Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

A lépcsők az építészet fontos elemei, amelyek összekötik az egyes szinteket és lehetővé teszik a könnyű közlekedést. A lépcsők nem csupán praktikus funkcióval bírnak, hanem jelentős vizuális hatással is rendelkeznek egy épület vagy tér megjelenésére. Ebben a cikkben bemutatjuk a lépcsők különböző fajtáit, típusait forma, stílus és anyag szerint.

Lépcsők fajtái: beltéri lépcsők és kültéri lépcsők

A Hajlított Fa Manufaktúra belső lépcsők és korlátok tervezésére és kivitelezésére szakosodott. Bár sokaknak talán felmerülhet a kérdés, hogy miért csak belső lépcsőket és korlátokat készítünk, az alábbiakban bemutatjuk a külső és beltéri lépcsők

közötti különbségeket és az ezekkel járó kihívásokat.

Külső lépcsők, kültéri lépcsők

A külső lépcsők és korlátok más jellegű igényeket és követelményeket támasztanak, mint a beltéri változatok. A kültéri lépcsőnek ki kell állnia az időjárás viszontagságait, beleértve az esőt, a hó és a napfény UV-sugárzását. Ezenkívül ellenállónak kell lennie a nedvességnek, a penésznek és más környezeti hatásoknak, amelyek a kültéri környezetben jelen lehetnek. A strapabíró anyagok és a megfelelő felületkezelés fontos szerepet játszanak a hosszú élettartam és a tartósság szempontjából.

Belső lépcsők, beltéri lépcsők

Ezzel szemben a beltéri lépcsők és korlátoknak más jellegű szempontoknak kell megfelelniük. Itt általában nem áll fenn az időjárás viszontagságaiból adódó probléma, így a megjelenés és az esztétikai szempontok kerülnek előtérbe. A beltéri lépcsők és korlátok általában a lakás vagy az épület belső terében helyezkednek el, ahol a megjelenés, az anyagok stílusa és az összhang a környezettel nagyon fontos. Az ilyen típusú lépcsők és korlátok gyakran magas minőségű fafajtákból készülnek, amelyek gazdag textúrával és szép színárnyalatokkal rendelkeznek.

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalosmesterei széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkeznek fából készült lépcsők, csigalépcsők, hajlított és egyenes fa korlátok tervezésében, elkészítésében. Ezáltal képesek a legjobb minőségű és stílusú belső lépcsők és korlátok kivitelezésére, amelyek tökéletesen illeszkednek a megrendelő igényeihez és az adott belső térhez.

A lépcsők fajtái és típusai anyaguk szerint

A lépcsők számos formában jelenhetnek meg, és különféle anyagokat használnak az építésükhöz és burkolásukhoz. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori lépcső típust az anyaguk szerint csoportosítva.

Fa lépcsők: A fa az egyik leggyakrabban használt anyag a lépcsők építéséhez. A fa lépcsők természetes, meleg és vonzó megjelenést kölcsönöznek az otthonoknak. Az egyik legnagyobb előnyük az, hogy könnyen illeszthetők a környező enteriőrrel, és számos fafajta közül lehet választani. Természetesen beton lépcsőt is lehet fával burkolni, ebben nagy tapasztalatunk van. 

fakorlát készítéscsigalépcső mellé

Acél lépcsők: Az acél lépcsők erős és időtálló megoldást jelentenek. Nagy teherbírásúak, így alkalmazhatók forgalmas helyeken is. Az acél lépcsők modern és indusztriál jellegű enteriőrökhöz illenek leginkább, de változatos stílusokban is megvalósíthatók.

lépcső típusok - acél lépcső, fém lépcső

Kő és műkő lépcsők: A kő lépcsők masszívak és időtállóak. A természetes kőből készült lépcsők különleges és egyedi megjelenést kölcsönöznek az otthonoknak vagy más épületeknek. Különböző kőfajtákat, például márványt, gránitot vagy travertint használhatnak a lépcsők építéséhez.

márvány lépcső - lépcső típusok
Tölgyfa korlát hajlított

Beton lépcsők: A beton lépcsők tartósak és hosszú élettartamúak. Általában masszív és modern megjelenésűek, és jól illeszkednek az ipari stílusú épületekhez. A beton lépcsők széles körben használatosak a kültéri lépcsők esetében is, mivel ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

beton lépcső

Üveg lépcsők: Az üveg lépcsők elegáns és modern megjelenést kölcsönöznek a belső tereknek. Az üveg áttetsző tulajdonsága miatt a fény szabadon áramlik át rajta, ami tágas és világos hatást eredményez. Fontos azonban megfelelő stabilitás biztosítása a megfelelő vastagságú üveg  és tartószerkezetek alkalmazásával.

Plexi lépcsők: A plexi lépcső egy különleges és modern megoldás, amely az üveg és az akril kombinációjából készül. A plexi anyag átlátszó tulajdonsága és könnyűsége miatt egyedi és vonzó megjelenést kölcsönöz a lépcsőnek. A plexi anyag könnyen alakítható, így változatos formákat és kialakításokat lehet vele megvalósítani. Ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy egyedi és egyedi lépcsőmegoldásokat hozzanak létre, amelyek illeszkednek a helyiség stílusához és igényeihez. A plexi lépcsők modern és egyedi megjelenést

Lépcsők típusai alakjuk szerint

A lépcsők kialakítását tekintve többféle típust megkülönböztethetünk. A lépcsőket az alakjuk és a lépcsőkarok száma alapján is csoportosíthatjuk.

 

A lépcsők fajták alak szerint:

 

 

 • Tört lépcsők
  • L-alakú, félfordulós lépcsők
  • U-alakú, fordulós lépcsők

A lépcsőkarok száma szerint:

 • Egykaros lépcsők
 • Kétkaros lépcsők
 • Többkaros lépcsők

A lépcsők típusai rögzítés szerint

 • Lebegő lépcsők: ezek a lépcsők úgy vannak kialakítva, hogy a fokok csak egy oldalon vannak megtámasztva, általában a falhoz vagy egy pillérhez rögzítve. Előnyük, hogy könnyűnek és légiesnek hatnak, hátrányuk, hogy nagyobb terhelést nem bírnak el.
 • Két oldalon befogott lépcsők: ezek a lépcsők úgy vannak kialakítva, hogy a fokok mindkét oldalon vannak megtámasztva, általában két fal között vagy két pillér között. Előnyük, hogy stabilak és erősek, hátrányuk, hogy nehezebbek és szűkebbek
 • Alulról megtámasztott lépcsők: ezek a lépcsők úgy vannak kialakítva, hogy a fokok alatt van egy lemez vagy gerenda, amely tartja őket. Előnyük, hogy egyszerűek és gazdaságosak, hátrányuk, hogy nem túl esztétikusak.
 • Gyámolított lépcsők: ezek a lépcsők úgy vannak kialakítva, hogy a fokokat egy oszlop vagy fal támasztja alá. Előnyük, hogy biztonságosak és dekoratívak, hátrányuk, hogy több helyet foglalnak el1.
 • Függesztett lépcsők: ezek a lépcsők úgy vannak kialakítva, hogy a fokokat egy felső szerkezethez rögzítik. Előnyük, hogy modernek és látványosak, hátrányuk, hogy bonyolultabbak és drágábbak.

Lebegő lépcső készítése – függesztett Szíma lépcső ára képekkel

Lebegő lépcső, függő lépcső, függesztett lépcső – mit jelent?

A lebegő lépcső vagy más néven függesztett ill. függő lépcső egy olyan lépcsőszerkezet, amelynél a lépcsőfokok között minimális vagy egyáltalán nincs alátámasztás. A függőleges elemek hiánya azt az illúziót kelti, hogy a lépcső lebeg, mivel a lépcsőfokok a falhoz csatlakoznak. A lebegő lépcső igen népszerű kapaszkodó nélküli kivitelben, de ez rendkívül balesetveszélyes. De vajon milyen lépcsőkorlát megoldások léteznek, amelyek megfelelnek a függesztett lépcső dizájn elveinek? A Hajlított Fa Manufaktúra egy különlegesen szép és rendkívül erős fából készült lépcső szerkezet: a Szíma lebegő lépcső tervezését és kivitelezését mutatja be képekkel és árakkal.

Lebegő lépcső animáció

Beltéri lépcső típusok stílus szerint

A lépcsők stílus szerinti csoportosítása számos különböző stílus alapján történhet. Az alábbiakban felsorolok néhány lépcsőstílust:

Modern lépcső: Ez a stílus a letisztult vonalakat és az egyszerű formákat helyezi előtérbe. Gyakran használ modern anyagokat, mint például üveg, fém vagy beton.

Klasszikus lépcső: A klasszikus stílusban készült lépcsők hagyományos és elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Jellemző rájuk a díszes faragások, ívelt vonalak és gazdag részletek.

hajlított íves fa és kovácsolt vas korlát

Rusztikus lépcső: A rusztikus stílusú lépcsők természetes anyagokat és faelemeket használnak, amelyek meleg és rusztikus megjelenést biztosítanak. Gyakran láthatók durva fafelszínek, faragott elemek és természetes textúrák.

Uszoda korlát hajlított

Art Deco lépcső: Az Art Deco stílusú lépcsők geometrikus formákat, merész mintákat és luxus anyagokat alkalmaznak. Ez a stílus a 1920-as és 1930-as évek divatját tükrözi.

Art Deco lépcső típus

Minimalista lépcső: A minimalista stílusú lépcsők egyszerűségre és letisztultságra törekednek. A lépcsőkön kevés díszítés és minimális részlet található.

lebegőlépcső kép
vintage lépcső típusok

Ezek csak néhány példa a lépcsők stílus szerinti csoportosítására, és természetesen még számos más stílus is létezik, amelyek különleges megjelenést és atmoszférát kölcsönöznek a lépcsőknek.

 

Kapcsolódó cikkek: 

Különbüző stílusú és típusú lépcső készítés, íves lépcső, csigalépcső és korlát árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!