Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2022-es lakberendezési design trend

lépcső ötletek 2022, 2022-es lakberendezési trend lépcső ötletek

Ha beltéri lépcső készítésén vagy felújításán gondolkodunk, akkor fontos megismerni, hogy milyen belső lépcső megoldások, ötletek léteznek, amelyek illeszkednek a meglévő vagy megálmodott design-hoz, lakberendezéshez, belsőépítészeti tervekhez, különösen, ha a lépcső a nappaliban kap kiemelt helyet. Modern falépcsők, csigalépcsők, fémből, üvegből, műanyagból készült lépcsők. Melyek a 2022-es lakberendezési design trendek, ha a lépcső fajtákat nézzük? Ebben a cikkben elmondjuk!

Belső lépcsők

A lépcső a szintkülönbségek áthidalására szolgáló szerkezet. Általános szabály a lépcsőkre vonatkozóan: tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését.

A lépcsők sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban. Készülhetnek kőből, műkőből, márványból, betonból, vasbetonból, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból. Lehetnek nyitott vagy zárt, konzolos, függesztett vagy alátámasztott szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, csigalépcsők, lebegő lépcsők, nagy ívben hajló lépcsők… Létezik még hajtogatott, mobil, kényelmes, állványzat kinézetű, és még sorolhatnánk.

Belső lépcső megoldások

Hogy milyen legyen a belső lépcső, az a rendelkezésre álló anyagiakon túl függ a helyiség méretétől, szerkezetétől, a lakás stílusától, és nem utolsó sorban a lépcsőkre vonatkozó hatósági előírásoktól. Épp ezért bízzuk szakemberre a belső lépcsőnk megtervezését, kivitelezését, annál is inkább, mert egy lépcsőt nem 1-2 évre készíttetünk.

A belső lépcsők készülhetnek kapaszkodóval, korláttal, korlát nélkül, karfával, karfa nélkül, a vonatkozó előírások betartásával. A korlátok, karfák anyaga, stílusa is számtalan variációra ad lehetőséget, hisz például egy fa vagy fém lépcső is készülhet üveg korláttal, a fém lépcső fa karfával.

Ami nagyon fontos: a biztonság! Ahol kisgyerek, házi kedvenc van, nem szabad korlát nélküli lépcsőt készíttetni. Arra is ügyelni kell, hogy például a pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa, hisz elég egy rossz mozdulat, és kész a baj.

 

Belső lépcső ötletek

A beltéri lépcsők nem csak a szintek közti közlekedést szolgálják. Külsejükkel akár a lakás díszévé válhatnak. Egy szépen megkomponált lépcső izgalmassá teszi a belső teret.

Egy loft lakáshoz az ipari stílusú fémszerkezetű belső lépcsők illenek leginkább.

 

Forrás: https://www.dentonhouse.com/

 

A modern, minimál stílusú otthonokban az egyszerű vonalvezetésű beltéri lépcsők, csigalépcsők fából, fa és üveg kombinációból mutatnak jól.

 

Szíma lebegő lépcső, függesztett lépcső, függő lépcső árak>>

 

Forrás: Reno Guide

 

Egy villalakásba pedig például a díszes szerkezetű lépcsők, csigalépcsők illenek.

 

Forrás: The Art of Bespoke

Egy kislakásban nem mutat jól egy nagyméretű, díszes belső lépcső, ráadásul rengeteg helyet elvesz az élettérből. Mint ahogy egy hatalmas térben elveszne egy jelentéktelen lépcső.

Csigalépcsők

Ott célszerű a beépítésük, ahol kevés hely áll rendelkezésre. Ennek az ellenkezője is igaz, hisz egy nagy térben csodás látványt tud nyújtani egy szépen kivitelezett nagyméretű csigalépcső, vagy íves lépcső. Míg itt a látvány, az előzőnél a praktikum a cél. Lakásunkba mégis csak akkor válasszunk csigalépcsőt, ha a belső terünk látványa megkívánja. Ugyanis a csigavonalból adódóan az emeletre elég körülményes például a berendezési tárgyak feljuttatása. De ha ezt meg tudjuk oldani, a szépen kivitelezett csigalépcső egy életen át otthonunk dísze lehet.

 

Forrás: Pouted

Lakberendezés

Egy kislakásnál érdemes a belsőlépcső alatti teret beépíteni, így nyerni tároló helyet. A többi bútordarabhoz és a lakótér hangulatához jól  stílusában jól illeszkedő lépcső alatti polcok ideális megoldást nyújtanak a maximális térkihasználás eléréséhez. Divatos, ha itt alakítunk ki kis pihenő kuckót. Sőt, az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés esetén egy mini irodát is berendezhetünk.

 

Forrás: Sharps

 

Nagy belmagasságú, kis alapterületű lakásoknál bevált módszer a galéria építés, ezzel megnövelve a hasznos lakóteret. Itt is célszerű a galériára vezető belső lépcsőt úgy kialakítanunk, hogy az alatta lévő tér kihasználható legyen, a lépcső maga pedig illeszkedjen a lakótér dizájnjához.

 

Lépcső felújítás

Ha már elhasználódott, megkopott a lépcső, célszerű szakembert hívnunk, aki átvizsgálja, hogy milyen felújításra, karbantartásra lehet szükség.

2022-es lakberendezési design

Az előrejelzések szerint sok minden megújul 2022-ben. Ami eddig hangsúlyosan divatos volt, szép lassan eltűnik. Az élénk színű falak, a mintás padlók helyét a visszafogottság veszi át. Divatos lesz a bézs, a fehér, a szürke, a kék, a földszínek, a természet színei.

Forrás: Reno Guide

Marad a minimalizmus, de ez is finomodik, ugyanakkor visszatér a 70-s évek csillogó disco stílusa, és a 80-s évek bársonyossága.

Nagy visszatérő lesz a tapéta is.

 

Puha, gömbölyű ülőalkalmasságok, ívelt vonalú bútorok tehetik majd meghittebbé, egyedibbé, stílusosabbá az otthonunkat.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra

Nagyon jól illeszkedik ebbe a trendbe a hajlított fa. Akár bútorként, akár belső lépcsőként. A hazai otthonok nagy részében a fa belső lépcsők dominálnak. A falépcső barátságos hangulatot teremt, melegséget sugároz, ezért is a legkedveltebb.

 

2022-es lakberendezési design – lépcső trendek, beltéri lépcső ötletek

A fejlődő világjárvány és a fenntarthatóság fejlődése megváltoztatta az építészeti tervezés megítélését 2022-ben. Egyre növekvő mértékben értékelik a kivitelezést, valamint a stílusok, felületek és egyedi jellemzők keveredésére irányul a lépcsőházak tervezése. A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában:

  • Fa futófelületek – A fenntarthatóság tükrében az építészeti tervezésben finom esztétika érvényesül a természetesebb anyagok felé. Az építészek a természeti világot aktívan beépítik a tervezésbe azáltal, hogy fa elemeket használnak a szerkezetekben. Minden bizonnyal egyre népszerűbb megoldás a fa lépcsőfokok és a fémből készült lépcsőszerkezetek párosításának ötlete; különösen tölgy és sapele fa a klasszikus megjelenés érdekében.

 

  • Látható fém felületek – 2021-ben óriási inspirációt jelentett az építészek számára, hogy 2021-ben a nagyszerű kültéri és természetes bevonatokat ötvözzék. A kiinduló ötlet az, hogy karaktert és textúrákat vigyünk be a lépcsőház kialakításába. A natúr méhviasz bevonatú, melegen hengerelt nyers acél népszerű felületkezelés, a hő hatására a viasz karamellizálódik, és gazdag fekete, bronzos színt kölcsönöz a fém felületének.

A természetes fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak meredeken emelkedtek az elmúlt évben. Ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

Amennyiben azt tervezzük, hogy új lakásba költözünk, vagy a régit szeretnénk felújítani, és íves falépcsőt, csigalépcsőt szeretnénk, már az íves fakorlát sem okozhat gondot. Az íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk különleges, hajlított fa korlátokat is. Mivel speciális technikával, helyszíni méretre készülnek, egyediek, a luxus minőséget képviselik. Egy ilyen íves, hajlított fa korlát nagyon jól mutat egy stílusban hozzáillő térben, de egy stílusidegen enteriőrben a lakás ékessége is lehet.

 

Kapcsolódó cikk: Modern lépcsőkorlát megoldások 2021-2022