A Hajlított Fa Manufaktúra számos gyönyörű lépcsőt, fa lépcső burkolatot és korlátot készített az évek során, mivel a  korlát variációk és a lépcsőfajták száma végtelen, először hadd mutassuk be Önnek a saját projektjeinken keresztül a lépcsők szerkezetét és részeit, valamint a lépcsőkorlát elemeket és annak rögzítési módjait. A lépcsők tervezésekor és építésekor számos körülményt és ötletet kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a végeredmény biztonságos és esztétikus legyen. Nézzük meg részletesebben ezeket a fontos elemekeket.

A lépcső szerkezete és elemei

A lépcső szerkezete az alábbi fő elemekből áll:

 • Lépcsőfok – az egy fellépési magasságot kiegyenlítő szerkezeti elem.
  • függőleges része: a homloklap (rugdosó)
  • vízszintes része: a járófelület vagy lépcsőlap

Két járófelület közötti szintkülönbség a fellépési magasság, a járófelület vízszintes mérete a belépési mélység.

 • Lépcsőkar a folyamatosan következő fokok összessége. 
 • Pihenő az a vízszintes lemezszerkezet, mely a lépcsőkarok érkeztetése és indítása között helyezkedik el:
  • közbülső pihenő
  • emeleti pihenő
 • Orsótér két egymás mellett lévő kar közötti szabad tér.
 • Korlát, mellvéd a lépcsőkarhoz függőlegesen csatlakozó, az orsótér felőli oldalon elhelyezett szerkezet.
 • Fogódzó (v.kapaszkodó.) esetenként a lépcsőház falába helyezett, a lépcsőkart kísérő, a lépcsőkön való biztonságos járást elősegítő szerkezet.
 • Járóvonal – egy elméleti vonal, – melyen a belépési mélységeket és a pihenők szélességét kell kiosztani.

Forrás: http://arc.sze.hu/epszerkea/202.htm

Számos lépcsőfajta létezik, amiről egy korábbi cikkben írtunk már részletesen: Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

Fa szerkezetű lépcsők

A falépcsőknek különböző kialakítási lehetőségei vannak. Egyik lehetőség az egyszerű szerkezetű pofapallók vagy pofagerendák közötti vésett fokelemekkel történő kialakítás. Ez egy praktikus megoldás, amely egyszerűbb megjelenést kölcsönöz a lépcsőnek. Másik lehetőség pedig az igényesebb belsőépítészeti szempontok alapján tervezett, bútor minőségű megmunkálással készített lépcső. Ez a fajta lépcső különleges gondossággal és részletekkel készül, hogy passzoljon a belső tér stílusához és magas minőségi elvárásoknak is megfeleljen.

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalosmesterei széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkeznek fából készült lépcsők, csigalépcsők, hajlított és egyenes fa korlátok tervezésében, elkészítésében. Ezáltal képesek a legjobb minőségű és stílusú belső lépcsők és korlátok kivitelezésére, amelyek tökéletesen illeszkednek a megrendelő igényeihez és az adott belső térhez.

Beltéri lépcsőkorlát elemek

A lépcsőkart és pihenőlemezt kísérő korlátok egyedi és fontos elemei a lépcsőknek, amelyek a balesetmegelőzést szolgálják. Általában a lépcsőkar orsótér felőli oldalára kerülnek felszerelésre, biztosítva a biztonságos közlekedést. Ha a lépcsőkar másik oldala nem érintkezik a lépcsőház falával, akkor a távolságtól függően itt is szükséges lépcsőkorlát vagy kapaszkodó elhelyezése.

A fakorlát egyes alkotórészeinek elnevezései 

Korláttalpfa: Ez a rész a korlát alapját képezi, és a korlátoszlopok alján található. A korláttalpfa fontos szerepet játszik a korlát stabilitásának biztosításában.

Korlátoszlop: A korlátoszlopok a korlát függőleges elemei, amelyek a korláttalpfa alapjára vannak erősítve. A korlátoszlopok tartják és vezetik a korlátkarfékat.

Korlátkarfa: A korlátkarfák a korlát vízszintes elemei, amelyek a korlátoszlopok között helyezkednek el. Ezeken a karfákon (kapaszkodón, kézcsúsztatón) lehet támaszkodni vagy kapaszkodni, amikor a lépcsőn közlekedünk. 

Korlátheveder: Ez a rész a korlát felső része, amely a korlátkarfákat összeköti és megerősíti. A korlátheveder fontos szerepet játszik a korlát szerkezetének stabilitásában és tartósságában.

Korlátgyám: A korlátgyámok további tartóelemek, amelyek a korlát tetején vagy oldalán helyezkednek el, és további biztonságot és stabilitást nyújtanak. A korlátgyámok különböző formákban és anyagokból készülhetnek, és céljuk, hogy további támaszt és védelmet biztosítsanak a lépcsőhasználók számára. Forrás: (Wikipedia)

A korlát szerkezeti elemeinek közötti távolságra az OÉSZ vonatkozó előírásait szigorúan be kell tartani, mivel ezek a távolságok fontosak a biztonság szempontjából.

A korlátok anyaga változatos lehet, beleértve a fémet, kőlemezt, üveget, műanyagot stb. Az anyagválasztás és a kialakításuk az esztétikai és gazdasági szempontok figyelembevételével történik.

Gyakori megoldás, hogy a lépcsőkar lábvédő vagy mellvéd tartóval van kombinálva. Ebben az esetben a mellvéd tartót vagy előírt magasságú korláttal kell kiegészíteni, vagy ha a magasság megfelelő, akkor fogódzkodót kell biztosítani. Ezek az intézkedések tovább növelik a lépcsők biztonságát és funkcionalitását.

A korlát függőleges elemei készülhetnek kovácsolt vasból vagy esztergált fababákkal. Ezek az úgy nevezett  álló pálcák az oszlopok között. Amennyiben fa lépcsőkorlátra van igény, javasoljuk a kezdő- és a végoszlop kialakítását is. A korlát tetején vagy a falon általában kapaszkodót vagy kísérőfát helyezünk el.

A lépcső belső része az orsótér, ahol általában található a korlát. Fontos azonban megjegyezni, hogy érdemes a falra is rögzíteni egy kapaszkodót. A korlát és a fal kombinációja így végtelen lehetőséget kínál.

A korlát rögzítésének típusai

A lépcsőkorlátok rögzítése és kialakítása  fontos tényező a lépcső megfelelő működésében és biztonságában. Néhány lépcsőkorlát kialakítási és rögzítési lehetőség a következő:

 • Lépcsőlapba rögzítve
 • Pofafához rögzítve
 • Lépcső oldalához rögzítve

Ha el szeretnénk takarni a lépcső oldalát, használhatunk széles lemezt, úgynevezett pofafa takarót, amely eltakarja a lépcsőfokokat.

Annak ellenére, hogy a pofafa takaró nagyon esztétikus megoldás, elismerjük, hogy költséges lehet. Egy másik lehetőség a kovácsoltvas/fa korlát, ahol a pálcák a lépcsőlapokba lettek fúrva.

Természetesen nem kell minden lépcsőfokkal érintkezni a korlátnak. A következő lépcsőprojektnél csak egy-egy helyen kellett a lépcsőlaphoz rögzíteni.

Ez a festett alumínium pálcákkal ellátott, levegőben futó korlát csak egy ponton lett megtámasztva.

Van olyan eset is, amikor maga a mellvédfal szolgál korlátnak, és ehhez külön kapaszkodót kell készíteni, ahogy az alábbi ábrákon is jól látható.

A korlát statikailag erősebb, ha a külső falhoz van rögzítve.

A lépcső szerkezete, részei, a lépcsőkorlát elemek – összegzés

A lépcsők lenyűgöző építészeti elemek, amelyek különböző lépcső elemekből állnak, beleértve a lépcső korlát elemeket is. A lépcsőkorlát elemek fontos részei a lépcsőnek, amelyek biztosítják a biztonságot és esztétikát. A fa lépcsőkorlát elemek különösen vonzó megjelenést kölcsönöznek, és szépen illeszkednek a fa szerkezetű lépcsőkhöz. A beltéri korlát elemek számos kivitelben elérhetők, amelyek lehetővé teszik a lépcső személyre szabott megjelenését.

A lépcsőkorlát elemek kiválasztása során figyelembe kell venni a biztonságot, a funkcionalitást és az esztétikai szempontokat. A Hajlított Fa Manufaktúra számos lehetőséget kínál fa szerkezetű lépcsőkorlát elemekre, amelyek garantálják a minőséget és a tartósságot.

Ha bármilyen kérdése van a lépcsőkkel vagy a lépcsőkorlát elemekkel kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! Szívesen állunk rendelkezésére.