Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Intarziás bútorok: asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Gyönyörű intarziás asztal, komód, szekrény, ajtó képek

Az intarzia kétségtelenül az egyik legcsodálatosabb bútordíszítési technika, amely évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Az intarziás bútorok gyakran olyan művészi mesterműveknek számítanak, amelyek a legmagasabb szintű hozzáértésről árulkodnak. Az intarziás asztalok, komódok, szekrények, dohányzóasztalok, íróasztalok és intarziás ajtók igazi ékességei a lakberendezésnek. A sakk asztalok pedig olyan műalkotások, amelyeket érdemes kiállítani, és amelyek szépsége és eleganciája mindenkit lenyűgöz. Az intarziás ebédlő garnitúrák és kanapék pedig a luxus és a kényelem csúcsát jelentik, miközben az intarzia minden egyes részlete, mint a finom részletek a különleges festményeken, valódi művészetnek számítanak.

 

Néhány tudnivaló a bútorokon alkalmazott intarziáról bevezetésként

Az intarzia szó jelentéséről, fogalmáról, alapanyagairól, történetéről és technikájáról egy korábbi cikkben olvashatunk>>. Röviden, itt is elmondjuk, hogy az intarzia az egy olyan technika, amely faragott vagy vágott díszítőelemeket (pl. furnér alapanyagot) használ fel. A megtervezett és gondosan összeillesztett intarzia elemei külön réteget képeznek, amelyet ragasztással rögzítenek a bútor felületére. Az Intarziás bútorok különféle anyagokból készülhetnek, például fából, nemesfémekből és textilekből.Az intarzia története nyomon követhető az ókori Egyiptomtól, Görögországon és Rómán át, a reneszánsz és a barokk időszak népszerűségéig, valamint a modern stílusokban való újjáéledéséig.

Intarziás bútor képek

Az intarzia bútorok készítése tehát egy időtlen technika, amely minden korban divatos volt. Az intarzia alapanyagai és formái változóak voltak, de az alapelv mindig az volt, hogy a különböző színű faanyagokat külön-külön vágták, majd egymáshoz illesztették. Az intarzia a  bútorok, ajtók, parketták, díszítőelemeként is szolgálnak, amelyek nagyon szépen mutatnak a különféle stílusokban. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, mint ahogy az pl. a Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterméről készült képen is látható – de hát a barokk stílus éppen a dagályosságáról és a túlzásairól volt híres. Természetesen az intarzia a minimalista stílusú bútorokon is megállja a helyét jóval visszafogottabb és letisztultabb formában.

barokk intarziás bútorok, ajtók

Barokk intarziás megoldások az ajtón, a plafonon, a falburkolaton – Riegersburgi vár intarziás barokk lovagterem

Minimalista Intarziás bútor

Minimalista intarziás bútor   – Forrás: Design Wanted

Intarziás asztal képek

Az intarziás asztal egy csodálatos bútordarab lehet, amely egyedivé és impozánsabbá teszi a szobát vagy tárgyalótermet. A megjelenése önmagáért beszél – gazdagon díszített felületek, aprólékosan kidolgozott minták és különböző színű faanyagok használata. Az intarziás asztalok általában a hagyományos és klasszikus stílusokhoz kapcsolódnak, de modern vonalakkal is jól kombinálhatóak.

Ez a Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes asztal a legnagyobb részletességgel és finomsággal kidolgozott gyümölcsfa intarziával rendelkezik.

Egy Louis Majorelle által készített francia szecessziós kétszintes intarziás asztal – Forrás: Mackglowe Gallery

intarziás dió furnér asztal modern

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Pierre Gole-nak tulajdonított francia vagy holland 17. századi ébenfa és Bois Satine intarziás tábla, a görgeteges, összefonódó virágmintát madarakkal díszített gyümölcsös inda szegélyezi, később 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal.

Francia vagy holland 17. századi ébenfa  berakásos asztal, amelyet 1840 körül Angliában középasztalnak építették át fríz fiókkal. Forrás: Robin Martin Antiques

Intarziás dohányzóasztal képek

Az intarziás dohányzóasztal tökéletes választás lehet azoknak, akik elegáns és egyedi bútordarabot szeretnének az otthonukba. Az intarziás minták általában a dohányzóasztal tetején jelennek meg, gyakran különböző színű faanyagok használatával. Az intarziás dohányzóasztalok a klasszikus, a modern és a vintage stílusokkal is jól kombinálhatóak.

Dohányzóasztal szalma intarziával

Dohányzóasztal szalma intarziával- Forrás: Atelier Violett

Művész által aláírt modern fa intarziás intarziás dohányzóasztal

Művész által dedikált modern fa intarziás dohányzóasztal – Forrás: Furnish Me Vintage

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal

Nagyméretű modern diófa intarziás kör alakú dohányzóasztal három oszlopos lábakkal. Forrás: Granger Hertzog

Intarziás íróasztal képek

Az intarziás íróasztalok díszített felülettel rendelkező, különleges változatai az íróasztaloknak. Ez a bútor típus az 1700-as években vált divatossá, amikor az asztali íróeszközök használata elterjedt. A korabeli intarziás íróasztalokat faragott lábakkal készítették, gyakran apró domborművekkel dekorálva. 

A minimalista intarziás íróasztalok ezzel szemben már a letisztult és egyszerű dizájn jegyében készülnek, amelyek eleganciát sugároznak otthonunkban vagy irodánkban. A késleltetett nyitással rendelkező fiókok szintén minimalista megjelenést biztosítanak, miközben praktikus és funkcionalitást nyújtanak. 

Antik intarziás íróasztal

Szabadon álló antik holland intarziás íróasztal, 1780-1800 körül- Forrás: Round Top Ranch Antiques

Intarziás íróasztal az 1930-as évekből

Minimalista intarziás asztal 1938-ból

modern intarziás hajlított fa íróasztal

Gary Upton Modern Benchmade teakfa intarziás íróasztal –  Forrás: Live Auctioneers

Intarziás szekrények és más bútorok

Az intarziás szekrények olyan bútordarabok, amelyek magukban hordozzák a múltat, de egyúttal jelen vannak a modern otthonokban is. Az intarzia általában az ajtókon és a fiókokon jelenik meg, amelyek gazdagon kidolgozott mintákat és díszítéseket mutatnak. Az intarziás szekrények lehetnek egyedi tervezésűek, amelyek az adott helyiségben egyedi és különleges hatást keltenek.

Intarziás komód képek

Az intarziás komódok egyedülálló módon kombinálják a praktikusságot és az eleganciát. Gyakran készülnek kicsi, színes fafoltokból, amelyek átfedik egymást, és létrehozzák a bútor intarziáját. Az intarziás komódok számos hasznos tárolóhellyel rendelkeznek, és tökéletesek lehetnek azok számára, akik szeretnének egy praktikus és gyönyörű darabot egyben.

Intarziás bútorok készítése, az intarzia jelentése és története
MAGAS KOMÓD SALERNO KARE DESIGN
Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Intarziás kanapé

Az intarziás kanapék elegáns és kifinomult bútorok, amelyek díszített intarziás felülettel rendelkeznek. Ezek a kanapék gyakran készülnek vastag párnázattal és puha bőrkárpitozással, és lehetővé teszik, hogy kényelmesen és stílusosan pihenjünk. Az intarziás kanapék kiváló minőségű faanyagból készülnek, és számos különböző mintával rendelkeznek, beleértve a barokk stílusú, virágos és geometriai mintákat.

Intarziás ebédlő garnitúra

Az intarziás ebédlő garnitúrák kiváló minőségű asztalok, székek és vitrinek kombinációi, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak. Az intarziás ebédlő garnitúrák az étkezők központi elemei, és lehetővé teszik, hogy elegánsan és stílusosan fogadjuk a vendégeinket. Az intarziás ebédlő garnitúrák sokféle mintával rendelkeznek, beleértve a geometriai mintákat, virágos mintákat és egyéb díszítéseket.

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett

Egyedi és pazar gyöngyház berakásos nappali szett- Forrás Bernadette Livingstone 

Intarziás ajtó

Az intarziás ajtók egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonnak, és akár a lakberendezési stílus hangsúlyos darabjává is válhatnak. Az intarzia általában az ajtólapokon jelenik meg, de lehet, hogy az ajtótokon is megtalálhatók aprólékos kidolgozások. Az intarziás ajtók lehetnek egyszerű vagy bonyolult mintákkal ellátva, attól függően, hogy milyen hatást szeretne elérni a tulajdonos. Az intarzia mellett gyakran alkalmaznak más díszítési technikákat is, például faragásokat vagy üvegezést, hogy még izgalmasabbá és egyedibbé tegyék az ajtót.

Az intarziás ajtók készítése is hasonló a többi intarziás bútorhoz. Az alapanyag lehet fa, faforgács vagy furnér, amelyeket először fel kell dolgozni és száradni kell hagyni. Ezután az ajtólapokon megrajzolják a mintát és előkészítik az intarzia számára szükséges elemeket. Az intarzia beillesztése az ajtólapba nagyfokú precizitást igényel, hogy minden elem pontosan illeszkedjen a helyére.

Az intarziás ajtók használata nem korlátozódik csak az otthonokra. Sok szálloda és üzlet is használ intarziás ajtókat, hogy elegánsabb és egyedibb légkört teremtsenek a helyiségben. Az intarziás ajtók ára függ a mérettől, az anyagtól és az intarzia kidolgozottságától.

Ha az otthona stílusába illeszkedő intarziás ajtót szeretne, javasoljuk, hogy keressen fel egy tapasztalt asztalost, aki szaktudásával és kreativitásával segít kiválasztani az ideális mintát és elkészíti a tökéletes intarziás ajtót az otthona számára.

Berkeley Mills Custom X-Large Wave Burled Maple Inlay étkezőasztal + nyolc szék szett.

Luxus intarziás ajtó –  Forrás: Kaizen Furniture

intarziás asztal

Intarziás bútor készítés –  árajánlat kérés

Ha Ön is intarzia bútorra vágyik, akkor érdemes egy megbízható asztaloshoz fordulni, aki magas színvonalon készíti el álmai bútorát. Az intarzia készítése ugyanis nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, és csak így lehet garantálni a bútor minőségét és hosszú élettartamát.

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Nem ismerünk lehetetlent!

Bármilyen fából készült bútort, recepciós pultot, íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Modern dió furnér intarziás asztal csiszolt sárgaréz alappal – Forrás: HomeStamp

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!