Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Gyönyörű intarziás asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Az intarzia kétségtelenül az egyik legcsodálatosabb bútordíszítési technika, amely évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Az intarziás bútorok gyakran olyan művészi mesterműveknek számítanak, amelyek a legmagasabb szintű hozzáértésről árulkodnak. Az intarziás asztalok, komódok, szekrények, dohányzóasztalok, íróasztalok és intarziás ajtók igazi ékességei a lakberendezésnek. A sakk asztalok pedig olyan műalkotások, amelyeket érdemes kiállítani, és amelyek szépsége és eleganciája mindenkit lenyűgöz. Az intarziás ebédlő garnitúrák és kanapék pedig a luxus és a kényelem csúcsát jelentik, miközben az intarzia minden egyes részlete, mint a finom részletek a különleges festményeken, valódi művészetnek számítanak.

 

Néhány tudnivaló a bútorokon alkalmazott intarziáról bevezetésként

Az intarzia szó jelentéséről, fogalmáról, alapanyagairól, történetéről és technikájáról egy korábbi cikkben olvashatunk>>. Röviden, itt is elmondjuk, hogy az intarzia az egy olyan technika, amely faragott vagy vágott díszítőelemeket (pl. furnér alapanyagot) használ fel. A megtervezett és gondosan összeillesztett intarzia elemei külön réteget képeznek, amelyet ragasztással rögzítenek a bútor felületére. Az Intarziás bútorok különféle anyagokból készülhetnek, például fából, nemesfémekből és textilekből.Az intarzia története nyomon követhető az ókori Egyiptomtól, Görögországon és Rómán át, a reneszánsz és a barokk időszak népszerűségéig, valamint a modern stílusokban való újjáéledéséig.

Intarziás bútor képek

Az intarzia bútorok készítése tehát egy időtlen technika, amely minden korban divatos volt. Az intarzia alapanyagai és formái változóak voltak, de az alapelv mindig az volt, hogy a különböző színű faanyagokat külön-külön vágták, majd egymáshoz illesztették. Az intarzia a  bútorok, ajtók, parketták, díszítőelemeként is szolgálnak, amelyek nagyon szépen mutatnak a különféle stílusokban. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, mint ahogy az pl. a Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterméről készült képen is látható – de hát a barokk stílus éppen a dagályosságáról és a túlzásairól volt híres. Természetesen az intarzia a minimalista stílusú bútorokon is megállja a helyét jóval visszafogottabb és letisztultabb formában.

barokk intarziás bútorok, ajtók

Barokk intarziás megoldások az ajtón, a plafonon, a falburkolaton – Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterem

Minimalista Intarziás bútor

Minimalista intarziás bútor   – Forrás: Design Wanted

Intarziás asztal képek

Az intarziás asztal egy csodálatos bútordarab lehet, amely egyedivé és impozánsabbá teszi a szobát vagy tárgyalótermet. A megjelenése önmagáért beszél – gazdagon díszített felületek, aprólékosan kidolgozott minták és különböző színű faanyagok használata. Az intarziás asztalok általában a hagyományos és klasszikus stílusokhoz kapcsolódnak, de modern vonalakkal is jól kombinálhatóak.

Ez a Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes asztal a legnagyobb részletességgel és finomsággal kidolgozott gyümölcsfa intarziával rendelkezik.

Egy Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes intarziás asztal – Forrás: Mackglowe Gallery

intarziás dió furnér asztal modern

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Pierre Gole-nak tulajdonított francia vagy holland 17. századi ébenfa és Bois Satine intarziás tábla, a görgeteges, összefonódó virágmintát madarakkal díszített gyümölcsös inda szegélyezi, később 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal.

Francia vagy holland 17. századi ébenfa  berakásos asztal, amelyet 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal. Forrás: Robin Martin Antiques

Intarziás dohányzóasztal képek

Az intarziás dohányzóasztal tökéletes választás lehet azoknak, akik elegáns és egyedi bútordarabot szeretnének az otthonukba. Az intarziás minták általában a dohányzóasztal tetején jelennek meg, gyakran különböző színű faanyagok használatával. Az intarziás dohányzóasztalok a klasszikus, a modern és a vintage stílusokkal is jól kombinálhatóak.

Dohányzóasztal szalma intarziával

Dohányzóasztal szalma intarziával- Forrás: Atelier Violett

Művész által aláírt modern fa intarziás intarziás dohányzóasztal

Művész által dedikált modern fa intarziás dohányzóasztal – Forrás: Furnish Me Vintage

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal. Forrás: Granger Hertzog

Intarziás íróasztal képek

Az intarziás íróasztalok díszített felülettel rendelkező, különleges változatai az íróasztaloknak. Ez a bútor típus az 1700-as években vált divatossá, amikor az asztali íróeszközök használata elterjedt. A korabeli intarziás íróasztalokat faragott lábakkal készítették, gyakran apró domborművekkel dekorálva. 

A minimalista intarziás íróasztalok ezzel szemben már a letisztult és egyszerű dizájn jegyében készülnek, amelyek eleganciát sugároznak otthonunkban vagy irodánkban. A késleltetett nyitással rendelkező fiókok szintén minimalista megjelenést biztosítanak, miközben praktikus és funkcionalitást nyújtanak. 

Antik intarziás íróasztal

Szabadon álló antik holland intarziás íróasztal, 1780-1800 körül- Forrás: Round Top Ranch Antiques

Intarziás íróasztal az 1930-as évekből

Minimalista intarziás asztal 1938-ból

modern intarziás hajlított fa íróasztal

Gary Upton Modern Benchmade teakfa intarziás íróasztal –  Forrás: Live Auctioneers

Intarziás szekrények és más bútorok

Az intarziás szekrények olyan bútordarabok, amelyek magukban hordozzák a múltat, de egyúttal jelen vannak a modern otthonokban is. Az intarzia általában az ajtókon és a fiókokon jelenik meg, amelyek gazdagon kidolgozott mintákat és díszítéseket mutatnak. Az intarziás szekrények lehetnek egyedi tervezésűek, amelyek az adott helyiségben egyedi és különleges hatást keltenek.

Intarziás komód képek

Az intarziás komódok egyedülálló módon kombinálják a praktikusságot és az eleganciát. Gyakran készülnek kicsi, színes fafoltokból, amelyek átfedik egymást, és létrehozzák a bútor intarziáját. Az intarziás komódok számos hasznos tárolóhellyel rendelkeznek, és tökéletesek lehetnek azok számára, akik szeretnének egy praktikus és gyönyörű darabot egyben.

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története
MAGAS KOMÓD SALERNO KARE DESIGN
Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Intarziás kanapé

Az intarziás kanapék elegáns és kifinomult bútorok, amelyek díszített intarziás felülettel rendelkeznek. Ezek a kanapék gyakran készülnek vastag párnázattal és puha bőrkárpitozással, és lehetővé teszik, hogy kényelmesen és stílusosan pihenjünk. Az intarziás kanapék kiváló minőségű faanyagból készülnek, és számos különböző mintával rendelkeznek, beleértve a barokk stílusú, virágos és geometriai mintákat.

Intarziás ebédlő garnitúra

Az intarziás ebédlő garnitúrák kiváló minőségű asztalok, székek és vitrinek kombinációi, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak. Az intarziás ebédlő garnitúrák az étkezők központi elemei, és lehetővé teszik, hogy elegánsan és stílusosan fogadjuk a vendégeinket. Az intarziás ebédlő garnitúrák sokféle mintával rendelkeznek, beleértve a geometriai mintákat, virágos mintákat és egyéb díszítéseket.

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett- Forrás Bernadette Livingstone 

Intarziás ajtó

Az intarziás ajtók egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak, és akár a lakberendezési stílus hangsúlyos darabjává is válhatnak. Az intarzia általában az ajtólapokon jelenik meg, de lehet, hogy az ajtótokon is megtalálhatók aprólékos kidolgozások. Az intarziás ajtók lehetnek egyszerű vagy bonyolult mintákkal ellátva, attól függően, hogy milyen hatást szeretne elérni a tulajdonos. Az intarzia mellett gyakran alkalmaznak más díszítési technikákat is, például faragásokat vagy üvegezést, hogy még izgalmasabbá és egyedibbé tegyék az ajtót.

Az intarziás ajtók készítése is hasonló a többi intarziás bútorhoz. Az alapanyag lehet fa, faforgács vagy furnér, amelyeket először fel kell dolgozni és száradni kell hagyni. Ezután az ajtólapokon megrajzolják a mintát és előkészítik az intarzia számára szükséges elemeket. Az intarzia beillesztése az ajtólapba nagyfokú precizitást igényel, hogy minden elem pontosan illeszkedjen a helyére.

Az intarziás ajtók használata nem korlátozódik csak az otthonokra. Sok szálloda és üzlet is használ intarziás ajtókat, hogy elegánsabb és egyedibb légkört teremtsenek a helyiségben. Az intarziás ajtók ára függ a mérettől, az anyagtól és az intarzia kidolgozottságától.

Ha az otthona stílusába illeszkedő intarziás ajtót szeretne, javasoljuk, hogy keressen fel egy tapasztalt asztalost, aki szaktudásával és kreativitásával segít kiválasztani az ideális mintát és elkészíti a tökéletes intarziás ajtót az otthona számára.

Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Luxus intarziás ajtó –  Forrás: Kaizen Furniture

intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története  

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalos műhelye kiemelt figyelmet szentel az intarzia készítésének. Ügyfeleink kérésére gyönyörű intarziás bútorokat készítünk, amelyek igazi művészi alkotások. Az intarziás bútorokkal kapcsolatban sokszor felmerülő kérdéseket a következőkben igyekszünk válaszolni. A cikk az intarzia, mint dekorációs technika fogalmát, jelentését és történetét tárgyalja a különböző művészeti területeken, így a bútorgyártásban is.

Mi az intarzia? Az intarzia szó jelentése

Az „intarzia” szó eredete az olasz „intarsia” szóból származik, amelynek jelentése „beágyazás” vagy „berakás”. Az intarzia egy díszítő technika, amely számos művészeti ágban használatos, mint például a bútorművesség, a költészet vagy a textilipar. Az általunk készített intarzia különbözik a berakástól, mivel az előbbi külön réteget képez, amit a felületre ragasztanak, míg az utóbbi bemélyedésekbe helyezik a berakást. Az intarzia faragott vagy kivágott díszítőelemeket tartalmaz a bútorokon, és különböző anyagokból készülhet, például fából, nemesfémekből és textíliákból. 

cirikota indiaialma meszestogy intarzia

A Hajlított Fa Manufaktúránál készített intarziás bútoroknál  a megtervezett mintát a bútorra ragasztjuk

faberakás vagy intarzia

Berakásos technika – a bútorba vésett mélyedésekbe helyezik a díszítő elemeket

Az intarzia készítés és az intarziás bútorok története

A szó eredetileg az intarziás fafaragó technikára utalt, amely az évszázadok során Olaszországból terjedt el szerte a világban. Az intarzia kifejezést azonban mára már szélesebb értelemben használjuk, nemcsak a fafaragás, hanem más művészeti ágak díszítő technikáira is utalva.

Az intarziás bútorok sokféle stílusban készülhetnek, és minden korban népszerűek voltak. Az intarzia eredetileg az ókori Egyiptomban jelent meg, majd a görög és a római kultúrában is elterjedt. A középkorban a bútorokat általában faragással díszítették, de az intarzia a reneszánsz idején újra divatba jött. A barokk stílusban az intarziák széles körben elterjedtek és gyakran a bútorok fő díszítőelemeivé váltak. Az Art Deco-ban az intarzia ismét divatba jött, és a modern stílusban az intarzia egyszerűbb, geometrikusabb formákat öltött.

San Domenico56

Geometrikus figura (1537), Fra Damiano da Bergamo intarziája, a Szent Domonkos-bazilika múzeumából, Bologna, Olaszország –  Forrás: Wikimedia Commons

Plus Oultra writing cabinet of Charles V - open

V. Károly  írószekrénye – Victoria and Albert Museum, London

Szép 18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel.

Németország 1740 körül

18. századi barokk szerpentin diófa komód mahagóni intarziás részletekkel. Németország 1740 körül.

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc

Art Deco Macassar intarziás ébenfa kredenc – Forrás: Liveauctioneers.com

További Art Deco bútorok: Art Deco design székek

Ezt a dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható.

Ezt az Art Deco dohányzóasztalt az 1930-as években tervezték Franciaországban. Alja és teteje hatszögletű, tetején intarziából készült csillag látható. Forrás: https://www.galerie44.com/

Az intarzia készítése, technikája

Az intarzia készítése nagyobb odafigyelést igényel, mint a hagyományos bútorkészítés. Az intarziás bútorok esetében az előkészületek fontos szerepet játszanak, és általában körültekintően tervezik meg a mintázatot és a színeket. Az intarziás díszítés létrehozásához kulcsfontosságú a megfelelő alapanyag kiválasztása és előkészítése.

Az intarzia alapanyagai

Az intarzia készítéséhez különböző anyagokat lehet használni. A legnépszerűbbek közé tartoznak:

 • Fa: Az intarzia egyik leggyakrabban használt alapanyaga a fa, különösen a keményfák, például a dió, a mahagóni, a bükk és az ébenfa. Az intarziás munka során a különböző színű fából vágott vékony szeleteket és formákat használnak a minták kialakításához.
 • Nemesfémek: Az intarziában a nemesfémek, mint például az arany, az ezüst vagy a réz is népszerű anyagok. Az ilyen anyagok általában apró díszítőelemekként jelennek meg az intarziás munkában, amelyek kiemelik a mintázatot és növelik a díszítés fényerejét.
 • Textília: Az intarzia szövés vagy hímzés útján is készülhet, amelyhez különféle szöveteket, fonalakat és szálakat használnak. Az intarziás textíliákat különböző mintákkal és díszítésekkel lehet ellátni, és például párnákon, függönyökön vagy falikárpitokon jelenhetnek meg.
 • Műanyagok: Az intarziában manapság egyre gyakrabban alkalmaznak műanyagokat is, amelyek széles választékban állnak rendelkezésre. Az intarziás munkában a műanyagok különböző színekben, áttetsző vagy áttört formában használhatók fel, és különösen modern és szokatlan hatást érhetnek el velük.
Fa aapanyagok intarziához, furnérozáshoz és fa hajlításhoz

A fa intarzia részei, elemei – bútorkészítésnél

Az intarzia készítése során a szakemberek különböző fából készült intarzia furnéroket használnak, amelyek fokozottan ellenállóak és stabilitást biztosítanak. A magas minőségű intarzia furnérok a különböző fafajták elegyítésével készülnek, és számos különböző színárnyalattal és textúrával rendelkeznek. Az intarzia furnérok lehetővé teszik az elképesztően részletes és szép mintázatok kialakítását.

Az intarzia részei között számos kifejezés van, amelyek a díszítőelemek különböző típusait írják le. Néhány példa:

 • Filé: Az intarziás munkában a filé a különböző színekben megvágott vékony fa- vagy nemesfa-szeletek elrendezését jelenti, amelyekből az összetett mintát kialakítják.
 • Bordűr: A bordűr a díszítőelemekkel körülvett, általában kisebb részeket jelöl az intarziás munkán belül. A bordűrök általában a minta határai körül alkalmazzák, hogy kiemeljék a mintázatot.
 • Medaillon: A medaillon egy központi rész az intarziás munkában, amely lehet ovális, kerek vagy más alakú. A medaillon gyakran a minta fókusza, és különleges díszítéssel vagy más elemekkel van körülvéve.
 • Háttér: Az intarziás munkában a háttér az a rész, amely a díszítőelemek mögött található, és amely általában a fa vagy más anyag természetes színével vagy egy egyszínű festéssel van bevonva. A háttér szerepe az intarziás munkában az, hogy a díszítőelemeket kiemelje, és a mintát jobban láthatóvá tegye.

Az intarzia készítése lépésről lépésre

Az intarziás bútor készítése az alábbi lépésekből áll:

 1. Előkészület: először is előkészítjük az összes szükséges anyagot és eszközt.
 2. Tervrajz elkészítése: elkészítjük atervrajzot az intarziás mintáról, amely alapján dolgozni fogunk.
 3. Furnér előkészítése: kivágjuk a furnérból azokat a darabokat, amelyekre szükségünk lesz az intarzia minta kialakításához
 4. Intarziás részletek kivágása: a kiválasztott furnérból kivágjuk az intarziás részleteket finomfogú fűrésszel vagy marógéppel, ügyelve a részletek pontos illesztésére.
 5. Felület előkészítése: előkészítjük a felületet, ahol az intarziás részleteket elhelyezzük.
 6. Részletek elhelyezése: az egyes rétegek pontosan egymáshoz illesztjük a kialakított felületen, majd ragasztással rögzítjük őket.
 7. Polírozás: a ragasztó megszáradása után a bútort finom csiszolópapírral csiszoljuk és felületét lakkozzuk vagy viaszoljuk.
Intarziás bútorok készítése
intarziás asztal
intarziás asztal
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
Bauhaus íróasztal - fekete 2
intarziás bútor készítése lépésről lépésre
intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok  

Design íróasztal, luxus irodabútorok, modern, art deco és bauhaus stílusú íróasztalok, fa irodai székek, karfás tárgyalószékek

Design irodabútorok – luxus íróasztalok, irodai székek és tárgyalóasztalok modern és régi stílusban – Art Deco, Bauhaus stb.

A luxus irodabútorok és a tárgyalóasztalok tervezésénél és elkészítésénél nemcsak a praktikumot és a tartósságot kell szem előtt tartani, hanem a szépséget és a minőséget is, amit maga a cég képvisel. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy miért fontos egy dolgozószoba, tárgyalóterem, vezérigazgatói szoba, ügyvédi iroda vagy a cég központi irodájának az arculata, és ehhez hogy járul hozzá az irodabútor legyen az modern vagy klasszikus, Art Deco vagy Bauhaus stílusú mestermű. Design íróasztalok, luxus irodabútorok, hajlított tölgy furnér, fa irodai székek, karfás tárgyalószékek, új és régi stílusú íróasztalok világába vezetjük a kedves olvasót, hogy szerezzen inspirációt. Bármit is álmodott, mi segítünk megvalósítani, mert nem ismerünk lehetetlent!

Irodabútorok – iroda berendezés megmutatják kik vagyunk!

 Legyen szó vezérigazgatói irodáról, dolgozószobáról vagy tárgyalóról, a bútorok és a berendezés nagyban hozzájárul az iroda megjelenéséhez és hangulatához. Az irodabútorok és a tárgyalóasztalok hasonló szerepet töltenek be, mint a szálloda recepciója a recepciós pulttal. Az első benyomás és a cég megítélése nagymértékben függ az iroda berendezésétől, mivel az irodabútorok és a tárgyalóasztalok egy cég brand építésének fontos részei.

Brand építés /brendépítés /márkaépítés az egy vállalat, termék vagy szolgáltatás márkanevének, presztízsének kialakítását jelenti. Ennek része a márka arculatának létrehozása, ami azt jelenti, hogy a cég meghatározza, hogy milyen képet akar közvetíteni a márkájáról. A márka arculatának kialakításakor a cég dönt a márka színeiről, logójáról, tipográfiájáról, stílusáról és más grafikai elemeiről, amelyek segítenek a célközönség számára meghatározni, hogy mit jelent a márka.

A Hajlított Fa Manufaktúra az irodabútorok és a tárgyalóasztalok tervezésénél és készítésénél figyelembe veszi ezeket az aspektusokat, hogy a végtermékek megfeleljenek a cégek arculatának és hangulatának. Mindegyik bútorunk egyedi, és tervezőink azt a célt tartják szem előtt, hogy olyan bútorokat hozzanak létre amelyek tükrözik a cég brendjét.

Luxus íróasztalok

Az íróasztal a legfontosabb irodabútor, mert ez az a hely, ahol a dolgozók többsége munkaidejének jelentős részét tölti. A Hajlított Fa Manufaktúra olyan íróasztalokat készít, amelyek kényelmesek, funkcionálisak és esztétikusak. A tölgy furnér íróasztal például kiváló minőségű és tartós anyagból készül, ami hosszú évekig szolgálja a dolgozókat. Az Art Deco és Bauhaus stílusú íróasztalok pedig különleges és egyedi dizájnnal rendelkeznek, ami a modern irodákba is remekül illeszkedik.

Design íróasztalok

A design íróasztalok tervezésekor a tervezők figyelembe veszik a formát, a színeket, a textúrákat, a kialakítást és az anyagokat, hogy az íróasztalok harmonizáljanak az iroda berendezésével és arculatával.

A design íróasztalok különböző stílusú, egyedi tervezésű bútorok, amelyek lehetnek modern, minimalista, és  régi stílusúak is. A felhasznált anyagok között megtalálhatóak a fa, a fém, a króm, a üveg, a műanyag, és a kompozit anyagok is.

Design íróasztalol

Mobius  design íróasztal, tervezte: Pierre Renart – Forrás: Interior Design

Luxus íróasztal hajlított fából

Luxus íróasztal hajlított fából

Luxus íróasztal és irodaberendezés

Luxus íróasztal és irodaberendezés –  Forrás: Design Lush

Luxus íróasztal - dió és bőr

Luxus íróasztal – dió és bőr – Forrás: Design Lush

Bauhaus íróasztalok – irodabútorok

A Bauhaus stílusú íróasztalok olyan íróasztalok, amelyek a Bauhaus stílus jegyeit hordozzák. A Bauhaus egy német iskola volt, amely 1919-1933 között működött, és amely az építészet, a design és a művészet terén volt jelentős hatással. A Bauhaus stílus az egyszerű formákra, a funkcionalitásra és az új anyagok használatára fókuszált.

A Bauhaus stílusú íróasztalokra is jellemző a minimalista forma, a funkcionalitás és az új anyagok használata. A Bauhaus stílusú íróasztalokat általában fém, üveg és a fa anyagokból készítik, és egyszerű, geometrikus formák jellemzik őket. A Bauhaus stílusú íróasztalok kényelmesek, és megfelelnek a funkcionalitás követelményeinek, egyben az egyszerű formájuk és a kiváló minőségű anyagok használata miatt esztétikusak is. A Bauhaus stílusú íróasztalok a modern és a minimalista stílust kedvelőknek ajánlottak.

Csővázas Bauhaus íróasztal

Csővázas Bauhaus íróasztal – Forrás: Rivaline

Bauhaus írósztal - fekete

Bauhaus írósztal – fekete – Forrás: Original Antique Furniture

Bauhaus íróasztal - fekete 2

Bauhaus írósztal – fekete – Forrás: Original Antique Furniture

Art Deco íróasztalok – irodabútorok

 Az Art Deco  az 1920-as és 1930-as évek népszerű stílusirányzata,  amely az építészet, a design és a művészet terén volt jelentős hatással. Az Art Deco stílus a fényűző, luxus, és a geometrikus formákra fókuszált.

Az Art Deco íróasztalok jellemzően fém, üveg, és a fa anyagokból készülnek, jellemzően egzotikus fából, például mahagóniból, ébenfából vagy szaténfából, de jó alternatíva lehet a  tölgy, kőris vagy vörösfenyő is. Az Art Deco íróasztalokat általában ezüst, arany, vagy bronz díszítő elemekkel dekorálják. Az Art Deco íróasztalok általában kényelmesek és funkcionálisak, és a díszítésük miatt esztétikusak is.

Az Art Deco íróasztalok a luxus és az exkluzivitás kedvelőinek ajánlottak, mivel a játékos, geometrikus kialakításának köszönhetően egyediek és feltűnőek. Az Art Deco stílusú íróasztalok jól mutatnak azokban az irodákban, ahol a cél a fényűző és luxus megjelenés elérése.

Az Art Deco és a Bauhaus stílus eltérő módon közelítik meg a formát, a funkcionalitást és az anyaghasználatot. Az Art Deco stílus fényűzést és luxust tükröz, míg a Bauhaus stílus minimalista és funkcionális. 

Art Deco íróasztal

Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Collection

Émile-Jacques Ruhlmann Art Deco íróasztal

Émile-Jacques Ruhlmann Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Style

Francia Art Deco íróasztal

Francia Art Deco íróasztal – Forrás: Art Deco Style

Tárgyalóasztalok – irodabútorok

A tárgyalóasztalt  általában tárgyalótermekben, irodákban üzleti célokra, megbeszélésekre használják. A tárgyalóasztalok nagyméretűek, hogy több személy számára is elegendő hely legyen az asztal körül, és általában úgy tervezik, hogy kényelmesek legyenek az ott ülők számára.

A Hajlított Fa Manufaktúra olyan impozáns tárgyalóasztalokat készít, amelyek a kivitelezésben és megjelenésben egyaránt lenyűgözik az ügyfeleket az üzleti találkozók és tárgyalások alkalmával. Az impozáns tárgyalóasztalok készítésénél a Hajlított Fa Manufaktúra különös figyelmet fordít az anyagok minőségére, hogy a végtermék tartós és kényelmes legyen. Az ilyen tárgyalóasztalok készítésénél a tervezés szakaszában szabadon engedheti a fantáziáját, mivel ahogy többször is hangoztatjuk, számunkra nincs lehetetlen, ha hajlított fáról vagy egyedi dizájn kialakításáról van szó!

 

Tárgyaló asztal készítés, gyártás

Luxus tárgyalóasztal – Forrás: Hausen Interior

Luxus tárgyaló asztal

Luxus tárgyalóasztal – Forrás: Luxury Furniturer MR

Irodai székek hajlított fából 

 Az irodai székek nemcsak a tárgyaló- és íróasztalok kiegészítői, hanem azért is fontosak az irodákban, mert ezek teszik lehetővé a dolgozók számára a kényelmes ülést egész nap. A Hajlított Fa Manufaktúra olyan székeket készít, amelyek kényelmesek és különösen erősek és tartósak. A karfás tárgyalószék például tökéletes választás lehet egy tárgyalóasztalhoz, mert ez a szék kényelmes és elegáns. Hajlított székek, Art Deco és luxus design székek>> 

A luxus irodabútorok, irodai székek, tárgyaló- és íróasztalok készítését bízza ránk!

A Hajlított Fa Manufaktúra modern és klasszikus irodabútorokat is készít: tökéletes design íróasztalokat, luxus irodabútorokat, vagy bármilyen szekrénysort, polcrendszert, belsőépítészeti elemeket a legmagasabb minőségben. Mindegyik bútorunk egyedi és tervezőink azt a célt szem előtt tartják, hogy olyan bútorokat hozzanak létre amik tükrözik a cég arculatát és egyben kényelmesek és funkcionálisak is.

Kérjük, nézzen körül a Hajlított Fa Manufaktúra honlapján, és vegye fel velünk a kapcsolatot, ha további információra van szüksége!

luxus szék

Art Deco szék – Forrás: 1stDibs

Luxus design, klasszikus és modern hajlított fa  bútorok, luxus irodabútorok, íróasztalok, tárgyalóaztalok elkészítése –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

A Hajlított Fa Manufaktúra bemutatkozása a Magyar Asztalos Magazinban

A Hajlított Fa Manufaktúra bemutatkozása a Magyar Asztalos Magazinban

Az eredeti cikk – Teimel Alexandra írása a Magyar Asztalos Magazin 2022/november számában jelent meg>>

AZ EMBER ÖRÖK CÉLJA A HARMÓNIA


Fából vaskarikát azért nem, de minden mást, ami hajlított és fából van, elkészítenek. Legyen szó fa formájú könyvespolcról, egyedi dizájn konyhabútorról, hajlított korlátról, íves lépcsőről, vagy éppen intarziás klasszikus megoldásról. A négy éve alakult manufaktúra két fantáziadús és elhivatott szakembere, Rutz Ferenc és Laczkó Gábor számára nem létezik lehetetlen. Bármilyen fából készült, valamint furnérral borított egyenes és hajlított elemekkel megbirkóznak, s még a méreteknek sem szabnak határt. Hogy mindezt hogyan és milyen körülmények között teszik, arról is beszélgettünk az egyedi tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalkozás két mesterével.

– Ha jól tudom, régóta ismeritek egymást.


– Igen, gyerekkorunkban is barátok voltunk – mondja Feri. – Aztán az élet másfelé terelt bennünket, de öt– hat évvel ezelőtt újra találkoztunk és akkor határoztuk el, hogy együtt dolgozunk tovább. Én 12 évig alkalmazott voltam egy cégnél, Gábor pedig eredetileg festőként dolgozott, de akkoriban kezdett el foglalkozni az asztalossággal. Nagyon jól ment neki, gyorsan fejlődött. Én is tervezgettem már, hogy felmondok. Gondoltunk egy nagyot és egy kevéske spórolt pénzzel a zsebünkben nekiálltunk. Vállalkozóként a nulláról kezdtük felépíteni a céget. Mindig nagy súlyt helyeztünk a marketingre, ez jelenleg is így van, mert ez az egész alapja. Kezdetben azt terveztük, hogy Gábor a felületkezelést végzi, én pedig a többit, de ez gyorsan változott. A helyszíni beszerelés, a háttérmunka, a szerződések hozzá tartoznak, én pedig a műhelyben a gyártásért vagyok felelős. Az anyagbeszerzést fele-fele arányban végezzük.

Már a cég neve is izgalmas tevékenységet sejtet…


– Láttuk, hogy van a szakmán belül egy olyan piaci rés, ahova ezzel a tevékenységgel be tudunk illeszkedni. A névválasztással azt a közönségréteget próbáltunk megcélozni, amely a hajlított elemeket, az íves bútort keresi, de nem talált hozzá megfelelő kivitelezőt. 12 évig fejlesztettem ezt a technológiat. Azóta bebizonyosodott, hogy van rá igény, de kevés a szakember, aki ezt meg tudja valósítani. 2018 júniusának elején kezdtünk Gáborral a vállalkozásba, majd 2020-ban alapítottuk meg a kft.-t, mivel a nagyobb munkák megszerzéséhez ez már jobb megoldásnak tűnt. Ketten dolgozunk, tanulókat foglalkoztatunk. A tanulók száma egyre nő, jelenleg nyolcan vannak. Egyelőre nem tervezünk bővíteni, ketten is bírunk a megrendelésekkel. Én vezetem a műhelymunkálatokat, illetve foglalkozom a gyerekekke – a 20 éves szakmai tapasztalat sokat segít ebben. 240–250 négyzetméteren dolgozunk jelenleg, műhelyünkben komoly gépparkkal – szalagfűrész, élcsiszoló, szalagcsiszoló, lapszabász körfűrész, gyalu, maró, élzáró gép és egy gerendás lapszabászgép – rendelkezünk. A gyerekek miatt is fontos, hogy a lehető legjobb gépeken tudjanak tanulni.


– Gondolom, a módszeretek lényeget nem szeretnétek elárulni, de azért némi technikai finomságba beavatnátok az olvasókat?


– Mielőtt elmondanám, érdemes egy kicsit visszatekinteni – kezd bele Feri a múltidéző utazásba. – A hajlított fából készült íves bútorok megjelenése nem újkeletű, hiszen már az ókorban készültek hajlított székek, asztalok, kiegészítők. A ma használt hajlítási technikák alkalmazását hosszú folyamat előzte meg. Ehhez szükséges volt a különböző fák szerkezetének megismerése, a
hajlítás technikájával járó húzó- és nyomó erő, illetve a folyadék és a hő hatásainak vizsgálata a különböző fa típusok tekintetében. Alapvetően a fát kétféle formában hajlították: tömörfa, illetve falécek hajlításával. Michael Thonet asztalos az 1840-es
években készítette első ismert székeit síkgörbe elemekből.
Az eljárást szabadalmaztatta, majd továbbfejlesztette. A rétegelt, ragasztott hajlítás folyamata így történt: fából vékony fa réteg furnérlapok készítése, a lapok enyvezése, egymásra illesztése, sablonban préselés az enyv száradásáig. A XX. században a fa-műanyag rétegeléses eljárásával módosították ezt a technikát, melynek lényege, hogy a furnér rétegek közé műanyag fólia került, amely hőkezelés hatására meglágyult, a rétegek egymáson elcsúszhattak, ez- által hajlíthatóvá vált. A XXI. század íves bútorainak készítése tömörítéses, gőzöléses és rétegragasztásos eljárással történik. A Hajlított Fa Manufaktúrában mi egyfajta technológiával dolgozunk, ez a
rétegragasztás. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabb és megbízhatóbb a végeredmény. Bármilyen fából, bármilyen méretben, mindenféle igénynek eleget tudunk tenni. Ezért is az a mottónk, hogy nálunk nincs lehetetlen.


– Akkor csupán a megrendelő pénztárcája szabhat határt az elképzelé-
sek megvalósításának.


– Így van – fűzi hozzá Gábor. – Az emberek tudnak nagyot álmodni, de sajnos ez anyagi okok miatt nem mindig megvalósítható. Ám
általában megtaláljuk a megoldást, hogy az anyagok és a szakmai tudás segítségével a legjobb végeredmény szülessen. Az elmúlt négy évben hajlított korlátból készítettünk a legtöbbet, 10–15 darabot egy évben, de érkezett megrendelés konyhabútorra éppúgy, mint hajó külső-belső bútorzatának teljes kialakítására. S meg kell említenünk, hogy sok alkatrészt készítünk más asztalos kollégáknak is. A belső építészek pedig kiváló lehetőségként tudják alkalmazni a hajlított fa különböző módon megmunkált formavilágát, színeit. Az ívek finom vonalai a belső békét segítik, eleganciát sugároznak, ezáltal tud megvalósulni az ember örök
célja, a harmónia.


– Kuka utas vésd eszedbe, ne szólj bele a vezetésbe! – hirdette nagyapám autójában az anyósülés elé, a műszerfalra felragasztott matrica. Ti is kaptatok már kéretlen tanácsot?


– Általában ránk bízzák a munkát, mert látják, hogy értünk hozzá, s hogy tartalom is van a szavak mögött – mondja Feri. – Akkor van probléma, amikor valaki abszolút nem ért a szakmához, de mégis szeretné megmondani, hogy mit és hogyan csináljunk. Hosszú távon ez nem működik és ezért már a szerződésünkben is külön pont jelzi, hogy nem szólhat bele a munka menetébe a megbízó.
A másik dolog, hogy bármilyen jó kapcsolatot is építünk ki az ügyféllel, attól még nyilván a megrendelésért fizetni kell. Sajnos, arra is volt példa, hogy valaki ezt nem így gondolta. Sok mindenre oda kell figyelni főleg kezdő vállalkozóként. Nem szabad egyetlen kivitelezővel dolgozni, mert ha folyamatosan leterhel a határidős megbízásokkal, akkor nem lesz lehetőség saját ügyfélkör kialakítá-
sára. Ezt mi is megtapasztaltuk. Volt olyan, hogy kiderült, nem jó a szín és a sürgető határidő miatt az éjszaka közepén lecsiszoltuk az összes furnéros elemről az összes pácot, amit másnap újrakentünk. Újra pácoltuk, lakkoztuk, két napunk volt rá. Kezdőként az ember a saját munkaerejét olcsóbbnak tartja és megragad ebben az elgondolásban. Azt tanácsolnánk, hogy ezt nem szabad. Új ügyfeleket kell találni. Ez fontos, mert ez viszi előre a vállalkozást.


– Olyan széleskörű és sokrétű a tevékenységetek, hogy bátran belevágtok egy intarziás asztal elkészíté-
sébe éppúgy, mint egy magasfényű, rózsaszín modern konyhabútor megépítésébe. Mi adja az inspirációt?


– Szerintem mindig az előző munka, amit éppen befejezünk – mondja határozottan Gábor. – A végeredmény, amikor már beszerelve látjuk és tapasztaljuk az elégedettséget a vevő arcán, az a legfontosabb. S persze az, hogy a munkánk egyben a szenvedélyünk is. Nagyon szeretünk a fával dolgozni, szép dolgokat alkotni. Tervezünk és kivitelezünk is. Minden egyes munkafázis nagy odafigyelést igényel. Számomra a tervezési folyamat a legkedvesebb, meg persze amikor elkezdem összepakolni a szerszámokat és már csak az elégedett visszatekintés van hátra – fűzi hozzá mosolyogva. – Ferinek a felületkezelés a kedvenc munkafázisa vagy az elemek összeillesztése a korlátbabákkal. De a tervezési folyamat is mindig kihívás, akárcsak a szakszerű megvalósítás. Ilyen feladat volt a Szíma fantázianévvel ellátott lépcsőnél a felfüggesztés, a falba rögzítés, a lépcső szerkezetének tervezése. Nincs aktuális trend. Mindig minden divat. Klasszikus lépcső éppúgy, mint a nagyon modern egyenes vonalvezetésű, de mégis íves. Sosem tudjuk, mivel keresnek meg minket. Mindenféle stílus, szín, forma előfordult már nálunk. Nagy előny nekünk és a megrendelőinknek is, hogy mindent a műhelyben végzünk – ez a munka nagy porral jár és kézi megmunkálást igényel –, s a helyszínen csupán néhány napot töltünk. Kimegyünk, felmérünk és pár hét múlva a kész termékkel állunk a megbízó rendelkezésére.


– Van ma Magyarországon elegendő igény és fizetőképes kereslet a hajlított fából készült luxus bútorokra?


– Igen – állítja határozottan Feri.– Kialakult egy gazdag réteg, aki az extrább kívánságokat is megengedheti magának, illetve talán egy felsőbb középosztály, akiknek a korlát, kapaszkodó kifizetése nem jelent gondot. Ö römmel mondhatom, hogy naponta két ajánlatkérés érkezik hozzánk. Az esetek 20 százaléká-ból lesz munka és ez nekünk elég. Extrémebb ötletekkel is megtalálnak minket és én is felfedeztem az egyik kreatív ötleteket kínáló oldalon (Pinterest) egy olyan lépcsőt, ami mellett egy facsúszda fut végig. Azt régóta nézegettem és éppen most kaptunk egy ilyen megrendelést, íves lépcső mellé gyerekeknek csúszdával. Na,
ez már szakmailag nagyon komoly kihívás, de állunk elébe.


A Capsula termékcsalád és a fa alakú polc is igazán figyelemre méltó.

– Rendszeresen böngészek, kutakodok a neten. Keresgéltem olyasmit is, amit egy modern nappaliba is be lehetne illeszteni –mondja Feri. – Az egyenes és íves elemek egymáshoz illesztésével bármilyen méretben kialakítható a kapszula. Félköríves, illetve negyedköríves sarkokat és egyenes elemeket gyártunk, ezek bármilyen formában összeilleszthetők. Könnyű a szerkezet, nem terheli nagyon a falat. Az otthonomban minden diófából készült, az összes helyiségben íves bútorok vannak. Tükrözik, hogy mivel is foglalkozunk. A képek nyilván vevőcsalogatóként is szolgálnak. Akárcsak a fa alakú polc, amiből két évvel ezelőtt készítettük az
elsőt. Ez egy 260×200 cm-es bútor, ugyancsak könnyített szerkezetű, illesztés nem látható rajta. 4–5 nap alatt elkészül, tölgyből, csomós tölgyből, aminek nagyon szép a mintázata. Nyolcat csináltunk eddig belőle és mindig nagyon elégedettek voltak a megrendelők.


– Mi jelenti számotokra a legnagyobb elismerést? Mi a siker titka?


– Az ügyfelek elégedettsége, a diákjaink versenyeken való eredményes szereplése és persze az is, hogy a nálunk töltött két év után olyan szekrényt tudnak készíteni, ami már megüti a mércét – summázza Feri. – Örömünkre szolgál látni az arcukon az elégedettséget, amikor néhányszőrös deszkából szép dolgokat készítenek. Jól érzik magukat nálunk, mert munkatársként kezeljük őket, s nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon szép szakma, ami borzasztó nagy tudást és logikát igényel, de talán a kitartás és az elhivatottság a legfontosabb – fűzi hozzá Gábor. – És számunkra elismerés és nagyszerű érzés az is, hogy írnak rólunk a Magyar Asztalosban – mondják mosolyogva. A siker titka a gyorsaság, a szakértelem és az összhang közöttünk – vallják mindketten. – Egy a cél és egyforma áldozatokat hozunk meg azért, hogy a cég működjön, fejlődjön. Szakmailag kudarc nem ért bennünket, da sajnos az velünk is előfordult, hogy nem fizetett a megrendelő. Tudjuk, hogy a tevékenységünk sikerességéhez nagyon sokat kell tanulni, jól kezelni a streszszt, minden vállalkozáshoz köthető ténnyel tisztában lenni, folyamatosan
fejlődni kell.


– Mindjárt itt az év vége. Mit kívántok magatoknak a jövő évet illetően?


– Arra törekszünk, hogy saját telephelyen dolgozhassunk, akkor még nyugodtabban mehet majd a munka. A lépcső melletti facsúszda nagy terv, bízunk a megvalósításában. És persze egészséget, szeretetet és boldog új évet – mindenkinek! ■

Az eredeti cikket az Asztalos Magazin lejebb beágyazott 2022/ novemberi számában képekkel a16. oldaltól lehet megtekinteni>>


asztalos-2211

Hova tegyem a széfet? Bútorba rejtett, álcázott széfek beépítése: fegyverszekrények, óraforgatók fa burkolattal

Hova tegyem a széfet? Bútorba rejtett, álcázott széfek beépítése: fegyverszekrények, óraforgatók fa burkolattal

Hova tegyem a széfet? Bútorba rejtett, álcázott széfek beépítése: fegyverszekrények, óraforgatók fa burkolattal

Egyedi modern design bútorok, korlátok készítése, gyártása hajlított fából - Hova tegyem a széfet? Bútorba rejtett, álcázott széfek beépítése: fegyverszekrények, óraforgatók fa burkolattal

Hova tegyem a széfet? Bútorba rejtett, álcázott széfek beépítése: fegyverszekrények, óraforgatók fa burkolattal

Ha a pénzét, titkos iratait, drága értéktárgyait, fegyvereit, óráit az otthonában szeretné elrejteni vagy legalább biztonságos helyre zárni, akkor valószínűleg feltette már magának a kérdést, hogy “hova tegyem a széfet?” A rejtett széfekhez milyen beépítési ötletek léteznek? A páncélszekrény vagy trezor elhelyezése sok tényezőtől függ. Például attól, hogy mit szeretnénk elzárni? Nagyméretű fegyvereket, puskákat vagy kisebb óraforgató dobozokat? Az álcázott széfeket nem feltétlenül kell eltüntetni egy titkos alagútban, hiszen egy fából készült – vagy helyesebben faburkolattal ellátott –  gyönyörű fegyverszekrény lehet akár az otthonunk ékessége is. A következő cikkben a széf elhelyezéséhez és beépítéséhez adunk ötleteket. A Hajlított Fa Manufaktúra a bútorba építhető rejtett széfek (bútorszéfek) elkészítését  luxuskivitelben vállalja. Az oldalon bemutatunk néhány megvalósult széf szekrény projektet.

 

Trezor fegyverszekrények, pisztoly- és fegyvertároló szekrények

 

Annak érdekében, hogy a legjobb védelmet biztosítsa lőfegyverei számára, fontos a fegyverek vásárlása előtt eldönteni, milyen tárolási módot szeretne használni. 

Elsődleges szempont az ezzel kapcsolatos jogszabályok betartása. A magyarországi fegyverekről és lőszerekről szóló törvény értelmében ugyanis éles lőfegyver tartása esetén, beleértve a vadászatra szolgáló puskát is, gondoskodni kell az előírásoknak megfelelő tárolásról. 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről>>

A jogszabály előírja, hogy minden fegyvertartó személynek kötelessége biztosítani azt, hogy a birtokában lévő lőfegyvert szabályos és egyben biztonságos körülmények között tárolja. Fontos tudni, hogy magánházakban is érvényes az előírás, hogy kizárólag professzionális fegyvertárolót szabad alkalmazni, amely rendelkezik az alábbi tulajdonságokkal:

 •  falhoz vagy padlóhoz rögzíthető
 • nagy erőhatással szemben ellenálló
 • biztonsági zárral rendelkezik

Pisztolyok, puskák és lőszerek tárolásához népszerű megoldás a fegyverszéf vagy fegyverszekrény. A fegyverszéf biztonságosabb, mint egy lemezből készült, kulccsal nyitható fegyverszekrény, mivel az acéllal megerősített falai és ajtólapja jóval vastagabbak és páncélszekrény zárral vannak ellátva.

Ebben a cikkben olyan megoldásokat is bemutatunk, amelyekben gyönyörű faburkolatot kapnak ezek a trezorok, ezért a fegyverszekrény elnevezés akár szinonímája is lehet a fegyverszéfnek. A képen egy diófagyökér furnérral ellátott luxus fegyverszekrény látható. >>

Diófa fegyverszekrény

Így készül a fegyverszekrény a széfhez a Hajlított Fa Manufaktúra műhelyében

Fegyverszekrény készítése
Fegyverszekrény készítése 2
Fegyverszekrény készítése3
Fegyverszekrény készítése 4
Fegyverszekrény készítése 5

Automata óraforgatók, óramozgató széfek elrejtése

Az óraforgató vagy más néven “óramozgató”, “órafelhúzó” egy igazán praktikus eszköz az automata órákhoz. Különösen, ha több is van belőlük. Az automata óra belsejében egy olyan alkatrész található, amely az óra viselése közben forog, mivel a kar mozgása áramot ad a főrugónak, hogy az működni tudjon.

Az  óráknak eltérő az energiatartalékuk – gyakran 24 és 50+ óra között. Ha nem hordja az óráját, könnyen lemerül. Az óraforgató az automata óra felhúzását a viselője helyett végzi, úgy hogy egy, a vízszintestől bizonyos mértékben eltérő tengely körül forgatja az órát. Az óramozgató felhúzva tartja az órát, amikor nem használja, mivel a párnákra helyezett órák folyamatosan mozognak, ami megakadályozza a lemerülést.

Az óraforgatók igazán praktikus szerkezetek, ha több értékes órája van, amelyeket csak alkalmanként visel, érdemes lesz egy óramozgató széfet is beszerezni, hogy óráit védje, megakadályozva a lopást és a nem kívánt személyek hozzáférését.

Így készül az óraforgató szekrény a széfhez a Hajlított Fa Manufaktúra műhelyében

Automata óraforgatók, óramozgató széfek elrejtése
Automata óraforgatók, óramozgató szekrények
Automata óraforgatók, szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrényóramozgató szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrény
Fegyverszekrény készítése 4

Hova tegyem a széfet? Széf beépítési és elhelyezési ötletek – beépíthető páncélszekrények

Bármilyen értéke is van: drága karórák vagy fegyverek, ékszerek, születési anyakönyvi kivonatok, útlevelek, takarékbetétkönyvek, értékpapírok, stb. felmerülnek az alábbi kérdések önben is:

 • Hova rejtsem az értékeimet?
 • Milyen széfek léteznek?
 • Hova tegyem a széfet? 
 • Melyek a legjobb megoldások, ötletek a széf elhelyezésére? 
 • Hogyan lehet álcázni a trezort, páncélszekrényt, óraforgató széfet, fegyverszekrényt?

Néhány dolgot nehéz – ha nem lehetetlen –  pótolni. Lakossági betörés, tűz, árvíz vagy más természeti katasztrófa és  más szerencsétlen esetben a tűzálló széf segíthet megvédeni ezeket a különleges tárgyakat. 

A beruházás megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a széfet a gyártó szerint tűzállónak minősítette-e. Választhat kulcsos és kombinációs záras széfet.

A Hajlított Fa Manufaktúra partnere, a Trezor Liktor Zrt. segít önnek a megfelelő széf kiválasztásában, hiszen a cég kínálatában MABISZ minősített magyar páncélszekrények, akciós bútorszéfek, faliszéfek, illetve kulcsos és elektronikus bútorszéf  továbbá fegyverszekrények, tűzálló széfek iratszekrények valamint kültéri és lépcsőházi postaládák egyaránt megtalálhatóak. 

A legjobb hely széf elhelyezésére, felszerelésére, beépítésére a házban

Mivel minden ház más és más, ezért nehéz általánosságban elmondani, hogy hová érdemes a széfet, páncélszekrényt elrejteni vagy milyen módon lehet azt álcázni. Azonban tudunk adni néhány ötletet a biztonságosabb helyekre és megoldásokra, amelyek segítenek megvédeni az értékeket a betöréstől, tűztől és árvíztől.

Álcázott széf  – betörés ellen

Keressen egy olyan helyiségett, amely nem túl forgalmas vagy nehezen megközelíthető: a gardróbszoba vagy vendégháló ideális lehet a széf elhelyezésére.  A legjobb, ha a széf “láthatatlan” és a falba van beépítve. Az is jó megoldás, ha egy szekrény rejti illetve a berendezés szerves része a trezor. A Hajlított Fa Manufaktúránál az álcázott széfeket luxus minőségben borítjuk fával, bőrrel vagy akár nemesfémmel úgy, hogy mind a biztonsági feltételeknek, mind a legmagasabb esztétikai igényeknek megfelelnek ezek a darabok.

Tűzbiztos széf elhelyezési megoldások

 A tűz lehet a második legnagyobb veszély, ami otthonát fenyegetheti. A széf felszerelésének legbiztonságosabb helye a két külső fal találkozási pontja. Ez biztosítja a legnagyobb védelmet és támogatást egy nehéz széf számára. Egy többszintes házban a legjobb, ha a széfet a földszinten tartják. Az is okos megoldás, ha a sprinkler (tűzérzékelő) hatókörébe telepíti, ha a lakása ilyen rendszerrel van felszerelve.

Árvíz elleni megoldás

Annak elkerülése érdekében, hogy értéktárgyai árvíz miatt megsérüljenek vagy tönkremenjenek, ügyeljen arra, hogy a széf a talajszint felett legyen. Árvíz vagy belvízveszélyes területeken tanácsos beton- vagy acélalapot építeni a széf alátámasztására, és a széfet legalább  60 cm-re elhelyezni a  padlószinttől. Bár a tűzbiztos széfek általában bizonyos fokú vízállóságot biztosítanak, az értékes dokumentumokat, elektronikai cikkeket vagy fényképeket vízálló dobozokban tárolja a biztonság kedvéért.

Hova ne helyezze a széfet?

Vannak egyértelműen kevésbé biztonságos helyek az otthonon belül, ahol a széf telepítése nem javasolt. Ilyen helyiség pl. a hálószoba,  mivel általában ez az első hely, ahol a betörők széfeket keresnek.

Kerülje el a garázst. Általában ez a legkevésbé biztonságos terület a háznak betörés, tűz, árvíz és egyéb katasztrófák szempontjából. A garázskapukat gyakran kinyitják és nyitva hagyják. Ráadásul itt könnyű megtalálni és eltávolítani a széfeket. 

Bár az általunk bemutatott több mint 800 kg-os széfszekrényt ember legyen a talpán, aki el tudja mozdítani. Az Egoiste modellt a megrendelők nem rejtegetik, hanem gyakran központi helyen tartják, mivel ez nemcsak egy széf, hanem luxus bútor is egyben.

Álcázott bútorba építhető széfek – gyönyörű faburkolatú széfszekrények elkészítése

luxus páncélszekrény

A Trezor Liktor Zrt. és a Hajlított Fa Manufaktúra közös alkotása Schiffer Miklós tervei alapján az Egoiste széfszekrény,  amely egy luxus bútorcsalád része. A 120-140 cm magas és 1 méter széles 60-70 cm mély páncélszekrény egyedi igényekre szabva készül, akár rejtett kamerával kombinált védelmi rendszerrel, 24-karátos arany kiegészítőkkel, Swarovski kristály betéttel, marhabőr tapétával, programozható óraforgatókkal, stb.

Luxus szekrény széfhez

Ezt a széfet általában a lakás frekventált helyén is érdemes tartani, annyira biztonságos és gyönyörű!

Így készül az Egoiste széf szekrény óraforgatókkal a Hajlított Fa Manufaktúra műhelyében – ahány igény, annyi megoldás!

Automata óraforgatók, szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrények
Automata óraforgatók, óramozgató szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrényóramozgató szekrény
Fegyverszekrény készítése 4
Automata óraforgatók, szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrények
hajlított fa széf szekrény
Fegyverszekrény készítése 4
Automata óraforgatók, óramozgató szekrényóramozgató szekrény
Automata óraforgatók, óramozgató szekrény

Fegyverszekrények, óraforgatók, széfek fa burkolattal –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített termékek is egyedi árazást igényelnek. A fent bemutatott széfbútorok anyagát, formáját, pántozását (ami lehet bőr,  rozsdamentes acél, réz, stb.) tetszőlegesen lehet módosítani.

A széffel kapcsolatos kérdésekkel és a tervezéssel keressék partnerünket a TREZOR-LIKTOR Zrt.-t!

Természetesen mi is szívesen, ha bármilyen kérdése van.  Igyekszünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

luxus páncélszekrény

Design székek – luxus hajlított fa székek

Design székek – luxus hajlított fa székek

Design székek – luxus hajlított fa székek

Design székek - luxus hajlított fa székek

Design székek – luxus hajlított fa székek

Ha azt mondjuk, hogy hajlított szék vagy íves szék, akkor a témában kicsit is jártas személyeknek rögtön a  Thonet (tonett) szék jut eszébe, és ez nem véletlen. A Thonet székekkel szemben a Hajlított Fa Manufaktúrában a hajlított szék egyedi design irodai székeket, luxus fa étkezőszékeket jelent, amely lehet klasszikus íves szék vagy art deco, esetleg egy különleges hintaszék lábtartóval, de semmiképpen sem jelent olcsó, igénytelennek tűnő bútort. 

A hajlított székek története

A hajlított fa székek sima, ívelt vonalai az időtlenül elegáns európai kávézói stílus szinonimájaként él sokak fejében. És bár ma természetesnek tartjuk ezt a bútorstílust, amikor a 19. század végén először megjelent a színen, ez egy igazán forradalmi tervezési fejlesztés volt, és izgalmas alternatívát jelentett a múlt súlyos egyenes vonalaival szemben.

Azt gondolnánk, hogy a barokk székek  is hajlított fából készültek, de a barokk korban különösen kedvelt, enyhén ívelt lábakat és egyéb, köríves alakú bútoralkatrészeket fűrészeléssel állították elő. A hajlított fa készítése természetesen már korábban is ismert volt: a hajóépítésben és kerékgyártásban alkalmazták, viszont a bútoroknál nem.  

Hajlított fa szék – Thonet szék 

Bár a Thonet székek nem feltétlenül a luxust és az egyediséget jelentik, hanem a tömeggyártást, de fontos megemlíteni, mivel a hajlított fából készült bútorok elkészítésének eljárását Michael Thonet asztalosnak köszönhetjük, aki az 1840-es években készítette első ismert székeit síkgörbe elemekből. Az eljárást szabadalmaztatta, majd továbbfejlesztette.

A híres 1851-es, első londoni világkiállításon, mely az iparművészeti megújulás elindítója lett, a tonettbútorok újabb szenzációt keltettek. Thonet ezúttal luxusbútort is kiállított: olyan hajlított lábú asztalokat, melyeknek pazar gazdagságú intarziás lapjait sárgarézzel, gyöngyházzal díszítették. A sorozatok mellett ugyanis a műhely mindig készített rendkívül magas művészi színvonalú egyedi darabokat is.

Thonet székek, tonett székek
Thonet szék katalógus 19. század

 Részlet egy 19. századi Thonet katalógusból:  Fotó: Dea / G. Cigolini / Getty Images

 

A Thonet szék még ma is népszerű. Jellemzője: könnyű, olcsó, sötét- vagy világosbarna, többnyire nádfonatos üléssel rendelkeznek.  Még a második világháború előtt is elengedhetetlen tartozékai voltak a kávéházaknak, vendéglőknek, közintézményeknek, sőt, a polgári otthonoknak is.

Német és osztrák területen a biedermeier uralkodott a bútorstílusban, mely a korábbi stílusokhoz képest az egyszerűséget, a praktikumot, a sima formákat kedvelte, és a fát a maga természetes színeiben, szépségében hagyta érvényesülni. Finoman ívelt lábú, támlájú, kényelmes, könnyű székek voltak használatosak. A Michael Thonet kis műhelyéből kikerülő bútorok pontos és megbízható kivitelezésűek voltak, így hamar nagy hírnévre tettek szert.

Thonet új megoldásokkal, technikákkal kezdett kísérletezni. Először csak a részletmegoldásokat módosította, majd az egész konstrukciót: a hajlított, egymáshoz ragasztott lemezrétegek alkalmazásáról fokozatosan áttért a tömör fa hajlítására. Amint egyre tökéletesebb technikára tett szert, egyre vastagabb léceket alakított ki. 

Az új technika számára nem az egyedi, kisszámú kollekciók, hanem a nagy szériák voltak ésszerűek és kifizetődők. A híres kávéházak, cukrászdák, és előkelő szállodák óriási reklámot is jelentettek. A cégalapító 1871-ben bekövetkezett haláláig több mint négymillió bútordarab készült, ebből három és fél millió szék volt, melynek egyharmadát a Monarchiában értékesítették, kétharmadát exportálták.

Mi volt a hajlított fa készítésének a titka? Eredetileg a faléceket forró enyves vízben főzték, ennek helyébe a gépi gőzölés lépett. Hat-huszonnégy órán át forró gőzzel kezelve tették hajlékonnyá a fát, és a kör vagy ovális keresztmetszetű rudakat sablonnal a kívánt alakra hajlították, majd ebben a fémpántokból álló sablonban, hajlítva szárították. A fa ezután már mindvégig megtartotta így nyert formáját, könnyű lett, szilárd és tartós. A megfelelő formára hajlított darabokat a legegyszerűbb módon, csavarokkal kötötték egymáshoz, így egyszerű, olcsó, sorozatgyártásra alkalmas bútorok születtek.

Art Deco székek

Népszerűek az eredeti íves Art Deco szekek, mivel a lakberendezésben újra és újra megjelennek a vintage elemek. Szállodák berendezésében, luxus lakásbelsőkben jól mutatnak ezek a a minőségi íves székek. De mit is jelent az Art Deco?

Ha láttuk már A nagy Gatsby filmet, vagy Agatha Christie népszerű Poirot sorozatát, akkor könnyen képet kapunk a mozgalmas, játékos és modern Art Deco stílusról, amely az 1920-as és 30-as évek népszerű irányzata.

Art deco Poirot

A Poirot sorozat egyik forgatási helyszíne.

Ahogy a Thonet székek, úgy az art deco bútorok is egy nemzetközi kiállításnak köszönhetően hódították meg a világot. 1925-ben, Franciaországban megrendezésre kerülő Nemzetközi Iparművészeti Kiállításon ismerhették meg ezt az elegáns és modern irányzatot, amelynek hatása oly mértékű volt, hogy az 1930-as évek végére stílusjegyei már mélyen átszőtték az építészet, a festészet, szobrászat, a divat és a filmművészet világát is. Franciaország és Belgium után Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban terjedt el leginkább.

A geometrikus, szögletes és leegyszerűsített formák, az éles kontúrvonalak, a pasztell- és arany színek, és az impozáns épületek az irányzat védjegyei. A járművek, repülők és emberi alakok stilizált megjelenítése a képzőművészet több területén is megfigyelhető. A gazdasági világválság hatására az art deco-stílusára a leegyszerűsödött, letisztult formák lettek jellemzőek. Virágzása egészen a második világháborúig tartott.

Fontos megjegyezni, hogy az antik bútorok meghatározásakor az art deco jelenti a határt. Az art deco korát megelőző korok bútorait nevezik klasszikus értelemben antik bútornak. 

Korábbi korok bútorainak stílusjegyei jól elkülöníthetően mutatják, hogy a XX. század elején meghatározó változások történtek. A Franciaországból világhódító útjára induló stílus minden elemében a modern gondolkodás lenyomata. A legkorszerűbb gyártástechnológiákkal, alapanyagokkal merőben újszerűt alkotott, játék a geometria és a színek jegyében. Funkción felül az art deco bútorok bármely organikus díszítéstől, stilizált elemtől mentes, absztrakt alkotások.

Krómozott felületek, kontrasztos, magasfényű, lakkozott felületek, rendkívül egyszerű, de arányos vonalvezetés jellemző a stílusra.

egyedi lebegőlépcső
Art deco szék hajlított karfa
Egyedi recepciós pult
fából készült recepciós pult
Lebegő lépcső íves
Egyedi recepciós pult
hajlított fa székek
lamellás recepciós pult
hajlított klasszikus szék

A Hajlított Fa Manufaktúrában, mi elsősorban a rétegragasztás módszerét használjuk bútoraink készítésénél. Bármilyen fából, bármilyen méretben, bármilyen igény szerint. Nálunk nincs lehetetlen!

 • design szék
 • fa étkezőszék
 • hintaszék lábtartóval
 • art deco szék
 • luxus étkezőszék
 • design irodai szék
 • hajlított szék
 • hajlított fa szék
 • hajlított klasszikus szék
 • íves klasszikus szék

A Hajlított Fa Manufaktúrában, mi elsősorban a rétegragasztás módszerét használjuk bútoraink készítésénél. Bármilyen fából, bármilyen méretben, bármilyen igény szerint. Nálunk nincs lehetetlen!

hajlított klasszikus szék

Luxus design, klasszikus és modern hajlított fa székek elkészítése –  árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!