Ha lakberendezésben gondolkodunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a beltéri lépcső megoldásokról. De ha egy kicsit átgondoljuk a lépcső design lehetőségeket, teljesen új megjelenést kölcsönözhetünk a helynek. Egy szép beltéri lépcső megtervezése és elkészítése – legyen az csigalépcső, egyedi fa lépcső vagy akár kovácsoltvas és fa korlát kombináció – a meglévő lakberendezési és belsőépítészeti tervekkel a Hajlított Fa Manufaktúra segítségével garantált vevői elégedettséget eredményez. Ha nincs ötletünk a beltéri lépcsők megtervezésére, akkor ebben a cikkben a különféle lakberendezési stílusokhoz illő lépcső designt találhatunk. Lássuk melyek ezek! 

A sikeres lakberendezési projekt része – a lakásdizájnhoz illeszkedő lépcső tervezés és készítés

„A sikerhez nincs lift; fel kell menned a lépcsőn.”

Zig Ziglar

A siker valóban azokat éri el, akik nem liftet, hanem lépcsőt keresnek. Olyan beltéri lépcsőkről fogunk beszélni, amelyek szervesen illeszkednek az otthon belső tereihez. 

A  lépcsők vertikális megoldást biztosítanak egy otthonban a szintek között, és a házak legdominánsabb belsőépítészeti elemei közé tartoznak. De leggyakrabban a lépcsőket csak a belső terek funkcionális elemei ként kezeljük. Így néhány rendkívüli megoldást ismerhetünk meg, amelyekkel újra definiálhatjuk a lépcsőkre vonatkozó látásmódot.

Ezek a kortárs lépcső megoldások egyediek, kreatívak és nagyon eltérnek attól, amit korábban elképzeltünk. Amellett, hogy fokozzák a funkcionalitást, ezek a lépcsők új dimenziót hoznak az otthonok belsejébe. Vessünk egy pillantást ezekre a hihetetlen, kortárs beltéri lépcső tervezési ötletekre!

Beltéri lépcsők a lakberendezésben –  minimalista lépcső design megoldások

A minimalista lakberendezés jellemzői:

 • egyszerűség
 • letisztult vonalak
 • monokróm paletta jellemzi, amelyben a színek hangsúlyosak. 
 • nyitott terek
 • sok fény
 • funkcionális bútorok

A minimalista stílushoz olyan beltéri lépcső illik, ahol a formavilág és a textúra letisztult. A választott anyagnak színben is harmonizálni kell a meglévő lakberendezési megoldásokkal. Terveztethetünk kortárs csigalépcsőt íves korláttal hajlított fa bútorral.

Forrás: Davinci Lifestyle

Ebben a beltéri lépcső projektben a Hajlított Fa Manufaktúra egyik fa csigalépcső elkészítés utáni képet láthatjuk. Itt még hiányzik a lakberendezés, de a felhasznált anyagok mind a lépcső, mind a padlóburkolat esetén egyfajta luxus minimalista stílusról árulkodnak.

Forrás: Deezen

Forrás: Davinci Lifestyle

A minimalista stílusú lakberendezéshez jól illik az üvegkorlát, amelynek alkalmazásával a tér még jobban átlátható.

Talán az egyik legnépszerűbb megoldás a minimalista lakberendezés és belsőépítészeti formavilágban a lebegő lépcső illetve függeszett lépcső design. Az üveg, fém és fa letisztult és szellős kombinációjával a kisebb terek számára is kitűnő megoldát jelenthet.

Mivel ezek a lépcsők valóban úgy néznek ki, mint amelyek lebegnének vagy úsznának a levegőben, a lebegő lépcsők különleges hatást kölcsönöznek a belső tereknek, különösen a minimalista nappali vagy indusztriális belsőépítészeti dizájnba illeszkednek szervesen.  

Forrás: Home Design

A fenti lebegő lépcső kisebb helyiségben is jól mutat. A tiszta és átlátszó beltéri lépcső design tágasabbá teszi a szobát. Olyan üveganyagot kell választani, amely vastag, és képes elviselni a szükséges terhelést.

Forrás: Home Design

A megfelelő lépcső tervvel, ott ahol sok a fény, minimalista stílusú beltéri kertet is létrehozhatunk a lépcső alatt, hogy friss hangulatot adva így a modern nappalinak.

Magyarországon egyedülálló design a Hajlított Fa Manufaktúra által készített és megrendelhető Szíma lépcső. A lépcsőszerkezet rendkívül erős fából készült és a függesztést a minimalista lakberendezési és belsőépítészeti terendbe tökéletesen illeszkedő fémsodronyos megoldás adja.

Forrás: Hajlított Fa Manufaktúra – Szíma lebegő lépcső projekt

Beltéri lépcsők a rusztikus, eklektikus, bohém és vintage lakberendezésben 

A cím többfajta lakberendezési stílust fog össze, de ezek között van átfedés. Míg a minimalista stílus a formák egyszerűségéről szól, és szinte mindent a funkcionalitásnak rendel alá, addig a rusztikus, eklektikus, bohém és vintage stílus a játékosságról szól. Nézzük meg együtt, hogy milyen beltéri lépcső megoldások illeszkednek a fenti lakberendezési stílusokhoz!

Rusztikus stílusú lakberendezés lépcső megoldásai

A rusztikus belsőépítészetet és lakberendezést a masszív és természetes szépség jegyében kell elképzelnünk. Egy gyönyörű falépcső, amely megmutatja az anyag “hibáit” tökéletesen illeszkedik a trendhez. 

Mi számít rusztikusnak?

 • A természetes anyagok nyers megjelenítése (gondoljunk csak a fagerendákra vagy a kő és agyag érintésére)
 • Kényelmes bútorok
 • Újrahasznosított tárgyak, építészeti elemek újraértelmezése

Ez a sokoldalú formatervezés szinte bármilyen belső térben használható, a fürdőszobától a nappaliig. A rusztikus és vidéki konyháról itt olvashatunk bővebben>>

Ez a kovácsoltvas és fa korláttal ellátott rusztikus lépcső a Hajlított Fa manufaktúra alkotása. 

Vintage stílusú lakberendezés lépcső megoldásai

A vintage stílus és a rusztikus között van átfedés, de nem árt tudni, hogy melyek a vintage stílusú lakberendezés fő jellemzői:

 • pasztellszínű
 • rózsamintás
 • romantikus
 • nosztalgikus
 • minőségi
 • patinás

További érdekesség a vintage stílusról és a vintage stílusú konyha berendezéséről >>

A fenti lépcső megoldásnál  érdemes a lépcsőt úgy elkészíteni, hogy a tradicionális kovácsoltvas és fa elemek kapjanak egyfajta patinát, antikolást. 

Forrás: Decoist

A fenti lépcső egy nőies, paszteles megjelenést hordoz. A klasszikus vonalvezetéssel, antikolás, fehér, olajzöld és szürke színek alkalmazásával igazi vintage hangulatot hozhatunk otthonunkba.

Bohém stílusú lakberendezés lépcső megoldásai

A bohém stílust a struktúra hiánya határozza meg. A cigány karavánok világát idézi, ahol a népies minták, erőteljes színek és változatos textúrák jelennek meg.  Noha a bohém lakberendezésben is  van néhány általános gyakorlat, nincsenek olyan szigorú szabályok, mint a modern vagy a minimalista stílusban. A perzsa szőnyegek, keleti szőttesek, szőrmék, burjánzó növények a bohém vagy bohó stílus védjegyei.

Forrás: Utah Style and Design

A fenti képekből látható, hogy a bohó vagy bohém stílusú lakberendezéshez egyaránt lehet játékos rusztikus fa lépcsőt tervezni és készíteni, vagy a meglévő klasszikus lépcsők is némi szőnyeggel vagy egyéb dekorációval bohém stílusúvá varázsolhatók.

Eklektikus stílusú lakberendezés lépcső megoldásai

Az eklektikus stílus olyan belsőépítészeti forma, amely a különböző stílusokat és motívumokat ötvözi, hogy egyedi esztétikát hozzon létre. Itt bőven elférnek egymás mellett a műanyag retró stílusú bútorok a népies elemekkel, modern és tradicionális kiegészítőkkel. Nagyon óvatosan kell viszont bánni ezzel a lakberendezési stílussal, mert könnyen ízléstelen összevisszaságot eredményezhet. Az a jó, ha minden egyes lakberendezési darabot a meglévő tárgyakhoz igazítunk. Úgy tudunk egységet létrehozni, ha ugyanazok a színárnyalatok, minták köszönnek vissza az eltérő korokból származó  dizájnelemekből.

Forrás: Architecture Art and Design

Forrás: Architecture Art and Design

A természetes fa textúrákkal és kovácsoltvassal tervezett íves lépcsők és hajlított korlátok népszerűsége meredeken emelkedtek az elmúlt évben. Ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a minimalista vagy akár a játékosabb bohém, rusztikus, vintage vagy eklektikus lakberendezésű otthonokhoz is..

Egyedi beltéri lépcső árak

Amennyiben azt tervezzük, hogy új lakásba költözünk, vagy a régit szeretnénk felújítani, és íves falépcsőt, csigalépcsőt szeretnénk, már az íves fa korlát sem okozhat gondot. Az íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk különleges, hajlított fa korlátokat is. Mivel speciális technikával, helyszíni méretre készülnek, egyediek, a luxus minőséget képviselik. Egy ilyen íves, hajlított fa korlát nagyon jól mutat egy stílusban hozzáillő térben, de egy stílusidegen enteriőrben a lakás ékessége is lehet.

Mintaprojekt 1: Hajlított fa korlát árak

Mintaprojekt 2: Szíma lebegő lépcső árak

Mintaprojekt 3: Egyedi fa alakú könyvespolc árak

Mintaprojekt 4: Capsula bútorcsalád árak

Kapcsolódó téma:

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok>>