A modern nappali, kényelmes bútorokkal a családi élet központi helye. Itt töltjük együtt a pihenés időszakát, itt éljük át a társasozás örömét, az ünnepek meghitt pillanatait, a barátainkkal a hangulatos estéket.  Mi volt a jellemző itrend 2021-ben, és milyen újdonságok jelentek meg a modern nappali berendezésében 2022-ben? Nappali szoba trend képekkel, ötletekkel…

A nappali szoba a feltöltődés, a pihenés színtere, ezért nagyon fontos,  hogy a stílusa, a berendezései, személyiségünkkel harmonizáljon. Lehet modern stílusú a nappali berendezése vagy klasszikus. Akármelyik irányt preferáljuk, elmaradhatatlan eleme lesz legalább egy könyvszekrény vagy könyvespolc, mely kialakításának és tervezésének csupán a képzelet szabhat határt. A  minimál stílusú nappali bútorok ugyanúgy közvetíthetik a luxust, mint a gazdagon díszített,  intarziás hajlított bútorok.  A lényeg, hogy jól érezzük magunkat  benne, és feltöltődjünk.

Modern stílusú nappali és berendezései 2022-ben

Aki a modern stílust, a modern nappalit és berendezéseit kedveli, arra minden bizonnyal jellemző, a precizitás, az elegancia, a rend szeretete. A modern stílus funkcionális és elegáns.  Ennek hallatán asszociálhatunk hidegségre talán, és picit így is van. A stílus kedvelői szerint, a modern stílus úgy üzeni a rendet és a precizitást, hogy közben melegséget is áraszt, otthont ad. 

A modern nappali stílusban a legnagyobb hangsúlyt a terek és a felületek kapják: a falak, a padló és a tiszta stílusú, áramvonalas bútorok. Ennek elengedhetetlen feltétele a bőséges fény, amely a belső tereket optikailag nagyítja.  A hófehér falak és a fényvisszaverő felületek mindezt erősítik, így az egész tér világosabb lesz. Ehhez a természetes  fény mellett, a mesterséges fényre is szüksége van a modern stílusnak. A hideg és meleg fényű spotlámpákat tervszerűen alkalmazzuk.

Nagyon kellemes, egy modern stílusú környezet annak, akinek a személyiségéhez passzol. A modern stílus bútoraival, dekorációival együtt, harmóniát nyújt. 

A modern nappali jellemző ismérvei:

 • színei: hófehér, fekete, barna és árnyalatai: beige, a tejeskávé mogyoró
 • meleg színek,
 • foltokban színes, vagy egy szín árnyalatainak dekor elemeivel
 • nagy mintás elemek megjelenhetnek
 • fények szerepe meghatározó (természetes, hideg-, meleg fények stílusosan) 
 • változatos anyag megjelentetés: bőr, fém, kő, mesterséges anyagok, fa…
 • finom dekoráció
 • modern tapéta  
 • fényáteresztő függöny (jellemzően földig ér)
 • puha, magas „szőrű” szőnyegek
 • a füstmentes látványkandalló (bioetanol kandalló) egyre népszerűbb dekorelem, ami meleget is ad!

A modern nappali berendezések és dekorációk

A modern nappali berendezés harmóniában van a lakás többi részével, azokkal egységet alkot.  A berendezés egyenes vonalait, csodálatosan kiegészítik a hajlított formák és a finom fények:

A színeiben tökéletesen harmonizáló nagy virág a tapéta tükrében vagy egy poszteren,  akár a nappali fal dekoráción, tökéletes kiegészítője lehet egy fehér és pasztell színekben kialakított, modern stílusú nappali berendezésének:

Az egyenes vonalakat  a fotel ívét követő, jól megválasztott lámpa is megtörheti. A  meleg barna szín árnyalataival a formák harmóniája maga az összhang:

A modern stílus bútoraihoz, a fehér színhez kitűnően illik, vele egységet alkot egy-egy erősebb színben megjelenő dekorációs elem vagy nappali kép, kiegészítő. 

Jelen esetben a falon lévő képpel színben harmonizáló, párnákkal lesz teljes és tökéletes a design.

Modern nappali bútor ötletek és képek

Luxus nappali 

Luxus nappalit akkor tudunk megvalósítani, ha van hozzá tér és fény.  A térben tudnak érvényesülni a bútorok, a dekorációk a megfelelő világítással. Bármely stílust képviseljük a luxus otthonunkban, a nappali kialakításához kérjük lakberendezőnk segítségét, hogy tökéletessé varázsolja házunk központi  belső terét. 

Minimál stílusú nappali

A minimál stílusú nappalit hidegnek, kongónak, élettelennek találják azok, akiknek személyiségétől ez a stílus távol áll. A minimál stílus titka a sok-sok fény, nagy tér, letisztultság, minőség.

A minimál stílus jellemzője röviden:

 • nagy terek
 • letisztultság
 • kevés bútor, kiváló minőségben
 • szellősség
 • kevés dekoráció, azok is nagyok, és  nagy térrel rendelkeznek.
 • színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell színek, natúr fa szín
 • anyagok: natúr fa, alumínium,fémek, minőségi műanyagok, szálcsiszolt inox, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek.
 • Újrahsznosított anyagok, pl. fém csavarokból készült figurák, szobrok

A minimál stílus kedvelőiről elmondhatjuk, hogy precízek, rendezettek, elegánsak.

Minimalizmus multifunkcionalitással ötvözve

A multifunkcionalitás igényére az elmúlt 2 év ráerősített. Az emberek többet maradtak otthon, mint előtte, az irodaházak és a kedvelt szolgáltató helyiségek – például konditermek, kávéházak, mozik – is zárva voltak. Így sokan “otthoni irodából” dolgoztak, s megpróbáltak hobbijuknak otthonról eleget tenni. Így megnőtt az igény azzal kapcsolatban, hogy az otthoni terek multifunkcionálisak legyenek. Például: ha a nappali egy résziroda lesz, vagy iroda/edzőhelyiség.

Nappaliszoba trend 2022 – fenntarthatóság Természetesség modern köntösben

A minket körülvevő nyugtató környezet megteremtése elősegíthető természetes megvilágítással és szellőzéssel, növények beépítésével és a természettel való vizuális kapcsolat megteremtésével. Ezért a belső tereknél a természet darabjai kerülnek előtérbe: nagyobb növények, fák a nappaliban és a konyhában és túlméretezett, természetes színű, természetes anyagokból – például kerámia, beton,juta- készült virágtartók és tárolók dominálnak.

Nappali trend 2022 – fenntarthatóság

Az elmúlt években az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek arra, hogy a fenntarthatóságot beépítsék az otthonukba. Rengeteg mód létezik ennek megvalósítására, legyen szó újrafelhasználásról, újrahasznosításról vagy arra összpontosítva, hogy honnan történik a bútor-és dekorációs elemek beszerzése valamint milyen alapanyagból készülnek.

Így 2022-ben továbbra is népszerűségnek fog örvendeni a bútorok újrafelhasználása, a környezetbarát, az újrahasznosítást elősegítő és tartós anyagok keresése. A természetes anyagok, mint a fa, rattan, agyag, kő stb. tökéletesen illeszkednek bármilyen stílushoz, színhez vagy anyaghoz. Ezek a textúrák melegséget és könnyedséget kölcsönöznek az otthoni dekorációnak, és olyan érzést keltenek az otthonokban, mintha nyaraláson venne részt az ember.

Mivel a nappali azon helyiségek közé tartozik az otthonunkon belül, ahol akár napunk nagyobb részét is töltjük, nagy hangsúly van annak berendezésén, hiszen a minket körülvevő környezet is befolyásoló hatással lehet a hangulatunkra. Kutatások kimutatták, hogy a mesterséges anyagok mennyiségének csökkentése és a természetes alternatívák, például a fa bevezetése a lakberendezés során csökkenti a stresszt és a szorongást, amikor otthon vagyunk. Marjut Wallenius, a Tamperei Egyetem pszichológia doktora azt mondja: „ A fa pszichológiai hatással van az emberre, és hasonló stresszcsökkentő hatással van a természetre.” Hozzáteszi, hogy az eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy a fa nyugtató hatással bír: “Ez a fa által okozott pozitív érzelmi élményeken alapul, mint például a természet közelsége, melegsége, otthonossága és pihentető hatása.”

Egyedi nappali, egyedi nappali bútorok

Egyedi nappali stílust, egyedi nappali bútorokkal, teljesen igényeinkhez megfelelően valósíthatjuk meg. Az egyedi nappali kialakításhoz lakberendezőnk segítségét kérhetjük, aki személyiségünkhöz és otthonunkhoz igazítva  alakítja, tervezi meg a családunk központi helyiségét.

Egyedi nappali kialakításánál, a bútorok tervezésénél, szerencsés, ha már a bútorkészítők is jelen vannak, hogy szakmai megoldásaikkal, ötleteikkel, hozzájáruljanak a tökéletes egyediség kialakításához. Vannak olyan helyzetek is, amikor elengedhetetlen jelenlétük: például ha  a nappali részeként jelenítünk meg egy íves lépcsőt, fakorláttal, vagy egy  kisebb térben a csigalépcsőt. 

Gyönyörű és egyedi nappalit valósíthatunk meg fából készült, furnérozott, ívelt megoldásokkal, vagy az örök eleganciát sugárzó intarziával.  Egyedi nappalinkat,egyedi hajlított bútorokkal, íves polcokkal, spotlámpákkal, izgalmas megoldásokkal varázsolhatunk modern nappalivá, luxus nappalivá, ahol harmóniában lehetünk.

Modern nappalibútorok, ülőgarnitúrák trendjéről olvashatunk még a Megépítem.hu oldalon is.