria építés, ezzel megnövelve a hasznos lakóteret. Itt is célszerű a galériára vezető belső lépcsőt úgy kialakítanunk, hogy az alatta lévő tér kihasználható legyen, a lépcső maga pedig illeszkedjen a lakótér dizájnjához.

 

Lépcső felújítás

Ha már elhasználódott, megkopott a lépcső, célszerű szakembert hívnunk, aki átvizsgálja, hogy milyen felújításra, karbantartásra lehet szükség.

2024-es lakberendezési design

Az előrejelzések szerint sok minden megújul 2024-ben. Ami eddig hangsúlyosan divatos volt, szép lassan eltűnik. Az élénk színű falak, a mintás padlók helyét a visszafogottság veszi át. Divatos lesz a bézs, a fehér, a szürke, a kék, a földszínek, a természet színei.
2024-ben a zöld életvitel
frissességet hoz az enteriőr tervezésbe. A zöld életvitel több mint csak trend – ez egy életmód! Ebben az évben az öko-tudatos belsőépítészet kerül a középpontba, ami sok más trendet is magába foglal. A biofil elemek, fenntartható anyagok és élőfalak a természetet hozzák be a beltérbe.

Forrás: Reno Guide

Marad a minimalizmus, de ez is finomodik, ugyanakkor visszatér a 70-s évek csillogó disco stílusa, és a 80-s évek bársonyossága.

Folytatódik a 2023-ban is a 2022-es év tapétatrend, de kissé visszafogottabb paszteles irányba. A harsány színek mellett egyre inkább a paszteles vízfesték színek jelennek meg.

Puha, gömbölyű ülőalkalmasságok, ívelt vonalú bútorok tehetik majd meghittebbé, egyedibbé, stílusosabbá az otthonunkat.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra

Nagyon jól illeszkedik ebbe a trendbe a hajlított fa. Akár bútorként, akár belső lépcsőként. A hazai otthonok nagy részében a fa belső lépcsők dominálnak. A falépcső barátságos hangulatot teremt, melegséget sugároz, ezért is a legkedveltebb.

 

2023-2024-es lakberendezési design – lépcső trendek, beltéri lépcső ötletek

A fejlődő világjárvány és a fenntarthatóság fejlődése megváltoztatta az építészeti tervezés megítélését 2023-ban és 2024-ben még nagyobb hangsúlyt kap a természetesség és a fenntarthatóság.  Egyre növekvő mértékben értékelik a kivitelezést, valamint a stílusok, felületek és egyedi jellemzők keveredésére irányul a lépcsőházak tervezése. A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában:

 • Fa futófelületek – A fenntarthatóság tükrében az építészeti tervezésben finom esztétika érvényesül a természetesebb anyagok felé. Az építészek a természeti világot aktívan beépítik a tervezésbe azáltal, hogy fa elemeket használnak a szerkezetekben. Minden bizonnyal egyre népszerűbb megoldás a fa lépcsőfokok és a fémből készült lépcsőszerkezetek párosításának ötlete; különösen tölgy és sapele fa a klasszikus megjelenés érdekében.

 

 • Látható fém felületek – 2021-ben óriási inspirációt jelentett az építészek számára, hogy 2021-ben a nagyszerű kültéri és természetes bevonatokat ötvözzék. A kiinduló ötlet az, hogy karaktert és textúrákat vigyünk be a lépcsőház kialakításába. A natúr méhviasz bevonatú, melegen hengerelt nyers acél népszerű felületkezelés, a hő hatására a viasz karamellizálódik, és gazdag fekete, bronzos színt kölcsönöz a fém felületének.

A természetes fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak meredeken emelkedtek az elmúlt évben. Ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

Amennyiben azt tervezzük, hogy új lakásba költözünk, vagy a régit szeretnénk felújítani, és íves falépcsőt, csigalépcsőt szeretnénk, már az íves fakorlát sem okozhat gondot. Az íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk különleges, hajlított fa korlátokat is. Mivel speciális technikával, helyszíni méretre készülnek, egyediek, a luxus minőséget képviselik. Egy ilyen íves, hajlított fa korlát nagyon jól mutat egy stílusban hozzáillő térben, de egy stílusidegen enteriőrben a lakás ékessége is lehet.

 

Kapcsolódó cikk: Modern lépcsőkorlát megoldások 2023-2024

Modern lépcső megoldások - gyakori kérdések

Melyek a legújabb lépcső trendek?

A legújabb trendek közé tartoznak a modern fa lépcsők, csigalépcsők, fémből, üvegből, műanyagból készült lépcsők. Az egyenes vonalú, törtvonalú, íves, csigalépcsők, lebegő és nagy ívben hajló lépcsők is divatosak.

Milyen anyagokból készülhetnek beltéri lépcsők?

A lépcsők készülhetnek kőből, műkőből, márványból, betonból, vasbetonból, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból.

Milyen belső lépcső megoldások léteznek?

A belső lépcsők készülhetnek kapaszkodóval, korláttal, korlát nélkül, a vonatkozó előírások betartásával. A korlátok, karfák anyaga, stílusa is számtalan variációra ad lehetőséget.

Mire kell ügyelni a belső lépcsők tervezésekor?

A belső lépcső tervezésekor figyelembe kell venni a helyiség méretét, a lakás stílusát, és a lépcsőkre vonatkozó hatósági előírásokat. Mindemellett fontos a biztonság, különösen akkor, ha kisgyerek vagy háziállat is van a lakásban.

Mi a legfontosabb szempont a belső lépcsők tervezésekor?

A legfontosabb szempont a belső lépcsők tervezésekor a biztonság. A korlátok és a karfák megfelelő elhelyezése és méretezése kulcsfontosságú, hogy biztonságos és kényelmes legyen a közlekedés a lépcsőn.

Modern nappali berendezés 2023-2024-luxus bútorok vagy minimalista design?

Modern nappali berendezés 2023-2024-luxus bútorok vagy minimalista design?

A modern nappali, kényelmes bútorokkal a családi élet központi helye. Itt töltjük együtt a pihenés időszakát, itt éljük át a társasozás örömét, az ünnepek meghitt pillanatait, a barátainkkal a hangulatos estéket.  Mi volt a jellemző itrend 2021-ben és 2022-ben, és milyen újdonságok jelentek meg a modern nappali berendezésében 2023-ban? Nagyon érdekesek a legújabb nappali ötletek is, amelyek már 2024-re vonatkoznak. Nappali szoba trend képekkel, ötletekkel…

A 2024-es nappali szoba tendet a multifunkcionalitás jellemzi

Elkerülhetetlenül megyünk egy új világba, aminek kulcsszava a “fenntarthatóság”. Bár jól esik újabbnál újabb dolgokat lecserélni, és a legújabb divatot követni, végtelenül nem lehet a környezetet és az erőforrásokat kiszipolyozni. Bárhogy változi ka világ a következő 10 évben, az biztos, hogy az emberiség egyre jobban rászorul arra, hogy a meglévő dolgait becsülje meg, közösségi tereket és megoldásokat hozzon létre. Éppen ezért a  2024-es nappali design trendeket a szépség és a multifunkcionalitás  egyensúlyának kialakítása jellemzi. Az ún. “fragmentált” elrendezés népszerű lesz, amelyben egy nagy teret több kisebb térre osztanak. A nappali és a konyha egyesítése nem számít újdonságnak,  de a különféle funkciójú zónák elkülönítése egyre fontosabb, hiszen a közösségek és a családi együttlét egyre fontosabbá válik.  A koronavírus miatt az emberek többet maradtak otthon, mint előtte, az irodaházak és a kedvelt szolgáltató helyiségek – például konditermek, kávéházak, mozik – is zárva voltak. Így sokan “otthoni irodából” dolgoztak, s megpróbáltak hobbijuknak otthonról eleget tenni. Így megnőtt az igény azzal kapcsolatban, hogy az otthoni terek multifunkcionálisak legyenek. Például: ha a nappali egy résziroda lesz, vagy iroda/edzőhelyiség. Ez az otthoni munkavégzés például sok esetben bevált, és a korlátozások feloldása után egy új életstílust alakított ki. 

 

multifunkcionális nappali design trend 2024
multifunkcionális nappali design trend 2024

Forrás: John Lewis

Nappali szoba színek 2024-ben

A 2024-es stílusirányzatok között a föld színei, mint a konyak vagy az égett borostyán, valamint a ragyogó színek, például a skarlát, mélykék és magenta, nagy népszerűségnek örvendenek. A felhasznált anyagok a természetes és fenntartható anyagok felé tendálnak, mint például a fa és a természetes kő.

Nappali szoba színek 2024

Forrás: Dunn Edwards

Nappali bútor formák 2024-ben

A bútorformák között a kerek, ölelő formák dominálnak, elhagyva a modern tervezés által eddig diktált sterilitást. Ezen trendek mellett az “otthonosság” érzete továbbra is elsődleges, ami a személyes kényelmet és a jó közérzetet is magában foglalja.

nappali kerekdedd bútorok

Forrás: Dunn Edwards

A nappali szoba a feltöltődés, a pihenés színtere, ezért nagyon fontos,  hogy a stílusa, a berendezései, személyiségünkkel harmonizáljon. Lehet modern stílusú a nappali berendezése vagy klasszikus. Akármelyik irányt preferáljuk, elmaradhatatlan eleme lesz legalább egy könyvszekrény vagy könyvespolc, mely kialakításának és tervezésének csupán a képzelet szabhat határt. A  minimál stílusú nappali bútorok ugyanúgy közvetíthetik a luxust, mint a gazdagon díszített,  intarziás hajlított bútorok.  A lényeg, hogy jól érezzük magunkat  benne, és feltöltődjünk.

Modern stílusú nappali és berendezései  2023-ban

Aki a modern stílust, a modern nappalit és berendezéseit kedveli, arra minden bizonnyal jellemző, a precizitás, az elegancia, a rend szeretete. A modern stílus funkcionális és elegáns.  Ennek hallatán asszociálhatunk hidegségre talán, és picit így is van. A stílus kedvelői szerint, a modern stílus úgy üzeni a rendet és a precizitást, hogy közben melegséget is áraszt, otthont ad.

A modern nappali stílusban a legnagyobb hangsúlyt a terek és a felületek kapják: a falak, a padló és a tiszta stílusú, áramvonalas bútorok. Ennek elengedhetetlen feltétele a bőséges fény, amely a belső tereket optikailag nagyítja.  A hófehér falak és a fényvisszaverő felületek mindezt erősítik, így az egész tér világosabb lesz. Ehhez a természetes  fény mellett, a mesterséges fényre is szüksége van a modern stílusnak. A hideg és meleg fényű spotlámpákat tervszerűen alkalmazzuk.

Nagyon kellemes, egy modern stílusú környezet annak, akinek a személyiségéhez passzol. A modern stílus bútoraival, dekorációival együtt, harmóniát nyújt.

A modern nappali jellemző ismérvei:

 • színei: hófehér, fekete, barna és árnyalatai: beige, a tejeskávé mogyoró
 • meleg színek,
 • foltokban színes, vagy egy szín árnyalatainak dekor elemeivel
 • nagy mintás elemek megjelenhetnek
 • fények szerepe meghatározó (természetes, hideg-, meleg fények stílusosan)
 • változatos anyag megjelentetés: bőr, fém, kő, mesterséges anyagok, fa…
 • finom dekoráció
 • modern tapéta
 • fényáteresztő függöny (jellemzően földig ér)
 • puha, magas „szőrű” szőnyegek
 • a füstmentes látványkandalló (bioetanol kandalló) egyre népszerűbb dekorelem, ami meleget is ad!

A modern nappali berendezések és dekorációk 2023-2024

A modern nappali berendezés harmóniában van a lakás többi részével, azokkal egységet alkot.  A berendezés egyenes vonalait, csodálatosan kiegészítik a hajlított formák és a finom fények:

szép nappaliszoba képek 2023-2024

A színeiben tökéletesen harmonizáló nagy virág a tapéta tükrében vagy egy poszteren,  akár a nappali fal dekoráción, tökéletes kiegészítője lehet egy fehér és pasztell színekben kialakított, modern stílusú nappali berendezésének:

 

Az egyenes vonalakat  a fotel ívét követő, jól megválasztott lámpa is megtörheti. A  meleg barna szín árnyalataival a formák harmóniája maga az összhang:

A modern stílus bútoraihoz, a fehér színhez kitűnően illik, vele egységet alkot egy-egy erősebb színben megjelenő dekorációs elem vagy nappali kép, kiegészítő.

Jelen esetben a falon lévő képpel színben harmonizáló, párnákkal lesz teljes és tökéletes a design.

 

 

 

 

Modern nappali bútor ötletek és képek 2023

Luxus nappali 2023-2024

Luxus nappalit akkor tudunk megvalósítani, ha van hozzá tér és fény.  A térben tudnak érvényesülni a bútorok, a dekorációk a megfelelő világítással. Bármely stílust képviseljük a luxus otthonunkban, a nappali kialakításához kérjük lakberendezőnk segítségét, hogy tökéletessé varázsolja házunk központi  belső terét.

Minimál stílusú nappali 2023-2024

A minimál stílusú nappalit hidegnek, kongónak, élettelennek találják azok, akiknek személyiségétől ez a stílus távol áll. A minimál stílus titka a sok-sok fény, nagy tér, letisztultság, minőség.

A minimál stílus jellemzője röviden:

 • nagy terek
 • letisztultság
 • kevés bútor, kiváló minőségben
 • szellősség
 • kevés dekoráció, azok is nagyok, és nagy térrel rendelkeznek
 • színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell színek, natúr fa szín
 • anyagok: natúr fa, alumínium, fémek, minőségi műanyagok, szálcsiszolt inox, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek.
 • Újrahasznosított anyagok, például fém csavarokból készült figurák, szobrok

A fetnti minimál design galéria már a 2024-es nappali trendeket tükrözi. A képek forrása: minimalism.one

Legújabb nappaliszoba trendek - gyakori kérdések

Milyen színek dominálnak a modern nappali berendezéseiben 2023-ban és 2024-ben?

A modern nappali berendezéseiben gyakran használt színek közé tartozik a hófehér, fekete, barna, beige, a tejeskávé és a mogyoró árnyalatai. Emellett a meleg színek, mint például a piros, a narancssárga és a sárga foltokban, vagy egy szín árnyalataival,dekorációként is megjelenhetnek.

Milyen anyagokat használnak a modern nappali bútoroknál?

A modern nappali bútorok anyagai között megtalálhatóak a bőr, fém, kő, mesterséges anyagok és fa. A különböző anyagok elegyítése adja az elegáns és stílusos hatást.

Milyen tapéta illik a modern nappaliba?

A modern nappalihoz illő tapéta általában a finom, egyszerű mintázatokat és a világos, letisztult színeket használja. Az egyszínű, texturált tapéta is tökéletes választás lehet a modern nappalihoz.

Milyen fényforrásokat ajánlanak a modern nappaliba?

A modern nappaliban fontos szerepet játszik a természetes fény, így az ablakokat érdemes nagyra tervezni, vagy akár a falakat tükrökkel lefedni. A mesterséges fények használatánál pedig a hideg és meleg fényű spotlámpákat ajánljuk.

Milyen a minimál stílusú nappali berendezés hatása?

A minimál stílusú nappali bútorok ugyanúgy közvetíthetik a luxust, mint a gazdagon díszített, intarziás hajlított bútorok. A minimalista stílusban az egyszerű, letisztult formák és a finom dekorációk hangsúlyozása adja az elegáns megjelenést, mely békés, nyugodt érzetet kelt a nappaliban.

 

Szép modern konyhák: design és konyhabútor ötletek 2023/2024

Szép modern konyhák: design és konyhabútor ötletek 2023/2024

Egy szép és modern konyha, a gasztronómiai utazás csodás helyszíne, mindannyiunk nagy álma! Abban a helyiségben, ahol az ételkülönlegességeket hozzuk létre, funkcionálisnak, kényelmesnek és nem utolsó sorban, esztétikusnak kell lennie. Noha a teljesen fehér konyha valószínűleg soha nem megy ki a stílusból, a 2023-ra és 2024-re nézve sok újdonság várhatóca konyha és az étkező dekorációs ötletek és trendek terén, ami kielégíti a vadabb dizájn kedvelőit is. Nézzük: milyen a mai modern konyha!

2024-es Konyhatrendek: A Luxus Élvezete a Konyhában

Az elmúlt évben a fényűző Art Deco, a maximalizmus és még a Barbiecore (lásd a Hajlított Fa Manufaktúra által készített luxus rózsaszínű magas fényű konyhabútort) is a reflektorfényben állt, de 2024-re egy visszafogottabb konyhatervezési megközelítés jelenik meg. A konyhák nem csupán kulináris alkotóterekként, hanem családi és baráti kapcsolatok ápolására szolgáló helyszíneként válnak egyre fontosabbá.

A konyhai világítás

Az új trendek szerint a konyhákban a hangsúly a rétegezett és sokoldalú világításon van. A hangsúlyos, központi lámpatestekről a rejtett, beépített világítás felé mozdul el a trend, ideértve az alsó szekrények és a lábléc alatti LED világítást. A sconces (falikarok) is egyre népszerűbbek a konyhában, mivel egyenletes, kellemes fényt biztosítanak.

Meleg, gazdag színek a konyhában 2024-ben:

A monokróm, teljesen fehér konyhák visszaszorulnak. Helyettük gazdag, telített színek kerülnek előtérbe, mint a barna, a füstös kék vagy a piros és lila árnyalatai.

Forrás: Elle Decor

Természetes kő és márvány a konyhában 2024-ben:

A fehér márvány és a dramatikus erezetű kőanyagok népszerűsége nő. Emellett az emberek egyre inkább azokat a természetes anyagokat részesítik előnyben, amelyek összekötik őket a természet szépségével.

Forrás: Elle Decor

Több tárolóhely:

A konyhai tárolók és a szekrények kialakítása az egyik legnépszerűbb trend. Egyre több az úgynevezett “butler spájz” és innovatív tároló megoldások, melyek segítségével minden eszköz és hozzávaló könnyen elérhető.

Forrás: Elle Decor

Belső és külső terek összekapcsolása:

Az emberek egyre inkább keresik a konyhában a természet közelségét. Ennek megfelelően nő a kertekkel és teraszokkal összekapcsolt konyhák népszerűsége.

Forrás: Elle Decor

Indukciós főzőlapok: Az indukciós főzés egyre népszerűbb, különösen mivel kevesebb füstöt és szagot eredményez, mint a gázüzemű tűzhelyek.

Közösségi konyhák: A konyhák nem csak a főzés helyszínévé válnak, hanem a családi együttléteké is. A konyhaszigetek és a kényelmes ülőhelyek növekvő népszerűsége ezt a trendet tükrözi.

Konyha trend 2023

A 2023-as konyhai trendet a napfényes terek határozzák meg. Tehát bármilyen konyha design vagy stílus mellett tesszük is le a voksunkat: modern, vintage, klasszikus, stb. a fény maximalizálása lesz a legfontosabb! A hatalmas ablakok, a világos árnyalatok és a fényvisszaverő matt anyagok még jobban feldobják a ragyogást mint az előző években (2020-ban, 2021-ben vagy 2022-ben).

A divat folyamatosan változik, olykor túlságosan gyorsan is. Ha konyháról van szó, akkor egy kicsit nagyobb léptékben kell gondolkodni. Érdemes olyan konyhabútort tervezni , ami az aktuális divathullám lezajlása után sem tűnik elavultnak. Ilyenkor a tartós darabok mellett a kiegészítők beszerzésével lehet követni az aktuális konyhatrendet. A trend nemcsak a dizájnra vonatkozik, hanem a környezeti fenntarthatóságra is. Ha „környezetbarát”  konyhát szeretnénk, szerencsére 2022-ban és várhatóan 2023-ban egyre több cég kínál “zöld” megoldást a konyha berendezéséhez. 

A gasztronómia, tudomány és művészet, amelyhez megfelelő alapanyagok, eszközök és nem utolsó sorban, megfelelő környezet szükséges. 

A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással“.   

Jean Anthelme Brillat-Savarin

Mielőtt belemerülünk az aktuális konyhadivatba, nem árt tisztában lenni a stílusjegyekkel. Milyen konyhát szeretnénk? Klasszikus stílust, exkluzív, luxus hatásút, letisztult formákat minimál dizájnnal, rusztikus parasztkonyhát természetes elemekkel?

Modern konyha – modern konyha design

A modern konyha, stílusát tekintve, egy igen letisztult, elegáns, rendet sugárzó miliő. Első ránézésre, üresnek is tűnhet. Nincsenek szem előtt a mindennapi élethez használt eszközök, gépek, sőt a csapok, mosogatók is rejtetten húzódhatnak.

A modern konyha jellemzője:

 • funkcionális
 • praktikus
 • letisztult
 • egységes
 • kevés szín, annak árnyalataival
 • eszközök front mögött
 • gépek beépítve
 • rejtett gombok, fogantyúk, (csapok)

Modern vintage konyha

1920-1975 körül lőhető be az a stílus, amit most vintidzsnek nevezünk. Az Oxford Szótár szerint a vintage a múlt azon időszakára vonatkozik, amikor minőségi dolgokat készítettek. 

 • a vintage stílus nem harsány, hanem pasztellszínű
 • rózsamintás
 • romantikus
 • nosztalgikus
 • minőségi
 • patinás

Közös jellemzőjük még ezeknek a konyháknak az edények, lábasok, serpenyők stílusos tárolása. Ezekben a konyhákban az edények nem kerülnek feltétlenül a konyhaszekrény mélyére. Sokkal inkább a konyha ékesítői, dekorációként szolgálnak, amellett természetesen, hogy használati tárgyak is. Viszont némelyik olyan szép, hogy kár lenne elrejteni.

A modern vintage konyha berendezéséhez nem feltétlenül kell régi bútorokat keresni, mivel számos helyen kaphatók vintage stílusú konyhai berendezések és kiegészítők, nem beszélve az interneten fellelhető számos modern vintage konyha ötletekről és képekről.

Ha konyhabútor kiegészítőt: fogantyút, szekrénygombot vagy munkalapot, konyhapultot keresel, akkor nézz szét a BQ ker. bútoralkatrész webáruházában

Vidéki stílusú konyha

Sokszor keveredik a vintage a vidéki stílussal. Mivel a vintidzses, nosztalgikus életérzésben benne van a falusi nagymamás, dédimamás hangulat. Sokszor pont a parasztházak padlásán akadunk egy-két olyan darabra, ami a vintage stílusú konyhánkhoz nagyszerűen passzol. A vintage alapvetően egy letűnt kor kifinomultságát mutatja be, míg a vidéki stílusú konyhák a falusi mezőgazdaságra épülő életmódot tükrözik. Magyarországon a falusi vagy parasztkonyha berendezési tárgyai eltérnek az angolszász country vagy a mediterrán jellegű dél-francia provanszi konyha berendezésének stílusától. A 21. században nem feltétlenül kell ragaszkodni egyik vagy másik stílushoz.

Ha vidéki stílusú konyhát szeretnénk, akkor nem muszáj búbos kemencét építeni, elég a modern konyhát kiegészíteni a tájegységre jellemző:

 • szőttesekkel
 • virágos népi hímzéses függönyökkel, terítőkkel
 • természetes faburkolattal
 • nyerstégla konyhapulttal, vagy fallal
 • népi cserépedényekkel
 • festett bútorokkal
 • kő- vagy keményfa padlóval
 • gerendás mennyezettel.

Modern konyha képekben – 2022-2023

2023-as és 2024-es modern konyha design trendek, videók:

https://youtu.be/5PIJr7LRSqU

Modern konyhabútor ötletek

A modern konyhabútor ötleteknél, a modern konyha kialakításában segítségünkre lehet lakberendezőnk. A felmerülő igényeket azonban érdemes sorra venni, hogy olyan konyhánk legyen, amilyet megálmodtunk.

Konyhabútor ötletekhez kérdések, melynek válaszai segítenek a modern konyhabútor tervezésében:

 • általunk kedvelt anyagok: fa, fém, kő, tégla stb.
 • a konyhapult anyaga lehet: kő – antibakteriális, furnérozott fa kemény borítással, tömör fa különleges kezeléssel
 • rejtett mosogató legyen vagy sem
 • általunk kedvelt színek a konyhában
 • szekrényajtóknál nyomógombos, automata nyitás-zárás, vagy csak rejtett
 • kamraszekrény legyen vagy ne
 • konyhaszigetet igénye
 • páraelszívó a főzőfelületből ugorjon fel, vagy fent legyen
 • páraelszívó takarásban vagy sem
 • stb.

Ha megvizsgáljuk igényeinket, és tudjuk mik a terület lehetőségei, már most kialakíthatjuk a 2020/2021 év modern konyháját szívünk szerint!

Minimál konyha – minimál stílus

A minimál stílusú konyha követelményei szigorú határok között mozognak. A minimál konyha maga a harmónia és a rend megtestesülése. Sok-sok fény a hatalmas ablakok felől, ezt kiegészítve a beépített spotlámpák tervszerű megjelenésével. Precizitás és letisztultság tükröződik a magas minőségű konyhabútorokról. 

Minimál konyha stílusjegyei

 • nagy terek 
 • sok fény
 • tiszta formavilág
 • korlátozott színvilág
 • kiegészítők száma korlátozott, csak amennyit a stílus megkíván
 • dekorációs elemek önálló térrel rendelkeznek, nagyok 
 • a konyhabútor front sík, fogantyúk nem törik meg
 • konyhai eszközök konyhabútor frontok mögött, beépítve
 • mosogató, csaptelep olykor rejtve
 • összhangban a fém, kő, üveg, nyers fa

Minimál stílusú konyha képekben

Klasszikus konyha

A klasszikus konyha örök és időtálló. A 80-as, 90 évek divatjaként megkedvelt klasszikus konyha melegséget sugárzott a jellegzetesen barna frontjaival.  AZ ’L’ vagy ’U’ alakú kialakítások esetében a sarkok találkozásánál ideális helye volt a gáztűzhely feletti hatalmas kürtőnek. A klasszikus konyha megtartotta sikerét és az új irányzatokat, új trendeket  bevonva, aratja további babérjait.

A klasszikus konyha jellemzői:

 • bútorok keretes szerkezetűek
 • mart fronttal rendelkeznek
 • fából, vagy furnérozással készülnek
 • olykor festettek
 • sötét vagy világos színekben pompáznak
 • díszítőelemeknek domináns szerep jut. (fogantyúk, kisfiókok, pulton fűszertartók)
 • konyhai eszközök láthatóak
 • jellemző a konyhaszekrény frontjában lévő üvegek (átlátszó és opál)
 • hatalmas kürtőként volt jelen a páraelszívó (ha volt)
 • falon csempe, vagy csempe utánzat 
 • beépített fények 

Klasszikus konyha 2022- 2023 képekben

Modern luxus konyhák

A modern luxus konyhában minden professzionális. A bútorok kiképzése, azok nyílásszerkezetei, a benne található háztartási gépek, a konyha felszereltsége…

A modern luxus konyha, a konyhatervezés csúcsa. A luxus konyha rendelkezik mindazzal a technikai eredménnyel, amelyet jelenlegi fejlesztésekkel elértek: pl. ajtónyitás egy mozdulattal, elektronikus nyitásrásegítést, halk záródás, nyitás, zárás gombnyomásra… A legkisebb részlet is praktikusan működik, a helyén van, és a kényelmet szolgálja.

A luxus érzése, a magas színvonalú részek összehangolt tökéletes egészének az eredménye.

A modern luxus konyha ismérvei:

 • Hatalma ablakok, ajtók, amelyen a fény árad
 • nagy tér, hatalmas terek
 • harmónia 
 • meghatározott színek, azok árnyalatai
 • jellegzetes anyagok: fém, kő, fa…
 • finom, földig érő, fényáteresztő függönyök
 • kevés dekoráció
 • szekrény frontok mögé rejtett eszközök
 • egyenes vonalak, lágy kompenzálással
 • konyhai készülékek a legmagasabb minőségben
https://youtu.be/u6GP3GlrYNM
https://youtu.be/srCsuX5M4Ws

A 2021-es év legfontosabb konyha trendjei: 

A 2022-es év legfontosabb konyha trendjei: 

 • középtónusú zöld színek (például tompazöld), melyek jól passzolnak a semleges árnyalatokkal
 • merész színek
 • fekete fogantyúk, felületek, készülékek, belső ablakkeretek fekete rozsdamentes acélból vagy fekete palából
 • konyhasziget kialakítások előkészítő helynek, étkező pultnak, vagy akár rögtönzött íróasztalnak
 • egyedi, különleges mintázatú csempék
 • mintás padlók
 • azonos mintázatú padló-, fal- és/vagy bútor felületek a különböző helyiségekben
 • színes szekrénysorok
 • eltűnőben lévő felső konyhaszekrények a nagyobb rendezettség érdekében
 • csak alsó szekrénysor tervezése
 • rejtett tárolás beépített elemekkel
 • beépített bankettek, szekrények
 • a konyhaszigetet egyenesen/lineárisan fénnyel ellátó megvilágítás
 • vintage bútorok
 • márvány, kiemelt szerepben pedig a zöld márvány
 • a nappali elemeinek kiterjesztése a konyhába
 • az 1950-es éveket idéző hangulat: élénk, cukorka színű, izgalmas árnyalatokkal

Ha egyedi exkluzív konyhabútort szeretne készíttetni  a Hajlított fa Manufaktúra megtervezi és megvalósítja álmai konyháját! Rózsaszínű (Barbiecore) konyhabútor? Miért ne? Mondtuk, hogy nem ismerünk lehetetlent


Szép modern konyhák: design és konyhabútor ötletek 2022/2023 - Gyakori Kérdések

Milyen trendek várhatóak a 2024-es konyhában?

Megnyugtató konyhai design: A maximalista stílus helyett békésebb környezetet keresnek az emberek, ahol a családdal összekapcsolódhatnak.
Rétegezett, diszkrét világítás: A hangsúlyos lámpatestekről a rejtett LED világítás és falikarok felé tolódik a trend.
Meleg, gazdag színek: A teljesen fehér konyhák helyett gazdag, telített színek, mint barna vagy füstös kék válnak népszerűvé.
Természetes kő és márvány: Fehér márvány és dramatikus erezetű kőanyagok dominálnak.
Több tárolóhely: Innovatív tároló megoldások és "butler spájzok" népszerűsödnek.
Belső és külső terek összekapcsolása: A konyhák a természet közelségét keresik, összekapcsolva kertekkel és teraszokkal.
Indukciós főzőlapok: Az indukciós főzés előnyben, kevesebb füstöt és szagot eredményezve.
Közösségi konyhák: A konyhák családi együttlétek helyszínévé válnak, konyhaszigetekkel és kényelmes ülőhelyekkel.

Milyen konyhabútort válasszunk, amely nem tűnik elavultnak az aktuális divathullám lezajlása után sem?

Ha tartós konyhabútort tervezünk készíttetni, akkor az kiegészítők beszerzésével is követhető az aktuális konyhatrend. A trend nemcsak a dizájnra vonatkozik, hanem a környezeti fenntarthatóságra is. Szerencsére 2023-ban és várhatóan 2024-ben egyre több cég kínál "zöld" megoldást a konyha berendezéséhez.

Milyen stílusok közül választhatok, ha modern konyhát szeretnék?

A modern konyha jellemzően letisztult, elegáns, rendet sugárzó miliő. Az eszközök front mögött vannak elrejtve, a gépek beépítve, a csapok, mosogatók is rejtetten húzódnak. További stílusok között a klasszikus, exkluzív, luxus hatású, letisztult formákat minimál dizájnnal és a rusztikus parasztkonyhát természetes elemekkel is választható.

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Gyönyörű intarziás asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Az intarzia kétségtelenül az egyik legcsodálatosabb bútordíszítési technika, amely évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Az intarziás bútorok gyakran olyan művészi mesterműveknek számítanak, amelyek a legmagasabb szintű hozzáértésről árulkodnak. Az intarziás asztalok, komódok, szekrények, dohányzóasztalok, íróasztalok és intarziás ajtók igazi ékességei a lakberendezésnek. A sakk asztalok pedig olyan műalkotások, amelyeket érdemes kiállítani, és amelyek szépsége és eleganciája mindenkit lenyűgöz. Az intarziás ebédlő garnitúrák és kanapék pedig a luxus és a kényelem csúcsát jelentik, miközben az intarzia minden egyes részlete, mint a finom részletek a különleges festményeken, valódi művészetnek számítanak.

 

Néhány tudnivaló a bútorokon alkalmazott intarziáról bevezetésként

Az intarzia szó jelentéséről, fogalmáról, alapanyagairól, történetéről és technikájáról egy korábbi cikkben olvashatunk>>. Röviden, itt is elmondjuk, hogy az intarzia az egy olyan technika, amely faragott vagy vágott díszítőelemeket (pl. furnér alapanyagot) használ fel. A megtervezett és gondosan összeillesztett intarzia elemei külön réteget képeznek, amelyet ragasztással rögzítenek a bútor felületére. Az Intarziás bútorok különféle anyagokból készülhetnek, például fából, nemesfémekből és textilekből.Az intarzia története nyomon követhető az ókori Egyiptomtól, Görögországon és Rómán át, a reneszánsz és a barokk időszak népszerűségéig, valamint a modern stílusokban való újjáéledéséig.

Intarziás bútor képek

Az intarzia bútorok készítése tehát egy időtlen technika, amely minden korban divatos volt. Az intarzia alapanyagai és formái változóak voltak, de az alapelv mindig az volt, hogy a különböző színű faanyagokat külön-külön vágták, majd egymáshoz illesztették. Az intarzia a  bútorok, ajtók, parketták, díszítőelemeként is szolgálnak, amelyek nagyon szépen mutatnak a különféle stílusokban. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, mint ahogy az pl. a Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterméről készült képen is látható – de hát a barokk stílus éppen a dagályosságáról és a túlzásairól volt híres. Természetesen az intarzia a minimalista stílusú bútorokon is megállja a helyét jóval visszafogottabb és letisztultabb formában.

barokk intarziás bútorok, ajtók

Barokk intarziás megoldások az ajtón, a plafonon, a falburkolaton – Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterem

Minimalista Intarziás bútor

Minimalista intarziás bútor   – Forrás: Design Wanted

Intarziás asztal képek

Az intarziás asztal egy csodálatos bútordarab lehet, amely egyedivé és impozánsabbá teszi a szobát vagy tárgyalótermet. A megjelenése önmagáért beszél – gazdagon díszített felületek, aprólékosan kidolgozott minták és különböző színű faanyagok használata. Az intarziás asztalok általában a hagyományos és klasszikus stílusokhoz kapcsolódnak, de modern vonalakkal is jól kombinálhatóak.

Ez a Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes asztal a legnagyobb részletességgel és finomsággal kidolgozott gyümölcsfa intarziával rendelkezik.

Egy Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes intarziás asztal – Forrás: Mackglowe Gallery

intarziás dió furnér asztal modern

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Pierre Gole-nak tulajdonított francia vagy holland 17. századi ébenfa és Bois Satine intarziás tábla, a görgeteges, összefonódó virágmintát madarakkal díszített gyümölcsös inda szegélyezi, később 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal.

Francia vagy holland 17. századi ébenfa  berakásos asztal, amelyet 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal. Forrás: Robin Martin Antiques

Intarziás dohányzóasztal képek

Az intarziás dohányzóasztal tökéletes választás lehet azoknak, akik elegáns és egyedi bútordarabot szeretnének az otthonukba. Az intarziás minták általában a dohányzóasztal tetején jelennek meg, gyakran különböző színű faanyagok használatával. Az intarziás dohányzóasztalok a klasszikus, a modern és a vintage stílusokkal is jól kombinálhatóak.

Dohányzóasztal szalma intarziával

Dohányzóasztal szalma intarziával- Forrás: Atelier Violett

Művész által aláírt modern fa intarziás intarziás dohányzóasztal

Művész által dedikált modern fa intarziás dohányzóasztal – Forrás: Furnish Me Vintage

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal. Forrás: Granger Hertzog

Intarziás íróasztal képek

Az intarziás íróasztalok díszített felülettel rendelkező, különleges változatai az íróasztaloknak. Ez a bútor típus az 1700-as években vált divatossá, amikor az asztali íróeszközök használata elterjedt. A korabeli intarziás íróasztalokat faragott lábakkal készítették, gyakran apró domborművekkel dekorálva. 

A minimalista intarziás íróasztalok ezzel szemben már a letisztult és egyszerű dizájn jegyében készülnek, amelyek eleganciát sugároznak otthonunkban vagy irodánkban. A késleltetett nyitással rendelkező fiókok szintén minimalista megjelenést biztosítanak, miközben praktikus és funkcionalitást nyújtanak. 

Antik intarziás íróasztal

Szabadon álló antik holland intarziás íróasztal, 1780-1800 körül- Forrás: Round Top Ranch Antiques

Intarziás íróasztal az 1930-as évekből

Minimalista intarziás asztal 1938-ból

modern intarziás hajlított fa íróasztal

Gary Upton Modern Benchmade teakfa intarziás íróasztal –  Forrás: Live Auctioneers

Intarziás szekrények és más bútorok

Az intarziás szekrények olyan bútordarabok, amelyek magukban hordozzák a múltat, de egyúttal jelen vannak a modern otthonokban is. Az intarzia általában az ajtókon és a fiókokon jelenik meg, amelyek gazdagon kidolgozott mintákat és díszítéseket mutatnak. Az intarziás szekrények lehetnek egyedi tervezésűek, amelyek az adott helyiségben egyedi és különleges hatást keltenek.

Intarziás komód képek

Az intarziás komódok egyedülálló módon kombinálják a praktikusságot és az eleganciát. Gyakran készülnek kicsi, színes fafoltokból, amelyek átfedik egymást, és létrehozzák a bútor intarziáját. Az intarziás komódok számos hasznos tárolóhellyel rendelkeznek, és tökéletesek lehetnek azok számára, akik szeretnének egy praktikus és gyönyörű darabot egyben.

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története
MAGAS KOMÓD SALERNO KARE DESIGN
Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Intarziás kanapé

Az intarziás kanapék elegáns és kifinomult bútorok, amelyek díszített intarziás felülettel rendelkeznek. Ezek a kanapék gyakran készülnek vastag párnázattal és puha bőrkárpitozással, és lehetővé teszik, hogy kényelmesen és stílusosan pihenjünk. Az intarziás kanapék kiváló minőségű faanyagból készülnek, és számos különböző mintával rendelkeznek, beleértve a barokk stílusú, virágos és geometriai mintákat.

Intarziás ebédlő garnitúra

Az intarziás ebédlő garnitúrák kiváló minőségű asztalok, székek és vitrinek kombinációi, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak. Az intarziás ebédlő garnitúrák az étkezők központi elemei, és lehetővé teszik, hogy elegánsan és stílusosan fogadjuk a vendégeinket. Az intarziás ebédlő garnitúrák sokféle mintával rendelkeznek, beleértve a geometriai mintákat, virágos mintákat és egyéb díszítéseket.

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett- Forrás Bernadette Livingstone 

Intarziás ajtó

Az intarziás ajtók egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak, és akár a lakberendezési stílus hangsúlyos darabjává is válhatnak. Az intarzia általában az ajtólapokon jelenik meg, de lehet, hogy az ajtótokon is megtalálhatók aprólékos kidolgozások. Az intarziás ajtók lehetnek egyszerű vagy bonyolult mintákkal ellátva, attól függően, hogy milyen hatást szeretne elérni a tulajdonos. Az intarzia mellett gyakran alkalmaznak más díszítési technikákat is, például faragásokat vagy üvegezést, hogy még izgalmasabbá és egyedibbé tegyék az ajtót.

Az intarziás ajtók készítése is hasonló a többi intarziás bútorhoz. Az alapanyag lehet fa, faforgács vagy furnér, amelyeket először fel kell dolgozni és száradni kell hagyni. Ezután az ajtólapokon megrajzolják a mintát és előkészítik az intarzia számára szükséges elemeket. Az intarzia beillesztése az ajtólapba nagyfokú precizitást igényel, hogy minden elem pontosan illeszkedjen a helyére.

Az intarziás ajtók használata nem korlátozódik csak az otthonokra. Sok szálloda és üzlet is használ intarziás ajtókat, hogy elegánsabb és egyedibb légkört teremtsenek a helyiségben. Az intarziás ajtók ára függ a mérettől, az anyagtól és az intarzia kidolgozottságától.

Ha az otthona stílusába illeszkedő intarziás ajtót szeretne, javasoljuk, hogy keressen fel egy tapasztalt asztalost, aki szaktudásával és kreativitásával segít kiválasztani az ideális mintát és elkészíti a tökéletes intarziás ajtót az otthona számára.

Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Luxus intarziás ajtó –  Forrás: Kaizen Furniture

intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története  

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalos műhelye kiemelt figyelmet szentel az intarzia készítésének. Ügyfeleink kérésére gyönyörű intarziás bútorokat készítünk, amelyek igazi művészi alkotások. Az intarziás bútorokkal kapcsolatban sokszor felmerülő kérdéseket a következőkben igyekszünk válaszolni. A cikk az intarzia, mint dekorációs technika fogalmát, jelentését és történetét tárgyalja a különböző művészeti területeken, így a bútorgyártásban is.

Mi az intarzia? Az intarzia szó jelentése

Az “intarzia” szó eredete az olasz “intarsia” szóból származik, amelynek jelentése “beágyazás” vagy “berakás”. Az intarzia egy díszítő technika, amely számos művészeti ágban használatos, mint például a bútorművesség, a költészet vagy a textilipar. Az általunk készített intarzia különbözik a berakástól, mivel az előbbi külön réteget képez, amit a felületre ragasztanak, míg az utóbbi bemélyedésekbe helyezik a berakást. Az intarzia faragott vagy kivágott díszítőelemeket tartalmaz a bútorokon, és különböző anyagokból készülhet, például fából, nemesfémekből és textíliákból. 

cirikota indiaialma meszestogy intarzia

A Hajlított Fa Manufaktúránál készített intarziás bútoroknál  a megtervezett mintát a bútorra ragasztjuk

faberakás vagy intarzia

Berakásos technika – a bútorba vésett mélyedésekbe helyezik a díszítő elemeket

Az intarzia készítés és az intarziás bútorok története

A szó eredetileg az intarziás fafaragó technikára utalt, amely az évszázadok során Olaszországból terjedt el szerte a világban. Az intarzia kifejezést azonban mára már szélesebb értelemben használjuk, nemcsak a fafaragás, hanem más művészeti ágak díszítő technikáira is utalva.

Az intarziás bútorok sokféle stílusban készülhetnek, és minden korban népszerűek voltak. Az intarzia eredetileg az ókori Egyiptomban jelent meg, majd a görög és a római kultúrában is elterjedt. A középkorban a bútorokat általában faragással díszítették, de az intarzia a reneszánsz idején újra divatba jött. A barokk stílusban az intarziák széles körben elterjedtek és gyakran a bútorok fő díszítőelemeivé váltak. Az Art Deco-ban az intarzia ismét divatba jött, és a modern stílusban az intarzia egyszerűbb, geometrikusabb formákat öltött.

San Domenico56

Geometrikus figura (1537), Fra Damiano da Bergamo intarziája, a Szent Domonkos-bazilika múzeumából, Bologna, Olaszország –  Forrás: Wikimedia Commons

Plus Oultra writing cabinet of Charles V - open

V. Károly  írószekrénye – Victoria and Albert Museum, London

Szép 18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel.

Németország 1740 körül

18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel. Németország 1740 körül.

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc – Forrás: Liveauctioneers.com

További Art Deco bútorok: Art Deco design székek

Ezt a dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható.

Ezt az Art Deco dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható. Forrás: https://www.galerie44.com/

Az intarzia készítése, technikája

Az intarzia készítése nagyobb odafigyelést igényel, mint a hagyományos bútorkészítés. Az intarziás bútorok esetében az előkészületek fontos szerepet játszanak, és általában körültekintően tervezik meg a mintázatot és a színeket. Az intarziás díszítés létrehozásához kulcsfontosságú a megfelelő alapanyag kiválasztása és előkészítése.

Az intarzia alapanyagai

Az intarzia készítéséhez különböző anyagokat lehet használni. A legnépszerűbbek közé tartoznak:

 • Fa: Az intarzia egyik leggyakrabban használt alapanyaga a fa, különösen a keményfák, például a dió, a mahagóni, a bükk és az ébenfa. Az intarziás munka során a különböző színű fából vágott vékony szeleteket és formákat használnak a minták kialakításához.
 • Nemesfémek: Az intarziában a nemesfémek, mint például az arany, az ezüst vagy a réz is népszerű anyagok. Az ilyen anyagok általában apró díszítőelemekként jelennek meg az intarziás munkában, amelyek kiemelik a mintázatot és növelik a díszítés fényerejét.
 • Textília: Az intarzia szövés vagy hímzés útján is készülhet, amelyhez különféle szöveteket, fonalakat és szálakat használnak. Az intarziás textíliákat különböző mintákkal és díszítésekkel lehet ellátni, és például párnákon, függönyökön vagy falikárpitokon jelenhetnek meg.
 • Műanyagok: Az intarziában manapság egyre gyakrabban alkalmaznak műanyagokat is, amelyek széles választékban állnak rendelkezésre. Az intarziás munkában a műanyagok különböző színekben, áttetsző vagy áttört formában használhatók fel, és különösen modern és szokatlan hatást érhetnek el velük.
Fa aapanyagok intarziához, furnérozáshoz és fa hajlításhoz

A fa intarzia részei, elemei – bútorkészítésnél

Az intarzia készítése során a szakemberek különböző fából készült intarzia furnéroket használnak, amelyek fokozottan ellenállóak és stabilitást biztosítanak. A magas minőségű intarzia furnérok a különböző fafajták elegyítésével készülnek, és számos különböző színárnyalattal és textúrával rendelkeznek. Az intarzia furnérok lehetővé teszik az elképesztően részletes és szép mintázatok kialakítását.

Az intarzia részei között számos kifejezés van, amelyek a díszítőelemek különböző típusait írják le. Néhány példa:

 • Filé: Az intarziás munkában a filé a különböző színekben megvágott vékony fa- vagy nemesfa-szeletek elrendezését jelenti, amelyekből az összetett mintát kialakítják.
 • Bordűr: A bordűr a díszítőelemekkel körülvett, általában kisebb részeket jelöl az intarziás munkán belül. A bordűrök általában a minta határai körül alkalmazzák, hogy kiemeljék a mintázatot.
 • Medaillon: A medaillon egy központi rész az intarziás munkában, amely lehet ovális, kerek vagy más alakú. A medaillon gyakran a minta fókusza, és különleges díszítéssel vagy más elemekkel van körülvéve.
 • Háttér: Az intarziás munkában a háttér az a rész, amely a díszítőelemek mögött található, és amely általában a fa vagy más anyag természetes színével vagy egy egyszínű festéssel van bevonva. A háttér szerepe az intarziás munkában az, hogy a díszítőelemeket kiemelje, és a mintát jobban láthatóvá tegye.

Az intarzia készítése lépésről lépésre

Az intarziás bútor készítése az alábbi lépésekből áll:

 1. Előkészület: először is előkészítjük az összes szükséges anyagot és eszközt.
 2. Tervrajz elkészítése: elkészítjük atervrajzot az intarziás mintáról, amely alapján dolgozni fogunk.
 3. Furnér előkészítése: kivágjuk a furnérból azokat a darabokat, amelyekre szükségünk lesz az intarzia minta kialakításához
 4. Intarziás részletek kivágása: a kiválasztott furnérból kivágjuk az intarziás részleteket finomfogú fűrésszel vagy marógéppel, ügyelve a részletek pontos illesztésére.
 5. Felület előkészítése: előkészítjük a felületet, ahol az intarziás részleteket elhelyezzük.
 6. Részletek elhelyezése: az egyes rétegek pontosan egymáshoz illesztjük a kialakított felületen, majd ragasztással rögzítjük őket.
 7. Polírozás: a ragasztó megszáradása után a bútort finom csiszolópapírral csiszoljuk és felületét lakkozzuk vagy viaszoljuk.
Intarziás bútorok készítése
intarziás asztal
intarziás asztal
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
Bauhaus íróasztal - fekete 2
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok  

Design íróasztal, luxus irodabútorok, modern, art deco és bauhaus stílusú íróasztalok, fa irodai székek, karfás tárgyalószékek

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok modern és régi stílusban – Art Deco, Bauhaus stb.

A luxus irodabútorok és a tárgyalóasztalok tervezésénél és elkészítésénél nemcsak a praktikumot és a tartósságot kell szem előtt tartani, hanem a szépséget és a minőséget is, amit maga a cég képvisel. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy miért fontos egy dolgozószoba, tárgyalóterem, vezérigazgatói szoba, ügyvédi iroda vagy a cég központi irodájának az arculata, és ehhez hogy járul hozzá az irodabútor legyen az modern vagy klasszikus, Art Deco vagy Bauhaus stílusú mestermű. Design íróasztalok, luxus irodabútorok, hajlított tölgy furnér, fa irodai székek, karfás tárgyalószékek, új és régi stílusú íróasztalok világába vezetjük a kedves olvasót, hogy szerezzen inspirációt. Bármit is álmodott, mi segítünk megvalósítani, mert nem ismerünk lehetetlent!

Irodabútorok – iroda berendezés megmutatják kik vagyunk!

 Legyen szó vezérigazgatói irodáról, dolgozószobáról vagy tárgyalóról, a bútorok és a berendezés nagyban hozzájárul az iroda megjelenéséhez és hangulatához. Az irodabútorok és a tárgyalóasztalok hasonló szerepet töltenek be, mint a szálloda recepciója a recepciós pulttal. Az első benyomás és a cég megítélése nagymértékben függ az iroda berendezésétől, mivel az irodabútorok és a tárgyalóasztalok egy cég brand építésének fontos részei.

Brand építés /brendépítés /márkaépítés az egy vállalat, termék vagy szolgáltatás márkanevének, presztízsének kialakítását jelenti. Ennek része a márka arculatának létrehozása, ami azt jelenti, hogy a cég meghatározza, hogy milyen képet akar közvetíteni a márkájáról. A márka arculatának kialakításakor a cég dönt a márka színeiről, logójáról, tipográfiájáról, stílusáról és más grafikai elemeiről, amelyek segítenek a célközönség számára meghatározni, hogy mit jelent a márka.

A Hajlított Fa Manufaktúra az irodabútorok és a tárgyalóasztalok tervezésénél és készítésénél figyelembe veszi ezeket az aspektusokat, hogy a végtermékek megfeleljenek a cégek arculatának és hangulatának. Mindegyik bútorunk egyedi, és tervezőink azt a célt tartják szem előtt, hogy olyan bútorokat hozzanak létre amelyek tükrözik a cég brendjét.

Luxus íróasztalok

Az íróasztal a legfontosabb irodabútor, mert ez az a hely, ahol a dolgozók többsége munkaidejének jelentős részét tölti. A Hajlított Fa Manufaktúra olyan íróasztalokat készít, amelyek kényelmesek, funkcionálisak és esztétikusak. A tölgy furnér íróasztal például kiváló minőségű és tartós anyagból készül, ami hosszú évekig szolgálja a dolgozókat. Az Art Deco és Bauhaus stílusú íróasztalok pedig különleges és egyedi dizájnnal rendelkeznek, ami a modern irodákba is remekül illeszkedik.

Design íróasztalok

A design íróasztalok tervezésekor a tervezők figyelembe veszik a formát, a színeket, a textúrákat, a kialakítást és az anyagokat, hogy az íróasztalok harmonizáljanak az iroda berendezésével és arculatával.

A design íróasztalok különböző stílusú, egyedi tervezésű bútorok, amelyek lehetnek modern, minimalista, és  régi stílusúak is. A felhasznált anyagok között megtalálhatóak a fa, a fém, a króm, a üveg, a műanyag, és a kompozit anyagok is.

Design íróasztalol

Mobius  design íróasztal, tervezte: Pierre Renart – Forrás: Interior Design

Luxus íróasztal hajlított fából

Luxus íróasztal hajlított fából

Luxus íróasztal és irodaberendezés

Luxus íróasztal és irodaberendezés –  Forrás: Design Lush

Luxus íróasztal - dió és bőr

Luxus íróasztal – dió és bőr – Forrás: Design Lush

Bauhaus íróasztalok – irodabútorok

A Bauhaus stílusú íróasztalok olyan íróasztalok, amelyek a Bauhaus stílus jegyeit hordozzák. A Bauhaus egy német iskola volt, amely 1919-1933 között működött, és amely az építészet, a design és a művészet terén volt jelentős hatással. A Bauhaus stílus az egyszerű formákra, a funkcionalitásra és az új anyagok használatára fókuszált.

A Bauhaus stílusú íróasztalokra is jellemző a minimalista forma, a funkcionalitás és az új anyagok használata. A Bauhaus stílusú íróasztalokat általában fém, üveg és a fa anyagokból készítik, és egyszerű, geometrikus formák jellemzik őket. A Bauhaus stílusú íróasztalok kényelmesek, és megfelelnek a funkcionalitás követelményeinek, egyben az egyszerű formájuk és a kiváló minőségű anyagok használata miatt esztétikusak is. A Bauhaus stílusú íróasztalok a modern és a minimalista stílust kedvelőknek ajánlottak.

Csővázas Bauhaus íróasztal

Csővázas Bauhaus íróasztal – Forrás: Rivaline

Bauhaus írósztal - fekete

Bauhaus írósztal – fekete – Forrás: Original Antique Furniture

Bauhaus íróasztal - fekete 2

Bauhaus írósztal – fekete – Forrás: Original Antique Furniture

Art Deco íróasztalok – irodabútorok

 Az Art Deco  az 1920-as és 1930-as évek népszerű stílusirányzata,  amely az építészet, a design és a művészet terén volt jelentős hatással. Az Art Deco stílus a fényűző, luxus, és a geometrikus formákra fókuszált.

Az Art Deco íróasztalok jellemzően fém, üveg, és a fa anyagokból készülnek, jellemzően egzotikus fából, például mahagóniból, ébenfából vagy szaténfából, de jó alternatíva lehet a  tölgy, kőris vagy vörösfenyő is. Az Art Deco íróasztalokat általában ezüst, arany, vagy bronz díszítő elemekkel dekorálják. Az Art Deco íróasztalok általában kényelmesek és funkcionálisak, és a díszítésük miatt esztétikusak is.

Az Art Deco íróasztalok a luxus és az exkluzivitás kedvelőinek ajánlottak, mivel a játékos, geometrikus kialakításának köszönhetően egyediek és feltűnőek. Az Art Deco stílusú íróasztalok jól mutatnak azokban az irodákban, ahol a cél a fényűző és luxus megjelenés elérése.

Az Art Deco és a Bauhaus stílus eltérő módon közelítik meg a formát, a funkcionalitást és az anyaghasználatot. Az Art Deco stílus fényűzést és luxust tükröz, míg a Bauhaus stílus minimalista és funkcionális. 

Art Deco íróasztal

Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Collection

Émile-Jacques Ruhlmann Art Deco íróasztal

Émile-Jacques Ruhlmann Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Style

Francia Art Deco íróasztal

Francia Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Style

Tárgyalóasztalok – irodabútorok

A tárgyalóasztalt  általában tárgyalótermekben, irodákban üzleti célokra, megbeszélésekre használják. A tárgyalóasztalok nagyméretűek, hogy több személy számára is elegendő hely legyen az asztal körül, és általában úgy tervezik, hogy kényelmesek legyenek az ott ülők számára.

A Hajlított Fa Manufaktúra olyan impozáns tárgyalóasztalokat készít, amelyek a kivitelezésben és megjelenésben egyaránt lenyűgözik az ügyfeleket az üzleti találkozók és tárgyalások alkalmával. Az impozáns tárgyalóasztalok készítésénél a Hajlított Fa Manufaktúra különös figyelmet fordít az anyagok minőségére, hogy a végtermék tartós és kényelmes legyen. Az ilyen tárgyalóasztalok készítésénél a tervezés szakaszában szabadon engedheti a fantáziáját, mivel ahogy többször is hangoztatjuk, számunkra nincs lehetetlen, ha hajlított fáról vagy egyedi dizájn kialakításáról van szó!

 

Tárgyaló asztal készítés, gyártás

Luxus tárgyalóasztal – Forrás: Hausen Interior

Luxus tárgyaló asztal

Luxus tárgyalóasztal – Forrás: Luxury Furniturer MR

Irodai székek hajlított fából 

 Az irodai székek nemcsak a tárgyaló- és íróasztalok kiegészítői, hanem azért is fontosak az irodákban, mert ezek teszik lehetővé a dolgozók számára a kényelmes ülést egész nap. A Hajlított Fa Manufaktúra olyan székeket készít, amelyek kényelmesek és különösen erősek és tartósak. A karfás tárgyalószék például tökéletes választás lehet egy tárgyalóasztalhoz, mert ez a szék kényelmes és elegáns. Hajlított székek, Art Deco és luxus design székek>> 

A luxus irodabútorok, irodai székek, tárgyaló- és íróasztalok készítését bízza ránk!

A Hajlított Fa Manufaktúra modern és klasszikus irodabútorokat is készít: tökéletes design íróasztalokat, luxus irodabútorokat, vagy bármilyen szekrénysort, polcrendszert, belsőépítészeti elemeket a legmagasabb minőségben. Mindegyik bútorunk egyedi és tervezőink azt a célt szem előtt tartják, hogy olyan bútorokat hozzanak létre amik tükrözik a cég arculatát és egyben kényelmesek és funkcionálisak is.

Kérjük, nézzen körül a Hajlított Fa Manufaktúra honlapján, és vegye fel velünk a kapcsolatot, ha további információra van szüksége!

luxus szék

Art Deco szék – Forrás: 1stDibs

Luxus design, klasszikus és modern hajlított fa  bútorok, luxus irodabútorok, íróasztalok, tárgyalóaztalok elkészítése –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!