Különleges fali könyvespolcok – egyedi polc ötletek 2022

Különleges fali könyvespolcok – egyedi polc ötletek 2022

Mi jellemzi a 2022-es könyvespolc trendet? Milyen új stílusú falipolcok jelennek meg a lakberendezés világában? Mi a helyzet, ha nem érdekel bennünket a 2021-2022-es polc trend, hanem csak valami egyedi minőségi polcmegoldást keresünk?

Ahogy a könyvek, úgy a fali könyvespolcok sem mennek ki a divatból soha, csupán külső megjelenésük változik az idő múlásával. A mindenkori divat szerint átalakulnak és – különleges polcokról lévén szó – anyagot, színt és formát változtatnak. Egyre igényesebb külső megjelenést, mi több, egyedi arculatot öltenek, és már nem csak könyveket, de CD-t, DVD-t és lejátszót – bár erre 2022-ben egyre kevésbé lesz szükség – dísztárgyakat, játékokat is lehet tartani rajtuk. Meg persze bekeretezett családi fotókat, kisplasztikákat, sőt virágokat is, szóval bármit, ami egy családi otthonban megtalálható és megőrzendő.

De mitől lesz különleges egy fali könyvespolc, egy kör alakú könyvespolc, vagy akár egy lépcső alatti polc? Elsősorban attól, hogy saját tervezésű egyedi könyvespolc, hogy valódi fából készül a rendelkezésre álló tér legmutatósabb kihasználásával, és persze attól is, ha edzett, hajlított fából kialakított mestermunka. Attól is különleges lesz, ha a legőrültebbnek gondolt fali könyvespolc ötletek valósulnak meg, öltenek formát, csupán elegendő fantázia, szakértelem és megfelelő szakember kell hozzá.

Fali könyvespolc ötletek 2022-ben

Mióta Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást, a fali könyvespolcok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Csupán formájuk, anyaguk, színük változott az idők folyamán. Tekintve, hogy minden otthon ékköve a nappali lakótér, benne az elmaradhatatlan könyvszekrénnyel vagy könyvespolccal, nem csoda, hogy ez a bútordarab semmit nem veszített fontosságából. Bár a hagyományos könyvespolcon vízszintes lapok futnak párhuzamosan egymás alatt vagy felett, a formabontás művészete a bútorkészítésben sem ismeretlen. Ezért is kifogyhatatlan ötletek tárháza egy fali könyvespolc. Különösen akkor, ha egyedi tervezést igényel az adott tér legoptimálisabb kihasználása érdekében, vagy például, ha a megrendelő a saját elképzelését szeretné formába öntetni. Így fordulhat elő, hogy az egyenesből görbe, a függőlegesből ferde, a kockából kör lesz. És persze polc, fali, mindenhol és mindenkor, nappaliban, hálóban, gyerekszobában, babaszobában, irodában és előadóteremben, fali polc hajlított, kerek, szögletes, a lépcső ívét követő, vagy önálló bútordarabként, mint a lakótér dísze.

Forrás: Revista Artesanato

Különleges fali polcok

A hajlított fából készült egyedi könyvespolcok talán a legkülönlegesebbek. A fa hajlítása, a hajlított fából készült bútor bár régi korok igényességét idéző famegmunkálást jelent, ugyanakkor a mai trendeket és az egyéni ízlésvilágot a leginkább tükröző különleges bútorkészítési eljárás is. Ez a fajta bútorépítési technika, amely az egyedi bútorkészítés alapja, páratlan kreativitást és alkotókészséget igénylő szellemi és fizikai tevékenység, melyre egyre nagyobb igény van a többnyire szögletesre tervezett, azonnal összeállítható szériabútorok világában. Egy fa törzsét és ágait imitáló egyedi könyvespolc a nappaliban vagy a gyermekszobában igazán szép példája a hozzáértésnek, meg persze a határtalan alkotó energiának. De imitálhat az a könyvespolc egy vonatot vagy egy napkorongot is, ízlés kérdése csupán, ki mit preferál, milyen látványra vágyik a mindennapjaiban.

Forrás: Book Riot

Fa alakú könyvespolc

A nappali vagy akár a gyerekszoba ékessége is lehet a Hajlított Fa Manufaktúra által előállított és rendelhető fa formájú design polc, hiszen alapanyagát tükröző alakja nem mindennapos jelenség az otthonokban. Alkalmas könyvek, növények, plüssállatok vagy egyéb játék tárolására, megjelenése garantáltan vonzza a tekintetet. Méreteihez képest – ami 2630×2000 mm nem túl nehéz. Mélysége változtatható, de könyveink tárolásához 250 mm az optimális. Opcionálisan LED világítást is felszerelhető mögé, ami különleges hangulatot hoz abba a helyiségbe, ahova elhelyezték. Fa alakú könyvespolc elkészítéséhez több, mint 100 fafajból lehet választani, ami biztosítja, hogy meglévő bútorainkhoz igazodjon a színvilága.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra – Fa formájú design könyvespolc

Kör alakú könyvespolc

A kört imitáló könyvespolc igazán eredeti formavilágot teremt akár otthon, akár az irodában vagy munkatérben. Mivel a kör egy soha véget nem érő, önmagába visszatérő vonalat jelent, így amellett, hogy különleges és esztétikus, még spirituális üzenetet is hordoz. Igazán olyan terekben legpraktikusabb az elhelyezése, ahová koncentrálni akarjuk az energiákat. Egy ilyen könyvespolc ugyanis azonnal magára vonja a figyelmet, és rögtön az érdeklődés középpontjába kerül, ami rajta van. Nem árt tehát ennek figyelembevételével a legmegfelelőbb könyvet vagy tárgyat elhelyezni ezen a kör alakú könyvespolcon.

Forrás: World Market

Lépcső alatti polc

Ha az a bizonyos maximális térkihasználás a cél, akkor a lépcső alatti polc ideális megoldás lehet. Gyakori probléma otthonokban, irodákban és egyéb közös terekben, helyiségekben a felgyülemlett könyvek, folyóiratok és más fontos dolgok rendszerezése, elpakolása. Egy ilyen lépcső alatti polcon mindezek szépen, ízlésesen elhelyezhetők és bármikor azonnal hozzáférhetők. De nem csak pragmatikus okokból válhat szükségessé egy lépcső alatti polc. Akkor is ideális a lépcső alatti kihasználatlan tér beépítése, bepolcozása, ha különleges, egyedi látványra vágyunk, vagy ha egy praktikus polcon túli elképzelésünket szeretnénk megvalósítani, abból egy esztétikai élményt létrehozni. Ehhez természetesen hozzáértő partnerre, alkotótársra van szükség, aki az álomból valóságot, a fából lépcső alatti polcot farag vagy hajlít. Természetesen olyat, ami formájában, stílusában jól illeszkedik a többi bútordarabhoz és a lakótér hangulatához.

Forrás: Decoist

Egyedi könyvespolc

Azt nevezzük egyedinek, ami páratlan, vagy nagyon ritka és különleges. Az az egyedi könyvespolc, ami a legeredetibb ötlet alapján valósul meg egyedi tervezéssel és egy különleges bútorkészítési technológiával. Egy kézzel készített egyedi könyvespolc soha nem lesz közönséges vagy ócska, mindig magán viseli, megőrzi azt az alkotói fantáziát és tudást, ami létrehozta. Különösen igaz ez akkor, ha az anyaga is egy nemes fafajta, melynek megmunkálása szakértelmet és szaktudást igényel. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor szemet gyönyörködtető bútordarab lesz, bármilyen színű, formájú és korú. Mert ne feledjük, a fa, mint matéria, éppúgy nemesedik az idő múlásával, mint a jó bor. Csupán gondoskodni kell az ápolásáról és a megőrzéséről.

Forrás: awesomestuff365

Egyenes fali könyvespolc

Néha a legjobb terv a legegyszerűbb. Az egyenes fali könyvespolc az egyik legegyszerűbb, mégis legelegánsabb és leghagyományosabb könyvespolc-kialakítás a ház bármely helyiségében. Legyen szó akár dohányzóasztalos könyvekről, akár a ritka kiadású kötetekről, vagy éppen a hatalmas mesegyűjtemények és vintage képregények tárolásáról, a könyvespolc kialakításának köszönhetően rendezett, precíz látványt nyújt mindegyik esetében.

Forrás: Pinterest

Könyvespolc a hálóban – hogy kedvenc olvasmányaink csak egy karnyújtásnyira legyenek

Azok számára, akik szeretnek a takarójukba gömbölyödni egy szép könyvvel, egy hangulatos hálószoba-könyvtár meglehetősen praktikus ötlet lehet.

Forrás: Pinterest

Különböző alakzatú fali könyvespolcok 2022-ben

A beépített szögletes kialakításokban az a legjobb, hogy bárhol elférnek a házban, bármilyen formában és méretben. A szögletes formájú könyvespolc kis helyen is biztosan a fal vagy akár a szoba fénypontja lesz.

Forrás: Pinterest

Motívumok az életből

Nemcsak a hagyományos szögletes fali könyvespolcokon tárolhatjuk kedvenc irományaink. A keret, amibe belekerülnek a polcok, formálhat akár betűket is, vagy hétköznapi motívumokat – például emberi agy, fej, kaktusz, szövegbuborék, állat – , így a szoba ékessége egyben nem csak egy “egyszerű” könyvespolc lesz, hanem egy különleges dekorációs elem, ami vonzza a tekintetet.

Forrás: dreamstime

Olvasósarok kialakítása fali könyvespolccal

Nem mindennapi hatást érhetünk el, ha két egymást követő falra szerelünk fel könyvespolcokat. Így szó szerint egy olvasósarkot kapunk, ami elé már csak egy kényelmes fotel hiányzik és egy bögre forró ital. A kialakítás itt is szintén a képzeleten múlik. Megalkotható hagyományos könyvespolcokból, de akár fa alakzatra is alapozható.

Forrás: Instagram – @lettersvanlia
Forrás: Meme-Arsenal

Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2022-ben

Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2022-ben

Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2022-ben

2021-2022-es lakberendezési trend lépcsőkorlát ötletek

Egy korábbi cikkben már írtunk a legújabb beltéri lépcső megoldásokról. Ebben a cikkben a modern beltéri lépcsőkorlátokról lesz szó. Milyen beltéri korlát megoldások léteznek, ha fából, fémből, üvegből vagy műanyagból akarunk korlátot terveztetni 2022-ben?

A beltéri korlátok szerepe

A belső lépcsőkorlátok szerepe, hogy segítsék a lépcsőt használók biztonságos közlekedését, továbbá könnyítsék a lépcsőn mozgást, adjanak támaszkodási, kapaszkodási lehetőséget.

Lépcsőkorlát megoldások

Ahogy a belső lépcsők, úgy a korlátok is sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban, elhelyezkedésükben különböznek. Általában vasbeton vagy falazott szerkezetből, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból készülnek, de vannak speciális anyagúak is, például gipszbeton, műgyanta. Lehetnek nyitott vagy zárt, függesztett szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, spirál vonalúak.

A belső lépcsőkorlátok ma már elképesztően sok variációban készülhetnek. Amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni: az a biztonság! Ahol pici gyerek, esetleg házi kedvenc van, csak korláttal ellátott lépcsőt ajánlott készíttetni!

Amire nagyon ügyelni kell, és ez előírás: a mellvéd magassága olyan legyen, hogy a kisgyerek ne tudjon rá felmászni. Tanácsos legalább 80-90 cm magasra készíttetni, ez a magasság már egy felnőtt embert is megvéd a véletlen leeséstől. A pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot, úgynevezett babarácsot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa a lépcsőt! És gondoskodjunk a megfelelő fényviszonyokról is.

Amiről szintén kevés szó esik: amíg fiatalok, és egészségesek vagyunk, nagyon vagány megoldásnak tűnik egy korlát vagy kapaszkodó nélküli belső lépcső. De elég egy betegség, egy korosabb rokon, vagy felettünk jár el az idő, és bizony jó lenne valamiben megkapaszkodni…

Hogy mégis milyen belső lépcsőkorlátot válasszunk, a fentieken túl nagyban függ a rendelkezésünkre álló anyagi forrásunktól, a rendelkezésre álló tértől, a lépcsőnk elhelyezkedésétől, stílusától, a lakásunk stílusától. Továbbá, hogy a rendelkezésünkre álló teret szűkíteni akarjuk-e, vagy tágítani.

Ha zárt lépcsőházunk van, elég, ha kapaszkodót helyezünk fel. Nézzük, milyen lépcsőkorlátokat alakíthatunk ki, ha egy oldalról vagy két oldalról nyitott, illetve íves, esetleg csigalépcsőnk van.

Hazánkban a legelterjedtebb a belső fa vagy fával burkolt lépcső, és a fa vagy fém korlát.

Belső lépcsőkorlátok fából

A belső lépcsőkorlátok külsejükkel meghatározhatják az otthonunk stílusát is. Különleges terek hozhatók létre, egy egyedi korlát elképesztően hangulatossá teheti az otthonunkat. Sőt! Játékossá! Ha gyermekeink kicsit nagyobbak, van elég helyünk, egy íves fa lépcsőkorlát mellé készíttethetünk akár egy íves fa csúszdát is!

A fa lépcsőkorlátok variációja szinte végtelen:

 • Lehet alacsony,
 • mellvéd magas,
 • egész orsótéren végigvonuló.
 • Lehet sima, széles lécekből kialakított, egyszerű vonalvezetésű.
 • Széles vagy keskeny pálcás osztású.
 • Az egész orsótéren – padlótól mennyezetig – végigvonuló pálcás osztású, apácarácsként vagy négyzethálósan kialakított.
 • Lehet faragott fa,
 • lehet esztergált.
 • Lehet balusztrádszerű.
 • Lehet gömbölyű.
 • Lehet szögletes.
 • Lehet más anyagú korlát díszítőeleme.
 • Lehet kazettás.
 • Lehet egyszerű,
 • lehet díszes,
 • íves,
 • hajlított fából készült különleges…

Fém belső korlátok

Fémből az egyszerű pálcástól a díszes kovácsoltvas korlátig választhatunk a fenti szempontok szerint.

Forrás: Architecture Art Design

Modern lépcsőkorlátok

Az új épületek jó részében fém, üveg, vagy a kettő variációjából készült korlátokkal találkozhatunk.

A fémkorlát lehet sodrony korlát; pálcás korlát. Az üvegkorlát oszlopos, pontmegfogásos, alsó sínes vagy lapmegfogásos.

Az üvegkorlát a minimál stílust kedvelőknél a legnépszerűbb. Elegáns, egyszerű, nem vesz el a térből, szinte láthatatlan. Edzett üvegből vagy ragasztott üvegből készül, esztétikus, időtálló. Mivel átlátszó, nem zárja el a fényt.

Forrás: Architecture Art Design

Nagyon különleges modern lépcsőkorlát megoldásokat is találhatunk

Például:

 • Üvegbe ágyazott bambuszrudakból kialakított oszlopok alkotta beltéri lépcsőkorlát.
 • Szétfolyó hatást keltő íves lépcső és lépcsőkorlát.
 • Érdekes hatású, például egy galériára vezető lépcső, mely egyúttal az alatta lévő polcrendszer teteje. A korlátot mennyezetre erősített kampókon és a lépcsőfokokon átfűzött hajókötélrendszer alkotja.
 • A teljes orsótér egy oldalán zárt, de különböző nagyságú kivágott körökkel játékossá tett fa korlátok.
 • Abszurd hatást keltő, padlóból előtörő, fényes fém faágakra hasonlító tartószerkezetű, szabálytalan, hajlított lemezekből készült lépcső, girbegurba pálcás lépcsőkorláttal.
 • Hagyományosnak tűnő fényes fém, pálca osztásos dupla korlát. A korlát egyik felén hagyományos, osztásos pálcasor, a másik felén csak 2-3 osztásonként egy ferde pálca teszi játékossá a látványt, amit a rávetülő fény még megbolondít egy kicsit.
 • Hajlított fából készült különleges, íves lépcsőkorlátok.
 • Lépcsők amik alá lépcső alatti polcok vagy polcrendszerek vannak beépítve, amelyek amellett, hogy stílusukban illeszkednek a lakótér hangulatához, hozzájárulnak a maximális térkihasználáshoz.

2021-es lakberendezési design

A 2021-es trendek az íves, gömbölyű formákat diktálták a divatot a lépcsőkorátok esetébe, ami kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

Ez a trend kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

2022-es lakberendezési design

Az idei évben a legfőbb szempontokat jelentik a modernitás, a letisztult és sima felületek, a klasszikus és elegáns díszítőelemek és az egyediség.

.A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában, a fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak 2021 óta feltörekvő népszerűségnek örvendenek, így 2022-ben is nagy slágert jelentenek. A modern lépcsőház kialakítása 2020 végén jelent meg kiemelkedően, így ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

 A dekoratív díszítőelemek egyre növekvő népszerűsége mellett a klasszikus elegáns lépcsőházak is egyre népszerűbbek. A a tervezők elegánsabb íveket építenek be a lépcsők kapaszkodóiba, sőt egyesek még az íves lépcsőket is visszahozzák. Ez a trend kedvez a hajlított fának. A hajlított fa egyedi, helyszíni méretre készül, luxus minőséget képvisel, akár bútort, akár belső lépcsőt szeretnénk. Íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk, speciális, különleges, hajlított fa korlátokat is.

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2022-es lakberendezési design trend

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2022-es lakberendezési design trend

Modern beltéri lépcsők, belső lépcső megoldások és ötletek: 2022-es lakberendezési design trend

lépcső ötletek 2022, 2022-es lakberendezési trend lépcső ötletek

Ha beltéri lépcső készítésén vagy felújításán gondolkodunk, akkor fontos megismerni, hogy milyen belső lépcső megoldások, ötletek léteznek, amelyek illeszkednek a meglévő vagy megálmodott design-hoz, lakberendezéshez, belsőépítészeti tervekhez, különösen, ha a lépcső a nappaliban kap kiemelt helyet. Modern falépcsők, csigalépcsők, fémből, üvegből, műanyagból készült lépcsők. Melyek a 2022-es lakberendezési design trendek, ha a lépcső fajtákat nézzük? Ebben a cikkben elmondjuk!

Belső lépcsők

A lépcső a szintkülönbségek áthidalására szolgáló szerkezet. Általános szabály a lépcsőkre vonatkozóan: tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését.

A lépcsők sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban. Készülhetnek kőből, műkőből, márványból, betonból, vasbetonból, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból. Lehetnek nyitott vagy zárt, konzolos, függesztett vagy alátámasztott szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, csigalépcsők, lebegő lépcsők, nagy ívben hajló lépcsők… Létezik még hajtogatott, mobil, kényelmes, állványzat kinézetű, és még sorolhatnánk.

Belső lépcső megoldások

Hogy milyen legyen a belső lépcső, az a rendelkezésre álló anyagiakon túl függ a helyiség méretétől, szerkezetétől, a lakás stílusától, és nem utolsó sorban a lépcsőkre vonatkozó hatósági előírásoktól. Épp ezért bízzuk szakemberre a belső lépcsőnk megtervezését, kivitelezését, annál is inkább, mert egy lépcsőt nem 1-2 évre készíttetünk.

A belső lépcsők készülhetnek kapaszkodóval, korláttal, korlát nélkül, karfával, karfa nélkül, a vonatkozó előírások betartásával. A korlátok, karfák anyaga, stílusa is számtalan variációra ad lehetőséget, hisz például egy fa vagy fém lépcső is készülhet üveg korláttal, a fém lépcső fa karfával.

Ami nagyon fontos: a biztonság! Ahol kisgyerek, házi kedvenc van, nem szabad korlát nélküli lépcsőt készíttetni. Arra is ügyelni kell, hogy például a pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa, hisz elég egy rossz mozdulat, és kész a baj.

Belső lépcső ötletek

A beltéri lépcsők nem csak a szintek közti közlekedést szolgálják. Külsejükkel akár a lakás díszévé válhatnak. Egy szépen megkomponált lépcső izgalmassá teszi a belső teret.

Egy loft lakáshoz az ipari stílusú fémszerkezetű belső lépcsők illenek leginkább.

Forrás: https://www.dentonhouse.com/

A modern, minimál stílusú otthonokban az egyszerű vonalvezetésű beltéri lépcsők, csigalépcsők fából, fa és üveg kombinációból mutatnak jól.

Forrás: Pinterest

Forrás: Reno Guide

Egy villalakásba pedig például a díszes szerkezetű lépcsők, csigalépcsők illenek.

Forrás: The Art of Bespoke

Egy kislakásban nem mutat jól egy nagyméretű, díszes belső lépcső, ráadásul rengeteg helyet elvesz az élettérből. Mint ahogy egy hatalmas térben elveszne egy jelentéktelen lépcső.

Csigalépcsők

Ott célszerű a beépítésük, ahol kevés hely áll rendelkezésre. Ennek az ellenkezője is igaz, hisz egy nagy térben csodás látványt tud nyújtani egy szépen kivitelezett nagyméretű csigalépcső, vagy íves lépcső. Míg itt a látvány, az előzőnél a praktikum a cél. Lakásunkba mégis csak akkor válasszunk csigalépcsőt, ha a belső terünk látványa megkívánja. Ugyanis a csigavonalból adódóan az emeletre elég körülményes például a berendezési tárgyak feljuttatása. De ha ezt meg tudjuk oldani, a szépen kivitelezett csigalépcső egy életen át otthonunk dísze lehet.

Forrás: Pouted

Lakberendezés

Egy kislakásnál érdemes a belsőlépcső alatti teret beépíteni, így nyerni tároló helyet. A többi bútordarabhoz és a lakótér hangulatához jól  stílusában jól illeszkedő lépcső alatti polcok ideális megoldást nyújtanak a maximális térkihasználás eléréséhez. Divatos, ha itt alakítunk ki kis pihenő kuckót. Sőt, az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés esetén egy mini irodát is berendezhetünk.

Forrás: Sharps

Nagy belmagasságú, kis alapterületű lakásoknál bevált módszer a galéria építés, ezzel megnövelve a hasznos lakóteret. Itt is célszerű a galériára vezető belső lépcsőt úgy kialakítanunk, hogy az alatta lévő tér kihasználható legyen, a lépcső maga pedig illeszkedjen a lakótér dizájnjához.

Lépcső felújítás

Ha már elhasználódott, megkopott a lépcső, célszerű szakembert hívnunk, aki átvizsgálja, hogy milyen felújításra, karbantartásra lehet szükség.

2021-es lakberendezési design

Az előrejelzések szerint sok minden megújul 2021-ben. Ami eddig hangsúlyosan divatos volt, szép lassan eltűnik. Az élénk színű falak, a mintás padlók helyét a visszafogottság veszi át. Divatos lesz a bézs, a fehér, a szürke, a kék, a földszínek, a természet színei.

Forrás: Reno Guide

Marad a minimalizmus, de ez is finomodik, ugyanakkor visszatér a 70-s évek csillogó disco stílusa, és a 80-s évek bársonyossága.

Nagy visszatérő lesz a tapéta is.

Puha, gömbölyű ülőalkalmasságok, ívelt vonalú bútorok tehetik majd meghittebbé, egyedibbé, stílusosabbá az otthonunkat.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra

Nagyon jól illeszkedik ebbe a trendbe a hajlított fa. Akár bútorként, akár belső lépcsőként. A hazai otthonok nagy részében a fa belső lépcsők dominálnak. A falépcső barátságos hangulatot teremt, melegséget sugároz, ezért is a legkedveltebb.

2022-es lakberendezési design – lépcső trendek, beltéri lépcső ötletek

A fejlődő világjárvány és a fenntarthatóság fejlődése megváltoztatta az építészeti tervezés megítélését 2022-ben. Egyre növekvő mértékben értékelik a kivitelezést, valamint a stílusok, felületek és egyedi jellemzők keveredésére irányul a lépcsőházak tervezése. A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában: 

 • Fa futófelületek – A fenntarthatóság tükrében az építészeti tervezésben finom esztétika érvényesül a természetesebb anyagok felé. Az építészek a természeti világot aktívan beépítik a tervezésbe azáltal, hogy fa elemeket használnak a szerkezetekben. Minden bizonnyal egyre népszerűbb megoldás a fa lépcsőfokok és a fémből készült lépcsőszerkezetek párosításának ötlete; különösen tölgy és sapele fa a klasszikus megjelenés érdekében. 
 • Látható fém felületek – 2021-ben óriási inspirációt jelentett az építészek számára, hogy 2021-ben a nagyszerű kültéri és természetes bevonatokat ötvözzék. A kiinduló ötlet az, hogy karaktert és textúrákat vigyünk be a lépcsőház kialakításába. A natúr méhviasz bevonatú, melegen hengerelt nyers acél népszerű felületkezelés, a hő hatására a viasz karamellizálódik, és gazdag fekete, bronzos színt kölcsönöz a fém felületének.

A természetes fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak meredeken emelkedtek az elmúlt évben. Ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

Amennyiben azt tervezzük, hogy új lakásba költözünk, vagy a régit szeretnénk felújítani, és íves falépcsőt, csigalépcsőt szeretnénk, már az íves fakorlát sem okozhat gondot. Az íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk különleges, hajlított fa korlátokat is. Mivel speciális technikával, helyszíni méretre készülnek, egyediek, a luxus minőséget képviselik. Egy ilyen íves, hajlított fa korlát nagyon jól mutat egy stílusban hozzáillő térben, de egy stílusidegen enteriőrben a lakás ékessége is lehet.

Kapcsolódó cikk: Modern lépcsőkorlát megoldások 2021-2022

Modern nappali berendezés 2021-2022-luxus bútorok vagy minimalista design?

Modern nappali berendezés 2021-2022-luxus bútorok vagy minimalista design?

A modern nappali, kényelmes bútorokkal a családi élet központi helye. Itt töltjük együtt a pihenés időszakát, itt éljük át a társasozás örömét, az ünnepek meghitt pillanatait, a barátainkkal a hangulatos estéket.  Mi volt a jellemző itrend 2021-ben, és milyen újdonságok jelentek meg a modern nappali berendezésében 2022-ben? Nappali szoba trend képekkel, ötletekkel…

A nappali szoba a feltöltődés, a pihenés színtere, ezért nagyon fontos,  hogy a stílusa, a berendezései, személyiségünkkel harmonizáljon. Lehet modern stílusú a nappali berendezése vagy klasszikus. Akármelyik irányt preferáljuk, elmaradhatatlan eleme lesz legalább egy könyvszekrény vagy könyvespolc, mely kialakításának és tervezésének csupán a képzelet szabhat határt. A  minimál stílusú nappali bútorok ugyanúgy közvetíthetik a luxust, mint a gazdagon díszített,  intarziás hajlított bútorok.  A lényeg, hogy jól érezzük magunkat  benne, és feltöltődjünk.

Modern stílusú nappali és berendezései 2022-ben

Aki a modern stílust, a modern nappalit és berendezéseit kedveli, arra minden bizonnyal jellemző, a precizitás, az elegancia, a rend szeretete. A modern stílus funkcionális és elegáns.  Ennek hallatán asszociálhatunk hidegségre talán, és picit így is van. A stílus kedvelői szerint, a modern stílus úgy üzeni a rendet és a precizitást, hogy közben melegséget is áraszt, otthont ad. 

A modern nappali stílusban a legnagyobb hangsúlyt a terek és a felületek kapják: a falak, a padló és a tiszta stílusú, áramvonalas bútorok. Ennek elengedhetetlen feltétele a bőséges fény, amely a belső tereket optikailag nagyítja.  A hófehér falak és a fényvisszaverő felületek mindezt erősítik, így az egész tér világosabb lesz. Ehhez a természetes  fény mellett, a mesterséges fényre is szüksége van a modern stílusnak. A hideg és meleg fényű spotlámpákat tervszerűen alkalmazzuk.

Nagyon kellemes, egy modern stílusú környezet annak, akinek a személyiségéhez passzol. A modern stílus bútoraival, dekorációival együtt, harmóniát nyújt. 

A modern nappali jellemző ismérvei:

 • színei: hófehér, fekete, barna és árnyalatai: beige, a tejeskávé mogyoró
 • meleg színek,
 • foltokban színes, vagy egy szín árnyalatainak dekor elemeivel
 • nagy mintás elemek megjelenhetnek
 • fények szerepe meghatározó (természetes, hideg-, meleg fények stílusosan) 
 • változatos anyag megjelentetés: bőr, fém, kő, mesterséges anyagok, fa…
 • finom dekoráció
 • modern tapéta  
 • fényáteresztő függöny (jellemzően földig ér)
 • puha, magas „szőrű” szőnyegek
 • a füstmentes látványkandalló (bioetanol kandalló) egyre népszerűbb dekorelem, ami meleget is ad!

A modern nappali berendezések és dekorációk

A modern nappali berendezés harmóniában van a lakás többi részével, azokkal egységet alkot.  A berendezés egyenes vonalait, csodálatosan kiegészítik a hajlított formák és a finom fények:

A színeiben tökéletesen harmonizáló nagy virág a tapéta tükrében vagy egy poszteren,  akár a nappali fal dekoráción, tökéletes kiegészítője lehet egy fehér és pasztell színekben kialakított, modern stílusú nappali berendezésének:

Az egyenes vonalakat  a fotel ívét követő, jól megválasztott lámpa is megtörheti. A  meleg barna szín árnyalataival a formák harmóniája maga az összhang:

A modern stílus bútoraihoz, a fehér színhez kitűnően illik, vele egységet alkot egy-egy erősebb színben megjelenő dekorációs elem vagy nappali kép, kiegészítő. 

Jelen esetben a falon lévő képpel színben harmonizáló, párnákkal lesz teljes és tökéletes a design.

Modern nappali bútor ötletek és képek

Luxus nappali 

Luxus nappalit akkor tudunk megvalósítani, ha van hozzá tér és fény.  A térben tudnak érvényesülni a bútorok, a dekorációk a megfelelő világítással. Bármely stílust képviseljük a luxus otthonunkban, a nappali kialakításához kérjük lakberendezőnk segítségét, hogy tökéletessé varázsolja házunk központi  belső terét. 

Minimál stílusú nappali

A minimál stílusú nappalit hidegnek, kongónak, élettelennek találják azok, akiknek személyiségétől ez a stílus távol áll. A minimál stílus titka a sok-sok fény, nagy tér, letisztultság, minőség.

A minimál stílus jellemzője röviden:

 • nagy terek
 • letisztultság
 • kevés bútor, kiváló minőségben
 • szellősség
 • kevés dekoráció, azok is nagyok, és  nagy térrel rendelkeznek.
 • színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell színek, natúr fa szín
 • anyagok: natúr fa, alumínium,fémek, minőségi műanyagok, szálcsiszolt inox, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek.
 • Újrahsznosított anyagok, pl. fém csavarokból készült figurák, szobrok

A minimál stílus kedvelőiről elmondhatjuk, hogy precízek, rendezettek, elegánsak.

Minimalizmus multifunkcionalitással ötvözve

A multifunkcionalitás igényére az elmúlt 2 év ráerősített. Az emberek többet maradtak otthon, mint előtte, az irodaházak és a kedvelt szolgáltató helyiségek – például konditermek, kávéházak, mozik – is zárva voltak. Így sokan “otthoni irodából” dolgoztak, s megpróbáltak hobbijuknak otthonról eleget tenni. Így megnőtt az igény azzal kapcsolatban, hogy az otthoni terek multifunkcionálisak legyenek. Például: ha a nappali egy résziroda lesz, vagy iroda/edzőhelyiség.

Nappaliszoba trend 2022 – fenntarthatóság Természetesség modern köntösben

A minket körülvevő nyugtató környezet megteremtése elősegíthető természetes megvilágítással és szellőzéssel, növények beépítésével és a természettel való vizuális kapcsolat megteremtésével. Ezért a belső tereknél a természet darabjai kerülnek előtérbe: nagyobb növények, fák a nappaliban és a konyhában és túlméretezett, természetes színű, természetes anyagokból – például kerámia, beton,juta- készült virágtartók és tárolók dominálnak.

Nappali trend 2022 – fenntarthatóság

Az elmúlt években az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek arra, hogy a fenntarthatóságot beépítsék az otthonukba. Rengeteg mód létezik ennek megvalósítására, legyen szó újrafelhasználásról, újrahasznosításról vagy arra összpontosítva, hogy honnan történik a bútor-és dekorációs elemek beszerzése valamint milyen alapanyagból készülnek.

Így 2022-ben továbbra is népszerűségnek fog örvendeni a bútorok újrafelhasználása, a környezetbarát, az újrahasznosítást elősegítő és tartós anyagok keresése. A természetes anyagok, mint a fa, rattan, agyag, kő stb. tökéletesen illeszkednek bármilyen stílushoz, színhez vagy anyaghoz. Ezek a textúrák melegséget és könnyedséget kölcsönöznek az otthoni dekorációnak, és olyan érzést keltenek az otthonokban, mintha nyaraláson venne részt az ember.

Mivel a nappali azon helyiségek közé tartozik az otthonunkon belül, ahol akár napunk nagyobb részét is töltjük, nagy hangsúly van annak berendezésén, hiszen a minket körülvevő környezet is befolyásoló hatással lehet a hangulatunkra. Kutatások kimutatták, hogy a mesterséges anyagok mennyiségének csökkentése és a természetes alternatívák, például a fa bevezetése a lakberendezés során csökkenti a stresszt és a szorongást, amikor otthon vagyunk. Marjut Wallenius, a Tamperei Egyetem pszichológia doktora azt mondja: „ A fa pszichológiai hatással van az emberre, és hasonló stresszcsökkentő hatással van a természetre.” Hozzáteszi, hogy az eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy a fa nyugtató hatással bír: “Ez a fa által okozott pozitív érzelmi élményeken alapul, mint például a természet közelsége, melegsége, otthonossága és pihentető hatása.”

Egyedi nappali, egyedi nappali bútorok

Egyedi nappali stílust, egyedi nappali bútorokkal, teljesen igényeinkhez megfelelően valósíthatjuk meg. Az egyedi nappali kialakításhoz lakberendezőnk segítségét kérhetjük, aki személyiségünkhöz és otthonunkhoz igazítva  alakítja, tervezi meg a családunk központi helyiségét.

Egyedi nappali kialakításánál, a bútorok tervezésénél, szerencsés, ha már a bútorkészítők is jelen vannak, hogy szakmai megoldásaikkal, ötleteikkel, hozzájáruljanak a tökéletes egyediség kialakításához. Vannak olyan helyzetek is, amikor elengedhetetlen jelenlétük: például ha  a nappali részeként jelenítünk meg egy íves lépcsőt, fakorláttal, vagy egy  kisebb térben a csigalépcsőt. 

Gyönyörű és egyedi nappalit valósíthatunk meg fából készült, furnérozott, ívelt megoldásokkal, vagy az örök eleganciát sugárzó intarziával.  Egyedi nappalinkat,egyedi hajlított bútorokkal, íves polcokkal, spotlámpákkal, izgalmas megoldásokkal varázsolhatunk modern nappalivá, luxus nappalivá, ahol harmóniában lehetünk.

Modern nappalibútorok, ülőgarnitúrák trendjéről olvashatunk még a Megépítem.hu oldalon is.

Szép modern konyhák: design és konyhabútor ötletek 2021/2022

Szép modern konyhák: design és konyhabútor ötletek 2021/2022

Egy szép és modern konyha, a gasztronómiai utazás csodás helyszíne, mindannyiunk nagy álma! Abban a helyiségben, ahol az ételkülönlegességeket hozzuk létre, funkcionálisnak, kényelmesnek és nem utolsó sorban, esztétikusnak kell lennie. Noha a teljesen fehér konyha valószínűleg soha nem megy ki a stílusból, a 2021-re és 2022-re nézve sok újdonság várhatóca konyha és az étkező dekorációs ötletek és trendek terén, ami kielégíti a vadabb dizájn kedvelőit is.

A gasztronómia, tudomány és művészet, amelyhez megfelelő alapanyagok, eszközök és nem utolsó sorban, megfelelő környezet szükséges. 

A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással“.   

Jean Anthelme Brillat-Savarin

A divat folyamatosan változik, olykor túlságosan gyorsan is. Ha konyháról van szó, akkor egy kicsit nagyobb léptékben kell gondolkodni. Érdemes olyan konyhabútort tervezni , ami az aktuális divathullám lezajlása után sem tűnik elavultnak. Ilyenkor a tartós darabok mellett a kiegészítők beszerzésével lehet követni az aktuális konyhatrendet. A trend nemcsak a dizájnra vonatkozik, hanem a környezeti fenntarthatóságra is. Ha „környezetbarát”  konyhát szeretnénk, szerencsére 2020-ban és várhatóan 2021-ben egyre több cég kínál “zöld” megoldást a konyha berendezéséhez. 

Mielőtt belemerülünk az aktuális konyhadivatba, nem árt tisztában lenni a stílusjegyekkel. Milyen konyhát szeretnénk? Klasszikus stílust, exkluzív, luxus hatásút, letisztult formákat minimál dizájnnal, rusztikus parasztkonyhát természetes elemekkel?

Modern konyha – modern konyha design

A modern konyha, stílusát tekintve, egy igen letisztult, elegáns, rendet sugárzó miliő. Első ránézésre, üresnek is tűnhet. Nincsenek szem előtt a mindennapi élethez használt eszközök, gépek, sőt a csapok, mosogatók is rejtetten húzódhatnak.

A modern konyha jellemzője:

 • funkcionális
 • praktikus
 • letisztult
 • egységes
 • kevés szín, annak árnyalataival
 • eszközök front mögött
 • gépek beépítve
 • rejtett gombok, fogantyúk, (csapok)

Modern vintage konyha

1920-1975 körül lőhető be az a stílus, amit most vintidzsnek nevezünk. Az Oxford Szótár szerint a vintage a múlt azon időszakára vonatkozik, amikor minőségi dolgokat készítettek. 

 • a vintage stílus nem harsány, hanem pasztellszínű
 • rózsamintás
 • romantikus
 • nosztalgikus
 • minőségi
 • patinás

A modern vintage konyha berendezéséhez nem feltétlenül kell régi bútorokat keresni, mivel számos helyen kaphatók vintage stílusú konyhai berendezések és kiegészítők, nem beszélve az interneten fellelhető számos modern vintage konyha ötletekről és képekről.

Vidéki stílusú konyha

Sokszor keveredik a vintage a vidéki stílussal. Mivel a vintidzses, nosztalgikus életérzésben benne van a falusi nagymamás, dédimamás hangulat. Sokszor pont a parasztházak padlásán akadunk egy-két olyan darabra, ami a vintage stílusú konyhánkhoz nagyszerűen passzol. A vintage alapvetően egy letűnt kor kifinomultságát mutatja be, míg a vidéki stílusú konyhák a falusi mezőgazdaságra épülő életmódot tükrözik. Magyarországon a falusi vagy parasztkonyha berendezési tárgyai eltérnek az angolszász country vagy a mediterrán jellegű dél-francia provanszi konyha berendezésének stílusától. A 21. században nem feltétlenül kell ragaszkodni egyik vagy másik stílushoz.

Ha vidéki stílusú konyhát szeretnénk, akkor nem muszáj búbos kemencét építeni, elég a modern konyhát kiegészíteni a tájegységre jellemző:

 • szőttesekkel
 • virágos népi hímzéses függönyökkel, terítőkkel
 • természetes faburkolattal
 • nyerstégla konyhapulttal, vagy fallal
 • népi cserépedényekkel
 • festett bútorokkal
 • kő- vagy keményfa padlóval
 • gerendás mennyezettel.

Modern konyha képekben – 2020-2021

Modern konyha  design videó:

https://youtu.be/uVpf9FOxq1g

https://youtu.be/KlFjBlgqGJE

Modern konyhabútor ötletek

A modern konyhabútor ötleteknél, a modern konyha kialakításában segítségünkre lehet lakberendezőnk. A felmerülő igényeket azonban érdemes sorra venni, hogy olyan konyhánk legyen, amilyet megálmodtunk.

Konyhabútor ötletekhez kérdések, melynek válaszai segítenek a modern konyhabútor tervezésében:

 • általunk kedvelt anyagok: fa, fém, kő, tégla stb.
 • a konyhapult anyaga lehet: kő – antibakteriális, furnérozott fa kemény borítással, tömör fa különleges kezeléssel
 • rejtett mosogató legyen vagy sem
 • általunk kedvelt színek a konyhában
 • szekrényajtóknál nyomógombos, automata nyitás-zárás, vagy csak rejtett
 • kamraszekrény legyen vagy ne
 • konyhaszigetet igénye
 • páraelszívó a főzőfelületből ugorjon fel, vagy fent legyen
 • páraelszívó takarásban vagy sem
 • stb.

Ha megvizsgáljuk igényeinket, és tudjuk mik a terület lehetőségei, már most kialakíthatjuk a 2020/2021 év modern konyháját szívünk szerint!

Minimál konyha – minimál stílus

A minimál stílusú konyha követelményei szigorú határok között mozognak. A minimál konyha maga a harmónia és a rend megtestesülése. Sok-sok fény a hatalmas ablakok felől, ezt kiegészítve a beépített spotlámpák tervszerű megjelenésével. Precizitás és letisztultság tükröződik a magas minőségű konyhabútorokról. 

Minimál konyha stílusjegyei

 • nagy terek 
 • sok fény
 • tiszta formavilág
 • korlátozott színvilág
 • kiegészítők száma korlátozott, csak amennyit a stílus megkíván
 • dekorációs elemek önálló térrel rendelkeznek, nagyok 
 • a konyhabútor front sík, fogantyúk nem törik meg
 • konyhai eszközök konyhabútor frontok mögött, beépítve
 • mosogató, csaptelep olykor rejtve
 • összhangban a fém, kő, üveg, nyers fa

Minimál stílusú konyha képekben

Klasszikus konyha

A klasszikus konyha örök és időtálló. A 80-as, 90 évek divatjaként megkedvelt klasszikus konyha melegséget sugárzott a jellegzetesen barna frontjaival.  AZ ’L’ vagy ’U’ alakú kialakítások esetében a sarkok találkozásánál ideális helye volt a gáztűzhely feletti hatalmas kürtőnek. A klasszikus konyha megtartotta sikerét és az új irányzatokat, új trendeket  bevonva, aratja további babérjait.

A klasszikus konyha jellemzői:

 • bútorok keretes szerkezetűek
 • mart fronttal rendelkeznek
 • fából, vagy furnérozással készülnek
 • olykor festettek
 • sötét vagy világos színekben pompáznak
 • díszítőelemeknek domináns szerep jut. (fogantyúk, kisfiókok, pulton fűszertartók)
 • konyhai eszközök láthatóak
 • jellemző a konyhaszekrény frontjában lévő üvegek (átlátszó és opál)
 • hatalmas kürtőként volt jelen a páraelszívó (ha volt)
 • falon csempe, vagy csempe utánzat 
 • beépített fények 

Klasszikus konyha 2021 képekben

Modern luxus konyhák

A modern luxus konyhában minden professzionális. A bútorok kiképzése, azok nyílásszerkezetei, a benne található háztartási gépek, a konyha felszereltsége…

A modern luxus konyha, a konyhatervezés csúcsa. A luxus konyha rendelkezik mindazzal a technikai eredménnyel, amelyet jelenlegi fejlesztésekkel elértek: pl. ajtónyitás egy mozdulattal, elektronikus nyitásrásegítést, halk záródás, nyitás, zárás gombnyomásra… A legkisebb részlet is praktikusan működik, a helyén van, és a kényelmet szolgálja.

A luxus érzése, a magas színvonalú részek összehangolt tökéletes egészének az eredménye.

A modern luxus konyha ismérvei:

 • Hatalma ablakok, ajtók, amelyen a fény árad
 • nagy tér, hatalmas terek
 • harmónia 
 • meghatározott színek, azok árnyalatai
 • jellegzetes anyagok: fém, kő, fa…
 • finom, földig érő, fényáteresztő függönyök
 • kevés dekoráció
 • szekrény frontok mögé rejtett eszközök
 • egyenes vonalak, lágy kompenzálással
 • konyhai készülékek a legmagasabb minőségben
https://youtu.be/srCsuX5M4Ws

A 2021-es év legfontosabb konyha trendjei: 

A 2022-es év legfontosabb konyha trendjei: 

 • középtónusú zöld színek (például tompazöld), melyek jól passzolnak a semleges árnyalatokkal
 • merész színek
 • fekete fogantyúk, felületek, készülékek, belső ablakkeretek fekete rozsdamentes acélból vagy fekete palából
 • konyhasziget kialakítások előkészítő helynek, étkező pultnak, vagy akár rögtönzött íróasztalnak
 • egyedi, különleges mintázatú csempék
 • mintás padlók
 • azonos mintázatú padló-, fal- és/vagy bútor felületek a különböző helyiségekben
 • színes szekrénysorok
 • eltűnőben lévő felső konyhaszekrények a nagyobb rendezettség érdekében
 • csak alsó szekrénysor tervezése
 • rejtett tárolás beépített elemekkel
 • beépített bankettek, szekrények
 • a konyhaszigetet egyenesen/lineárisan fénnyel ellátó megvilágítás
 • vintage bútorok
 • márvány, kiemelt szerepben pedig a zöld márvány
 • a nappali elemeinek kiterjesztése a konyhába
 • az 1950-es éveket idéző hangulat: élénk, cukorka színű, izgalmas árnyalatokkal

Ha egyedi exkluzív konyhabútort szeretne készíttetni  a Hajlított fa Manufaktúra megtervezi és megvalósítja álmai konyháját! Rózsaszínű konyhabútor? Miért ne? Mondtuk, hogy nem ismerünk lehetetlent