Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2023-2024

2021-2022-es lakberendezési trend lépcsőkorlát ötletek

Egy korábbi cikkben már írtunk a legújabb beltéri lépcső megoldásokról. Ebben a cikkben a modern beltéri lépcsőkorlátokról lesz szó. Milyen beltéri korlát megoldások léteznek, ha fából, fémből, üvegből vagy műanyagból akarunk korlátot terveztetni 2023-ban és 2024-ben?

 

A beltéri korlátok szerepe

A belső lépcsőkorlátok szerepe, hogy segítsék a lépcsőt használók biztonságos közlekedését, továbbá könnyítsék a lépcsőn mozgást, adjanak támaszkodási, kapaszkodási lehetőséget.

Lépcsőkorlát megoldások

Ahogy a belső lépcsők, úgy a korlátok is sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban, elhelyezkedésükben különböznek. Általában vasbeton vagy falazott szerkezetből, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból készülnek, de vannak speciális anyagúak is, például gipszbeton, műgyanta. Lehetnek nyitott vagy zárt, függesztett szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, spirál vonalúak.

A belső lépcsőkorlátok ma már elképesztően sok variációban készülhetnek. Amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni: az a biztonság! Ahol pici gyerek, esetleg házi kedvenc van, csak korláttal ellátott lépcsőt ajánlott készíttetni!

Amire nagyon ügyelni kell, és ez előírás: a mellvéd magassága olyan legyen, hogy a kisgyerek ne tudjon rá felmászni. Tanácsos legalább 80-90 cm magasra készíttetni, ez a magasság már egy felnőtt embert is megvéd a véletlen leeséstől. A pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot, úgynevezett babarácsot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa a lépcsőt! És gondoskodjunk a megfelelő fényviszonyokról is.

Amiről szintén kevés szó esik: amíg fiatalok, és egészségesek vagyunk, nagyon vagány megoldásnak tűnik egy korlát vagy kapaszkodó nélküli belső lépcső. De elég egy betegség, egy korosabb rokon, vagy felettünk jár el az idő, és bizony jó lenne valamiben megkapaszkodni…

Hogy mégis milyen belső lépcsőkorlátot válasszunk, a fentieken túl nagyban függ a rendelkezésünkre álló anyagi forrásunktól, a rendelkezésre álló tértől, a lépcsőnk elhelyezkedésétől, stílusától, a lakásunk stílusától. Továbbá, hogy a rendelkezésünkre álló teret szűkíteni akarjuk-e, vagy tágítani.

Ha zárt lépcsőházunk van, elég, ha kapaszkodót helyezünk fel. Nézzük, milyen lépcsőkorlátokat alakíthatunk ki, ha egy oldalról vagy két oldalról nyitott, illetve íves, esetleg csigalépcsőnk van.

Hazánkban a legelterjedtebb a belső fa vagy fával burkolt lépcső, és a fa vagy fém korlát.

Belső lépcsőkorlátok fából

A belső lépcsőkorlátok külsejükkel meghatározhatják az otthonunk stílusát is. Különleges terek hozhatók létre, egy egyedi korlát elképesztően hangulatossá teheti az otthonunkat. Sőt! Játékossá! Ha gyermekeink kicsit nagyobbak, van elég helyünk, egy íves fa lépcsőkorlát mellé készíttethetünk akár egy íves fa csúszdát is!

 

A fa lépcsőkorlátok variációja szinte végtelen:

 • Lehet alacsony,
 • mellvéd magas,
 • egész orsótéren végigvonuló.
 • Lehet sima, széles lécekből kialakított, egyszerű vonalvezetésű.
 • Széles vagy keskeny pálcás osztású.
 • Az egész orsótéren – padlótól mennyezetig – végigvonuló pálcás osztású, apácarácsként vagy négyzethálósan kialakított.
 • Lehet faragott fa,
 • lehet esztergált.
 • Lehet balusztrádszerű.
 • Lehet gömbölyű.
 • Lehet szögletes.
 • Lehet más anyagú korlát díszítőeleme.
 • Lehet kazettás.
 • Lehet egyszerű,
 • lehet díszes,
 • íves,
 • hajlított fából készült különleges…

 

 

Fém belső korlátok

 

Fémből az egyszerű pálcástól a díszes kovácsoltvas korlátig választhatunk a fenti szempontok szerint.

 

 

Forrás: Architecture Art Design

 

Modern lépcsőkorlátok

Az új épületek jó részében fém, üveg, vagy a kettő variációjából készült korlátokkal találkozhatunk.

A fémkorlát lehet sodrony korlát; pálcás korlát. Az üvegkorlát oszlopos, pontmegfogásos, alsó sínes vagy lapmegfogásos.

 

Az üvegkorlát a minimál stílust kedvelőknél a legnépszerűbb. Elegáns, egyszerű, nem vesz el a térből, szinte láthatatlan. Edzett üvegből vagy ragasztott üvegből készül, esztétikus, időtálló. Mivel átlátszó, nem zárja el a fényt.

 

 

Forrás: Architecture Art Design

 

Nagyon különleges modern lépcsőkorlát megoldásokat is találhatunk

 

Például:

 • Üvegbe ágyazott bambuszrudakból kialakított oszlopok alkotta beltéri lépcsőkorlát.
 • Szétfolyó hatást keltő íves lépcső és lépcsőkorlát.
 • Érdekes hatású, például egy galériára vezető lépcső, mely egyúttal az alatta lévő polcrendszer teteje. A korlátot mennyezetre erősített kampókon és a lépcsőfokokon átfűzött hajókötélrendszer alkotja.
 • A teljes orsótér egy oldalán zárt, de különböző nagyságú kivágott körökkel játékossá tett fa korlátok.
 • Abszurd hatást keltő, padlóból előtörő, fényes fém faágakra hasonlító tartószerkezetű, szabálytalan, hajlított lemezekből készült lépcső, girbegurba pálcás lépcsőkorláttal.
 • Hagyományosnak tűnő fényes fém, pálca osztásos dupla korlát. A korlát egyik felén hagyományos, osztásos pálcasor, a másik felén csak 2-3 osztásonként egy ferde pálca teszi játékossá a látványt, amit a rávetülő fény még megbolondít egy kicsit.
 • Hajlított fából készült különleges, íves lépcsőkorlátok.
 • Lépcsők amik alá lépcső alatti polcok vagy polcrendszerek vannak beépítve, amelyek amellett, hogy stílusukban illeszkednek a lakótér hangulatához, hozzájárulnak a maximális térkihasználáshoz.

 

2023-as és 2024-es lakberendezési design

A 2022-es trendek az íves, gömbölyű formákat diktálták a divatot a lépcsőkorátok esetébe, ami kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

Ez a trend kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

Az idei évben a legfőbb szempontokat jelentik a modernitás, a letisztult és sima felületek, a klasszikus és elegáns díszítőelemek és az egyediség.

2024-ben a természetesség és a fenntarthatóság még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap, ezért a természet által ihletett színek: például a lágyabb zöldeket és kékeket, amelyek megnyugtatnak és kellemesek a szemnek – népszerűek lesznek. A fa, vas és kő anyagának és színének hangsúlyozása a berendezési tárgyakon és magában az építészeti elemekben az egyik legnépszerűbb lakberendezési trend 2023-ban, amelyek a lépcsőkorlátokon is megjelennek.

A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában, a fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak 2021 óta feltörekvő népszerűségnek örvendenek, így 2024-ben is nagy slágert jelentenek. A modern lépcsőház kialakítása 2020 végén jelent meg kiemelkedően, így ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

 

A dekoratív díszítőelemek egyre növekvő népszerűsége mellett a klasszikus elegáns lépcsőházak is egyre népszerűbbek. A a tervezők elegánsabb íveket építenek be a lépcsők kapaszkodóiba, sőt egyesek még az íves lépcsőket is visszahozzák. Ez a trend kedvez a hajlított fának. A hajlított fa egyedi, helyszíni méretre készül, luxus minőséget képvisel, akár bútort, akár belső lépcsőt szeretnénk. Íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk, speciális, különleges, hajlított fa korlátokat is.

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

Melyek a legújabb beltéri lépcsőkorlát trendek 2024-ben?

Az 2023-2024-es időszakban számos beltéri lépcsőkorlát megoldás létezik a piacon, például üveg, fa, rozsdamentes acél, valamint fém és fa kombinációi. A modern korlátok a minimalista megjelenésre összpontosítanak, míg az antik vagy rusztikus hatású korlátok továbbra is elérhetők maradnak. A hajlított fa korlátok igen népszerűek: mind a klasszikus mind a modern belső terekhez tökéletesen illeszkednek.

Milyen anyagokból készülhetnek a beltéri lépcsőkorlátok?

A beltéri lépcsőkorlátok készülhetnek üvegből, fából, rozsdamentes acélból, valamint fém és fa kombinációiból is. Az anyagválasztás főként az esztétikai preferenciáktól, valamint a funkcionalitástól és a költségvetéstől függ.

Mik a legfontosabb szempontok a beltéri lépcsőkorlát kiválasztásánál?

A legfontosabb szempontok a biztonság, az esztétika, a funkcionalitás és a költségvetés. Fontos, hogy a lépcsőkorlát biztonságos legyen a felhasználók számára, ugyanakkor illeszkedjen a lakás stílusához és a belső térhez.