Mi jellemzi a 2023-askönyvespolc trendet? Milyen új stílusú falipolcok jelennek meg a lakberendezés világában? Mi a helyzet, ha nem érdekel bennünket a 2022-2023-as polc trend, hanem csak valami egyedi minőségi polcmegoldást keresünk?

Ahogy a könyvek, úgy a fali könyvespolcok sem mennek ki a divatból soha, csupán külső megjelenésük változik az idő múlásával. A mindenkori divat szerint átalakulnak és – különleges polcokról lévén szó – anyagot, színt és formát változtatnak. Egyre igényesebb külső megjelenést, mi több, egyedi arculatot öltenek, és már nem csak könyveket, de CD-t, DVD-t és lejátszót – bár erre 2023-ban egyre kevésbé lesz szükség – dísztárgyakat, játékokat is lehet tartani rajtuk. Meg persze bekeretezett családi fotókat, kisplasztikákat, sőt virágokat is, szóval bármit, ami egy családi otthonban megtalálható és megőrzendő.

De mitől lesz különleges egy fali könyvespolc, egy kör alakú könyvespolc, vagy akár egy lépcső alatti polc? Elsősorban attól, hogy saját tervezésű egyedi könyvespolc, hogy valódi fából készül a rendelkezésre álló tér legmutatósabb kihasználásával, és persze attól is, ha edzett, hajlított fából kialakított mestermunka. Attól is különleges lesz, ha a legőrültebbnek gondolt fali könyvespolc ötletek valósulnak meg, öltenek formát, csupán elegendő fantázia, szakértelem és megfelelő szakember kell hozzá.

Mit várhatunk a könyvespolcok terén 2023-ban?

A természetesség és a fenntarthatóság még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap, ezért a természet által ihletett színek: például a lágyabb zöldeket és kékeket, amelyek megnyugtatnak és kellemesek a szemnek – népszerűek lesznek. A fa és kő anyagának és színének hangsúlyozása a berendezési tárgyakon és magában az építészeti elemekben az egyik legnépszerűbb lakberendezési trend 2023-ban, amelyek a falipolcokon is megjelennek.

A fából készült polcok, sőt az általunk tervezett falakú könyvespolc ennek a trendnek tökéletesen megfelel

A polcok dekorálásához szerezzünk be háncskosarakat, futónövényeket! A natúr fából készült bútorokon jól mutatnak az újra reneszánszukat élő páfrányok, filodendronok és fikuszok, amelyek sokak számára visszahozzák a 70-es 80-as évek fílingjét!

Fali könyvespolc ötletek 2022-ben és 2023-ban

Mióta Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást, a fali könyvespolcok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Csupán formájuk, anyaguk, színük változott az idők folyamán. Tekintve, hogy minden otthon ékköve a nappali lakótér, benne az elmaradhatatlan könyvszekrénnyel vagy könyvespolccal, nem csoda, hogy ez a bútordarab semmit nem veszített fontosságából. Bár a hagyományos könyvespolcon vízszintes lapok futnak párhuzamosan egymás alatt vagy felett, a formabontás művészete a bútorkészítésben sem ismeretlen. Ezért is kifogyhatatlan ötletek tárháza egy fali könyvespolc. Különösen akkor, ha egyedi tervezést igényel az adott tér legoptimálisabb kihasználása érdekében, vagy például, ha a megrendelő a saját elképzelését szeretné formába öntetni. Így fordulhat elő, hogy az egyenesből görbe, a függőlegesből ferde, a kockából kör lesz. És persze polc, fali, mindenhol és mindenkor, nappaliban, hálóban, gyerekszobában, babaszobában, irodában és előadóteremben, fali polc hajlított, kerek, szögletes, a lépcső ívét követő, vagy önálló bútordarabként, mint a lakótér dísze.

Forrás: Revista Artesanato

Különleges fali polcok

A hajlított fából készült egyedi könyvespolcok talán a legkülönlegesebbek. A fa hajlítása, a hajlított fából készült bútor bár régi korok igényességét idéző famegmunkálást jelent, ugyanakkor a mai trendeket és az egyéni ízlésvilágot a leginkább tükröző különleges bútorkészítési eljárás is. Ez a fajta bútorépítési technika, amely az egyedi bútorkészítés alapja, páratlan kreativitást és alkotókészséget igénylő szellemi és fizikai tevékenység, melyre egyre nagyobb igény van a többnyire szögletesre tervezett, azonnal összeállítható szériabútorok világában. Egy fa törzsét és ágait imitáló egyedi könyvespolc a nappaliban vagy a gyermekszobában igazán szép példája a hozzáértésnek, meg persze a határtalan alkotó energiának. De imitálhat az a könyvespolc egy vonatot vagy egy napkorongot is, ízlés kérdése csupán, ki mit preferál, milyen látványra vágyik a mindennapjaiban.

Forrás: Book Riot

Fa alakú könyvespolc

A nappali vagy akár a gyerekszoba ékessége is lehet a Hajlított Fa Manufaktúra által előállított és rendelhető fa formájú design polc, hiszen alapanyagát tükröző alakja nem mindennapos jelenség az otthonokban. Alkalmas könyvek, növények, plüssállatok vagy egyéb játék tárolására, megjelenése garantáltan vonzza a tekintetet. Méreteihez képest – ami 2630×2000 mm nem túl nehéz. Mélysége változtatható, de könyveink tárolásához 250 mm az optimális. Opcionálisan LED világítást is felszerelhető mögé, ami különleges hangulatot hoz abba a helyiségbe, ahova elhelyezték. Fa alakú könyvespolc elkészítéséhez több, mint 100 fafajból lehet választani, ami biztosítja, hogy meglévő bútorainkhoz igazodjon a színvilága.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra – Fa formájú design könyvespolc

Kör alakú könyvespolc

A kört imitáló könyvespolc igazán eredeti formavilágot teremt akár otthon, akár az irodában vagy munkatérben. Mivel a kör egy soha véget nem érő, önmagába visszatérő vonalat jelent, így amellett, hogy különleges és esztétikus, még spirituális üzenetet is hordoz. Igazán olyan terekben legpraktikusabb az elhelyezése, ahová koncentrálni akarjuk az energiákat. Egy ilyen könyvespolc ugyanis azonnal magára vonja a figyelmet, és rögtön az érdeklődés középpontjába kerül, ami rajta van. Nem árt tehát ennek figyelembevételével a legmegfelelőbb könyvet vagy tárgyat elhelyezni ezen a kör alakú könyvespolcon.

Forrás: World Market

Lépcső alatti polc

Ha az a bizonyos maximális térkihasználás a cél, akkor a lépcső alatti polc ideális megoldás lehet. Gyakori probléma otthonokban, irodákban és egyéb közös terekben, helyiségekben a felgyülemlett könyvek, folyóiratok és más fontos dolgok rendszerezése, elpakolása. Egy ilyen lépcső alatti polcon mindezek szépen, ízlésesen elhelyezhetők és bármikor azonnal hozzáférhetők. De nem csak pragmatikus okokból válhat szükségessé egy lépcső alatti polc. Akkor is ideális a lépcső alatti kihasználatlan tér beépítése, bepolcozása, ha különleges, egyedi látványra vágyunk, vagy ha egy praktikus polcon túli elképzelésünket szeretnénk megvalósítani, abból egy esztétikai élményt létrehozni. Ehhez természetesen hozzáértő partnerre, alkotótársra van szükség, aki az álomból valóságot, a fából lépcső alatti polcot farag vagy hajlít. Természetesen olyat, ami formájában, stílusában jól illeszkedik a többi bútordarabhoz és a lakótér hangulatához.

Forrás: Decoist

Egyedi könyvespolc

Azt nevezzük egyedinek, ami páratlan, vagy nagyon ritka és különleges. Az az egyedi könyvespolc, ami a legeredetibb ötlet alapján valósul meg egyedi tervezéssel és egy különleges bútorkészítési technológiával. Egy kézzel készített egyedi könyvespolc soha nem lesz közönséges vagy ócska, mindig magán viseli, megőrzi azt az alkotói fantáziát és tudást, ami létrehozta. Különösen igaz ez akkor, ha az anyaga is egy nemes fafajta, melynek megmunkálása szakértelmet és szaktudást igényel. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor szemet gyönyörködtető bútordarab lesz, bármilyen színű, formájú és korú. Mert ne feledjük, a fa, mint matéria, éppúgy nemesedik az idő múlásával, mint a jó bor. Csupán gondoskodni kell az ápolásáról és a megőrzéséről.

Forrás: awesomestuff365

Egyenes fali könyvespolc

Néha a legjobb terv a legegyszerűbb. Az egyenes fali könyvespolc az egyik legegyszerűbb, mégis legelegánsabb és leghagyományosabb könyvespolc-kialakítás a ház bármely helyiségében. Legyen szó akár dohányzóasztalos könyvekről, akár a ritka kiadású kötetekről, vagy éppen a hatalmas mesegyűjtemények és vintage képregények tárolásáról, a könyvespolc kialakításának köszönhetően rendezett, precíz látványt nyújt mindegyik esetében.

Forrás: Pinterest

Könyvespolc a hálóban – hogy kedvenc olvasmányaink csak egy karnyújtásnyira legyenek

Azok számára, akik szeretnek a takarójukba gömbölyödni egy szép könyvvel, egy hangulatos hálószoba-könyvtár meglehetősen praktikus ötlet lehet.

Forrás: Pinterest

Különböző alakzatú fali könyvespolcok 2023-ban

A beépített szögletes kialakításokban az a legjobb, hogy bárhol elférnek a házban, bármilyen formában és méretben. A szögletes formájú könyvespolc kis helyen is biztosan a fal vagy akár a szoba fénypontja lesz.

Forrás: Pinterest

Motívumok az életből

Nemcsak a hagyományos szögletes fali könyvespolcokon tárolhatjuk kedvenc irományaink. A keret, amibe belekerülnek a polcok, formálhat akár betűket is, vagy hétköznapi motívumokat – például emberi agy, fej, kaktusz, szövegbuborék, állat – , így a szoba ékessége egyben nem csak egy “egyszerű” könyvespolc lesz, hanem egy különleges dekorációs elem, ami vonzza a tekintetet.

Forrás: dreamstime
Forrás: Design Your Way

Olvasósarok kialakítása fali könyvespolccal

Nem mindennapi hatást érhetünk el, ha két egymást követő falra szerelünk fel könyvespolcokat. Így szó szerint egy olvasósarkot kapunk, ami elé már csak egy kényelmes fotel hiányzik és egy bögre forró ital. A kialakítás itt is szintén a képzeleten múlik. Megalkotható hagyományos könyvespolcokból, de akár fa alakzatra is alapozható.

Forrás: Instagram – @lettersvanlia
Forrás: Meme-Arsenal