Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

lépcső kapaszkodók fa lépcsőkorlát kézcsúsztató fa kézcsúsztató fa lépcsőkorlát kapaszkodó kapaszkodó korlát lépcsőhöz kovácsoltvas fali kapaszkodó beltéri lépcső kapaszkodó fém korlát kapaszkodó kapaszkodó lépcsőhöz lépcső markolat lépcső fogantyú korlátok kapaszkodók

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Sokszor, amikor valaki kapaszkodót keres lépcsőhöz, akkor magára a lépcsőkorlátra gondol, holott a kapaszkodó és a korlát nem ugyanaz. A kapaszkodó lehet a lépcsőkorlát része vagy különálló falra szerelt elem, amelynek angol elnevezése “handrail” vagy “wall-mounted handrail”. Magyar nyelven – néha viccesen, néha találóan – alábbi kifejezésekkel szokták illetni a lépcsőkapaszkodót: kézcsúsztató, lépcső markolat, lépcső fogantyú stb. Teljesen mindegy, hogy talált ránk a kedves olvasó, mi bármilyen beltéri korlátra tudunk kapaszkodót készíteni fából. Legyen az kovácsoltvas, üveg, fa lépcsőkorlát,  egyenes vagy hajlított korlátra vagy falra tökéletesen illeszkedő minőségi lépcső kapaszkodókat készítünk. Nyugodtan ránk bízhatja a lépcsőszerkezet vagy korlát kivitelezését, ha luxus minőségű fából készült lépcsőt vagy csigalépcsőt szeretne otthonába, vagy a cége számára. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehet kiválasztani a megfelelő lépcső kapaszkodókat stílus, forma és anyag szerint.

A lépcső kapaszkodók jelentősége

Sok ember – különösen az idősebbek vagy a mozgáskorlátozottak –  számára kihívást jelenthet a lépcsőzés. Ahhoz, hogy biztonságos és kényelmes legyen a lépcsőn való közlekedés, a megfelelő lépcső kapaszkodók és korlátok rendkívül fontosak. A funkció mellett azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a lépcső kapaszkodó stílusa és megjelenése. Egy fa lépcsőkorlát kapaszkodó például nagyszerűen összehangolható beton-, üveg- és kovácsoltvas korlátokkal is, de számos szempontot kell figyelembe venni a megfelelő kézcsúsztató kiválasztásánál.

Beltéri lépcső kapaszkodók – Stílus és funkcionalitás egyben

A beltéri lépcső kapaszkodók kiváló lehetőséget nyújtanak a stílus és a funkcionalitás kombinálására. Az általunk készített illetve a cikkben tárgyalt kapaszkodó típusokat kifejezetten beltéri használatra tervezték, ezért rendkívül fontos, hogy  illeszkedjenek a lakberendezési stílushoz, így az sem mindegy, hogy milyen formájú vagy keresztmetszetű kapaszkodót készítünk egy modern vagy klasszikus enteriőrhöz.

Kapaszkodó profilok –  kézcsúsztatók forma szerint

A Hajlított Fa Manufaktúra számos formában készít kapaszkodót. Klasszikus formának számít az “omega” profil, ami a legkényelmesebb fogást biztosítja. Szó szerint ideális “kézcsúsztató”, mert a mélyedés könnyedén vezeti a kezet a lépcsőn való közlekedés során.  

Egy modern lakásbelsőhöz viszont nem annyira az omega profil illik, hanem a kör-, elipszis- és szögletes keresztmetszetű kapaszkodó. A végtelen variációból láthatunk párat a lenti ábrán. 

kapaszkodó profilok forma szerint: omega, kerek, szögletes, elipszis, stb.

Fa lépcsőkapaszkodók – elegancia és természetesség

A fa lépcsőkapaszkodók időtlen eleganciát és természetességet kölcsönöznek a lépcsőknek. A fa anyaga meleg és barátságos atmoszférát teremt a helyiségben. A fa kapaszkodók számos stílusban és mintában elérhetőek, így könnyedén illeszthetők bármilyen belső térhez. Emellett a fa természetes textúrája és felülete kiváló fogást biztosít.

A fa kapaszkodók használata számos előnnyel jár más anyagokhoz képest. Először is, a fa kellemes tapintású és meleg érzetet nyújt, ami különösen fontos lehet a lépcsőn való közlekedés során.

A fa kapaszkodók kiválóan illeszkednek a természetes környezetbe, és hozzájárulnak a belső tér meghitt hangulatához. A fa anyaga időtlen és klasszikus megjelenést kölcsönöz a lépcsőknek, ami a belsőépítészetben és a designban egyaránt nagy előnyt jelenthet.

A fa kapaszkodók sokféle stílusban és mintában elérhetőek, így könnyedén megtalálható a megfelelő kialakítás a belső tér hangulatához és stílusához illően. Legyen szó modern, klasszikus, rusztikus vagy akár skandináv stílusról, a fa kapaszkodók változatos kínálata lehetővé teszi a személyre szabott választást.

A fa kézcsúsztatók kényelmet és biztonságot nyújtanak a lépcsők használata során. Ez a típusú kapaszkodó sima és ergonomikus felülettel rendelkezik, amely kényelmes fogást biztosít. A fa kézcsúsztatók a lépcsőkön való haladást gördülékenyebbé teszik. Ez fontos szerepet játszik a biztonságos közlekedésben, hiszen a jó fogás segíti az embereket az egyensúly megtartásában és a stabil mozgásban a lépcsőn.

 

Fém korlát kapaszkodók – Modern megjelenés és megbízhatóság

Bár mi elsősorban a fa kapaszkodók tervezésében és elkészítésében végzünk mesteri munkát, nem tagadhatjuk a fém korlát kapaszkodó szerepét sem a mai belsőépítészeti trendekben, ami modern megjelenést kölcsönöz a lépcsőknek. Az alumínium vagy rozsdamentes acél anyagból készült kapaszkodók strapabíróak és tartósak. A fém kapaszkodók könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak, és különösen ajánlottak olyan helyekre, ahol gyakori az igénybevétel, például üzleti környezetben vagy nyilvános helyeken. 

A fém megoldás tőlünk sem áll távol, hiszen gyakran kombinálunk fával  fémet vagy üveget. Például a Szíma lebegő lépcső projektünkben a beltéri lépcső “kapaszkodót” dróthuzal vagy acélcső lépcső függesztő megoldással oldjuk meg, amelyek meghagyja a lebegő lépcső jelleget, de tovább erősíti a szerkezetet.

Kovácsoltvas korláthoz milyen kapaszkodó illik? 

A kovácsoltvas korlátok elegáns megjelenést kölcsönöznek a lépcsőknek. Ez a stílusos és tartós anyag hosszú élettartamot biztosít.A kovácsoltvas korlátok és fali kapaszkodók különösen népszerűek a vintage vagy antik stílusú otthonokban, irodákban és szállodákban. A korlát készülhet teljes egészében kovácsolt vasból, de rendkívül elegáns, ha a kézcsúsztató fából készül, mint ahogy ez az Lakitelek Hungarikum Hotel lépcső és korlát projektjén is látható.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lépcső kapaszkodót? Összegzés

A megfelelő lépcső kapaszkodó kiválasztása számos szempontot foglal magában. Először is, figyelembe kell venni a lépcső stílusát és az otthoni dekorációt. A kapaszkodónak harmonizálnia kell a környezettel, és ki kell egészítenie a meglévő elemeket. Másodszor, a kényelem és a biztonság kiemelten fontos. A kapaszkodónak kényelmes fogást kell biztosítania, és stabilnak kell lennie a használat során. Harmadszor, vegyük figyelembe a tartósságot és a karbantartási igényeket. A megfelelő anyag és felületkezelés hosszú élettartamot és könnyű tisztíthatóságot biztosít.

Árajánlat kérés>>

Kapcsolódó témák, hasznos oldalak

Különbüző stílusú kapaszkodó, kézcsúsztató, korlát és lépcspő árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!