Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2023-2024

Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2023-2024

Modern beltéri lépcsőkorlát megoldások, ötletek, trendek 2023-2024

2021-2022-es lakberendezési trend lépcsőkorlát ötletek

Egy korábbi cikkben már írtunk a legújabb beltéri lépcső megoldásokról. Ebben a cikkben a modern beltéri lépcsőkorlátokról lesz szó. Milyen beltéri korlát megoldások léteznek, ha fából, fémből, üvegből vagy műanyagból akarunk korlátot terveztetni 2023-ban és 2024-ben?

 

A beltéri korlátok szerepe

A belső lépcsőkorlátok szerepe, hogy segítsék a lépcsőt használók biztonságos közlekedését, továbbá könnyítsék a lépcsőn mozgást, adjanak támaszkodási, kapaszkodási lehetőséget.

Lépcsőkorlát megoldások

Ahogy a belső lépcsők, úgy a korlátok is sokfélék. Anyagukban, szerkezetükben, formavilágukban, elhelyezkedésükben különböznek. Általában vasbeton vagy falazott szerkezetből, fából, fémből, üvegből, ezek kombinációiból készülnek, de vannak speciális anyagúak is, például gipszbeton, műgyanta. Lehetnek nyitott vagy zárt, függesztett szerkezetűek. Egyszerű, egyenes vonalúak, törtvonalúak, ívesek, spirál vonalúak.

A belső lépcsőkorlátok ma már elképesztően sok variációban készülhetnek. Amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni: az a biztonság! Ahol pici gyerek, esetleg házi kedvenc van, csak korláttal ellátott lépcsőt ajánlott készíttetni!

Amire nagyon ügyelni kell, és ez előírás: a mellvéd magassága olyan legyen, hogy a kisgyerek ne tudjon rá felmászni. Tanácsos legalább 80-90 cm magasra készíttetni, ez a magasság már egy felnőtt embert is megvéd a véletlen leeséstől. A pálcás korlátoknál a pálcák közti távolság nem lehet több 10-12 cm-nél, nehogy a gyermek feje beszoruljon, és nem lehet rajta olyan vízszintes osztás, melyen a kisgyermek felmászhat. Célszerű a lépcsőt lezáró korlátot, úgynevezett babarácsot is felszerelni, hogy a kisgyermek vagy házi kedvenc felügyelet nélkül ne használhassa a lépcsőt! És gondoskodjunk a megfelelő fényviszonyokról is.

Amiről szintén kevés szó esik: amíg fiatalok, és egészségesek vagyunk, nagyon vagány megoldásnak tűnik egy korlát vagy kapaszkodó nélküli belső lépcső. De elég egy betegség, egy korosabb rokon, vagy felettünk jár el az idő, és bizony jó lenne valamiben megkapaszkodni…

Hogy mégis milyen belső lépcsőkorlátot válasszunk, a fentieken túl nagyban függ a rendelkezésünkre álló anyagi forrásunktól, a rendelkezésre álló tértől, a lépcsőnk elhelyezkedésétől, stílusától, a lakásunk stílusától. Továbbá, hogy a rendelkezésünkre álló teret szűkíteni akarjuk-e, vagy tágítani.

Ha zárt lépcsőházunk van, elég, ha kapaszkodót helyezünk fel. Nézzük, milyen lépcsőkorlátokat alakíthatunk ki, ha egy oldalról vagy két oldalról nyitott, illetve íves, esetleg csigalépcsőnk van.

Hazánkban a legelterjedtebb a belső fa vagy fával burkolt lépcső, és a fa vagy fém korlát.

Belső lépcsőkorlátok fából

A belső lépcsőkorlátok külsejükkel meghatározhatják az otthonunk stílusát is. Különleges terek hozhatók létre, egy egyedi korlát elképesztően hangulatossá teheti az otthonunkat. Sőt! Játékossá! Ha gyermekeink kicsit nagyobbak, van elég helyünk, egy íves fa lépcsőkorlát mellé készíttethetünk akár egy íves fa csúszdát is!

 

A fa lépcsőkorlátok variációja szinte végtelen:

 • Lehet alacsony,
 • mellvéd magas,
 • egész orsótéren végigvonuló.
 • Lehet sima, széles lécekből kialakított, egyszerű vonalvezetésű.
 • Széles vagy keskeny pálcás osztású.
 • Az egész orsótéren – padlótól mennyezetig – végigvonuló pálcás osztású, apácarácsként vagy négyzethálósan kialakított.
 • Lehet faragott fa,
 • lehet esztergált.
 • Lehet balusztrádszerű.
 • Lehet gömbölyű.
 • Lehet szögletes.
 • Lehet más anyagú korlát díszítőeleme.
 • Lehet kazettás.
 • Lehet egyszerű,
 • lehet díszes,
 • íves,
 • hajlított fából készült különleges…

 

 

Fém belső korlátok

 

Fémből az egyszerű pálcástól a díszes kovácsoltvas korlátig választhatunk a fenti szempontok szerint.

 

 

Forrás: Architecture Art Design

 

Modern lépcsőkorlátok

Az új épületek jó részében fém, üveg, vagy a kettő variációjából készült korlátokkal találkozhatunk.

A fémkorlát lehet sodrony korlát; pálcás korlát. Az üvegkorlát oszlopos, pontmegfogásos, alsó sínes vagy lapmegfogásos.

 

Az üvegkorlát a minimál stílust kedvelőknél a legnépszerűbb. Elegáns, egyszerű, nem vesz el a térből, szinte láthatatlan. Edzett üvegből vagy ragasztott üvegből készül, esztétikus, időtálló. Mivel átlátszó, nem zárja el a fényt.

 

 

Forrás: Architecture Art Design

 

Nagyon különleges modern lépcsőkorlát megoldásokat is találhatunk

 

Például:

 • Üvegbe ágyazott bambuszrudakból kialakított oszlopok alkotta beltéri lépcsőkorlát.
 • Szétfolyó hatást keltő íves lépcső és lépcsőkorlát.
 • Érdekes hatású, például egy galériára vezető lépcső, mely egyúttal az alatta lévő polcrendszer teteje. A korlátot mennyezetre erősített kampókon és a lépcsőfokokon átfűzött hajókötélrendszer alkotja.
 • A teljes orsótér egy oldalán zárt, de különböző nagyságú kivágott körökkel játékossá tett fa korlátok.
 • Abszurd hatást keltő, padlóból előtörő, fényes fém faágakra hasonlító tartószerkezetű, szabálytalan, hajlított lemezekből készült lépcső, girbegurba pálcás lépcsőkorláttal.
 • Hagyományosnak tűnő fényes fém, pálca osztásos dupla korlát. A korlát egyik felén hagyományos, osztásos pálcasor, a másik felén csak 2-3 osztásonként egy ferde pálca teszi játékossá a látványt, amit a rávetülő fény még megbolondít egy kicsit.
 • Hajlított fából készült különleges, íves lépcsőkorlátok.
 • Lépcsők amik alá lépcső alatti polcok vagy polcrendszerek vannak beépítve, amelyek amellett, hogy stílusukban illeszkednek a lakótér hangulatához, hozzájárulnak a maximális térkihasználáshoz.

 

2023-as és 2024-es lakberendezési design

A 2022-es trendek az íves, gömbölyű formákat diktálták a divatot a lépcsőkorátok esetébe, ami kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

Ez a trend kedvezett és máig kedvez a hajlított fának.

Az idei évben a legfőbb szempontokat jelentik a modernitás, a letisztult és sima felületek, a klasszikus és elegáns díszítőelemek és az egyediség.

2024-ben a természetesség és a fenntarthatóság még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap, ezért a természet által ihletett színek: például a lágyabb zöldeket és kékeket, amelyek megnyugtatnak és kellemesek a szemnek – népszerűek lesznek. A fa, vas és kő anyagának és színének hangsúlyozása a berendezési tárgyakon és magában az építészeti elemekben az egyik legnépszerűbb lakberendezési trend 2023-ban, amelyek a lépcsőkorlátokon is megjelennek.

A vizuálisan személyre szabott, fenntartható felületekkel ellátott funkciók használata egyre népszerűbb a dizájn világában, a fa textúrákkal és vaskorlátokkal tervezett lépcsőházak 2021 óta feltörekvő népszerűségnek örvendenek, így 2024-ben is nagy slágert jelentenek. A modern lépcsőház kialakítása 2020 végén jelent meg kiemelkedően, így ezek a dizájnok tökéletesen illeszkednek a modern és minimalista otthoni stílusokhoz.

 

A dekoratív díszítőelemek egyre növekvő népszerűsége mellett a klasszikus elegáns lépcsőházak is egyre népszerűbbek. A a tervezők elegánsabb íveket építenek be a lépcsők kapaszkodóiba, sőt egyesek még az íves lépcsőket is visszahozzák. Ez a trend kedvez a hajlított fának. A hajlított fa egyedi, helyszíni méretre készül, luxus minőséget képvisel, akár bútort, akár belső lépcsőt szeretnénk. Íves belső falépcsőkhöz készíttethetünk, speciális, különleges, hajlított fa korlátokat is.

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

Melyek a legújabb beltéri lépcsőkorlát trendek 2024-ben?

Az 2023-2024-es időszakban számos beltéri lépcsőkorlát megoldás létezik a piacon, például üveg, fa, rozsdamentes acél, valamint fém és fa kombinációi. A modern korlátok a minimalista megjelenésre összpontosítanak, míg az antik vagy rusztikus hatású korlátok továbbra is elérhetők maradnak. A hajlított fa korlátok igen népszerűek: mind a klasszikus mind a modern belső terekhez tökéletesen illeszkednek.

Milyen anyagokból készülhetnek a beltéri lépcsőkorlátok?

A beltéri lépcsőkorlátok készülhetnek üvegből, fából, rozsdamentes acélból, valamint fém és fa kombinációiból is. Az anyagválasztás főként az esztétikai preferenciáktól, valamint a funkcionalitástól és a költségvetéstől függ.

Mik a legfontosabb szempontok a beltéri lépcsőkorlát kiválasztásánál?

A legfontosabb szempontok a biztonság, az esztétika, a funkcionalitás és a költségvetés. Fontos, hogy a lépcsőkorlát biztonságos legyen a felhasználók számára, ugyanakkor illeszkedjen a lakás stílusához és a belső térhez.

A lépcső szerkezete, részei –  lépcsőkorlát elemek

A lépcső szerkezete, részei –  lépcsőkorlát elemek

A Hajlított Fa Manufaktúra számos gyönyörű lépcsőt, fa lépcső burkolatot és korlátot készített az évek során, mivel a  korlát variációk és a lépcsőfajták száma végtelen, először hadd mutassuk be Önnek a saját projektjeinken keresztül a lépcsők szerkezetét és részeit, valamint a lépcsőkorlát elemeket és annak rögzítési módjait. A lépcsők tervezésekor és építésekor számos körülményt és ötletet kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a végeredmény biztonságos és esztétikus legyen. Nézzük meg részletesebben ezeket a fontos elemekeket.

A lépcső szerkezete és elemei

A lépcső szerkezete az alábbi fő elemekből áll:

 • Lépcsőfok – az egy fellépési magasságot kiegyenlítő szerkezeti elem.
  • függőleges része: a homloklap (rugdosó)
  • vízszintes része: a járófelület vagy lépcsőlap

Két járófelület közötti szintkülönbség a fellépési magasság, a járófelület vízszintes mérete a belépési mélység.

 • Lépcsőkar a folyamatosan következő fokok összessége. 
 • Pihenő az a vízszintes lemezszerkezet, mely a lépcsőkarok érkeztetése és indítása között helyezkedik el:
  • közbülső pihenő
  • emeleti pihenő
 • Orsótér két egymás mellett lévő kar közötti szabad tér.
 • Korlát, mellvéd a lépcsőkarhoz függőlegesen csatlakozó, az orsótér felőli oldalon elhelyezett szerkezet.
 • Fogódzó (v.kapaszkodó.) esetenként a lépcsőház falába helyezett, a lépcsőkart kísérő, a lépcsőkön való biztonságos járást elősegítő szerkezet.
 • Járóvonal – egy elméleti vonal, – melyen a belépési mélységeket és a pihenők szélességét kell kiosztani.

Forrás: http://arc.sze.hu/epszerkea/202.htm

Számos lépcsőfajta létezik, amiről egy korábbi cikkben írtunk már részletesen: Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

Fa szerkezetű lépcsők

A falépcsőknek különböző kialakítási lehetőségei vannak. Egyik lehetőség az egyszerű szerkezetű pofapallók vagy pofagerendák közötti vésett fokelemekkel történő kialakítás. Ez egy praktikus megoldás, amely egyszerűbb megjelenést kölcsönöz a lépcsőnek. Másik lehetőség pedig az igényesebb belsőépítészeti szempontok alapján tervezett, bútor minőségű megmunkálással készített lépcső. Ez a fajta lépcső különleges gondossággal és részletekkel készül, hogy passzoljon a belső tér stílusához és magas minőségi elvárásoknak is megfeleljen.

A Hajlított Fa Manufaktúra asztalosmesterei széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkeznek fából készült lépcsők, csigalépcsők, hajlított és egyenes fa korlátok tervezésében, elkészítésében. Ezáltal képesek a legjobb minőségű és stílusú belső lépcsők és korlátok kivitelezésére, amelyek tökéletesen illeszkednek a megrendelő igényeihez és az adott belső térhez.

Beltéri lépcsőkorlát elemek

A lépcsőkart és pihenőlemezt kísérő korlátok egyedi és fontos elemei a lépcsőknek, amelyek a balesetmegelőzést szolgálják. Általában a lépcsőkar orsótér felőli oldalára kerülnek felszerelésre, biztosítva a biztonságos közlekedést. Ha a lépcsőkar másik oldala nem érintkezik a lépcsőház falával, akkor a távolságtól függően itt is szükséges lépcsőkorlát vagy kapaszkodó elhelyezése.

A fakorlát egyes alkotórészeinek elnevezései 

Korláttalpfa: Ez a rész a korlát alapját képezi, és a korlátoszlopok alján található. A korláttalpfa fontos szerepet játszik a korlát stabilitásának biztosításában.

Korlátoszlop: A korlátoszlopok a korlát függőleges elemei, amelyek a korláttalpfa alapjára vannak erősítve. A korlátoszlopok tartják és vezetik a korlátkarfékat.

Korlátkarfa: A korlátkarfák a korlát vízszintes elemei, amelyek a korlátoszlopok között helyezkednek el. Ezeken a karfákon (kapaszkodón, kézcsúsztatón) lehet támaszkodni vagy kapaszkodni, amikor a lépcsőn közlekedünk. 

Korlátheveder: Ez a rész a korlát felső része, amely a korlátkarfákat összeköti és megerősíti. A korlátheveder fontos szerepet játszik a korlát szerkezetének stabilitásában és tartósságában.

Korlátgyám: A korlátgyámok további tartóelemek, amelyek a korlát tetején vagy oldalán helyezkednek el, és további biztonságot és stabilitást nyújtanak. A korlátgyámok különböző formákban és anyagokból készülhetnek, és céljuk, hogy további támaszt és védelmet biztosítsanak a lépcsőhasználók számára. Forrás: (Wikipedia)

A korlát szerkezeti elemeinek közötti távolságra az OÉSZ vonatkozó előírásait szigorúan be kell tartani, mivel ezek a távolságok fontosak a biztonság szempontjából.

A korlátok anyaga változatos lehet, beleértve a fémet, kőlemezt, üveget, műanyagot stb. Az anyagválasztás és a kialakításuk az esztétikai és gazdasági szempontok figyelembevételével történik.

Gyakori megoldás, hogy a lépcsőkar lábvédő vagy mellvéd tartóval van kombinálva. Ebben az esetben a mellvéd tartót vagy előírt magasságú korláttal kell kiegészíteni, vagy ha a magasság megfelelő, akkor fogódzkodót kell biztosítani. Ezek az intézkedések tovább növelik a lépcsők biztonságát és funkcionalitását.

A korlát függőleges elemei készülhetnek kovácsolt vasból vagy esztergált fababákkal. Ezek az úgy nevezett  álló pálcák az oszlopok között. Amennyiben fa lépcsőkorlátra van igény, javasoljuk a kezdő- és a végoszlop kialakítását is. A korlát tetején vagy a falon általában kapaszkodót vagy kísérőfát helyezünk el.

A lépcső belső része az orsótér, ahol általában található a korlát. Fontos azonban megjegyezni, hogy érdemes a falra is rögzíteni egy kapaszkodót. A korlát és a fal kombinációja így végtelen lehetőséget kínál.

A korlát rögzítésének típusai

A lépcsőkorlátok rögzítése és kialakítása  fontos tényező a lépcső megfelelő működésében és biztonságában. Néhány lépcsőkorlát kialakítási és rögzítési lehetőség a következő:

 • Lépcsőlapba rögzítve
 • Pofafához rögzítve
 • Lépcső oldalához rögzítve

Ha el szeretnénk takarni a lépcső oldalát, használhatunk széles lemezt, úgynevezett pofafa takarót, amely eltakarja a lépcsőfokokat.

Annak ellenére, hogy a pofafa takaró nagyon esztétikus megoldás, elismerjük, hogy költséges lehet. Egy másik lehetőség a kovácsoltvas/fa korlát, ahol a pálcák a lépcsőlapokba lettek fúrva.

Természetesen nem kell minden lépcsőfokkal érintkezni a korlátnak. A következő lépcsőprojektnél csak egy-egy helyen kellett a lépcsőlaphoz rögzíteni.

Ez a festett alumínium pálcákkal ellátott, levegőben futó korlát csak egy ponton lett megtámasztva.

Van olyan eset is, amikor maga a mellvédfal szolgál korlátnak, és ehhez külön kapaszkodót kell készíteni, ahogy az alábbi ábrákon is jól látható.

A korlát statikailag erősebb, ha a külső falhoz van rögzítve.

A lépcső szerkezete, részei, a lépcsőkorlát elemek – összegzés

A lépcsők lenyűgöző építészeti elemek, amelyek különböző lépcső elemekből állnak, beleértve a lépcső korlát elemeket is. A lépcsőkorlát elemek fontos részei a lépcsőnek, amelyek biztosítják a biztonságot és esztétikát. A fa lépcsőkorlát elemek különösen vonzó megjelenést kölcsönöznek, és szépen illeszkednek a fa szerkezetű lépcsőkhöz. A beltéri korlát elemek számos kivitelben elérhetők, amelyek lehetővé teszik a lépcső személyre szabott megjelenését.

A lépcsőkorlát elemek kiválasztása során figyelembe kell venni a biztonságot, a funkcionalitást és az esztétikai szempontokat. A Hajlított Fa Manufaktúra számos lehetőséget kínál fa szerkezetű lépcsőkorlát elemekre, amelyek garantálják a minőséget és a tartósságot.

Ha bármilyen kérdése van a lépcsőkkel vagy a lépcsőkorlát elemekkel kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! Szívesen állunk rendelkezésére.

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

lépcső kapaszkodók fa lépcsőkorlát kézcsúsztató fa kézcsúsztató fa lépcsőkorlát kapaszkodó kapaszkodó korlát lépcsőhöz kovácsoltvas fali kapaszkodó beltéri lépcső kapaszkodó fém korlát kapaszkodó kapaszkodó lépcsőhöz lépcső markolat lépcső fogantyú korlátok kapaszkodók

Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Sokszor, amikor valaki kapaszkodót keres lépcsőhöz, akkor magára a lépcsőkorlátra gondol, holott a kapaszkodó és a korlát nem ugyanaz. A kapaszkodó lehet a lépcsőkorlát része vagy különálló falra szerelt elem, amelynek angol elnevezése “handrail” vagy “wall-mounted handrail”. Magyar nyelven – néha viccesen, néha találóan – alábbi kifejezésekkel szokták illetni a lépcsőkapaszkodót: kézcsúsztató, lépcső markolat, lépcső fogantyú stb. Teljesen mindegy, hogy talált ránk a kedves olvasó, mi bármilyen beltéri korlátra tudunk kapaszkodót készíteni fából. Legyen az kovácsoltvas, üveg, fa lépcsőkorlát,  egyenes vagy hajlított korlátra vagy falra tökéletesen illeszkedő minőségi lépcső kapaszkodókat készítünk. Nyugodtan ránk bízhatja a lépcsőszerkezet vagy korlát kivitelezését, ha luxus minőségű fából készült lépcsőt vagy csigalépcsőt szeretne otthonába, vagy a cége számára. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehet kiválasztani a megfelelő lépcső kapaszkodókat stílus, forma és anyag szerint.

A lépcső kapaszkodók jelentősége

Sok ember – különösen az idősebbek vagy a mozgáskorlátozottak –  számára kihívást jelenthet a lépcsőzés. Ahhoz, hogy biztonságos és kényelmes legyen a lépcsőn való közlekedés, a megfelelő lépcső kapaszkodók és korlátok rendkívül fontosak. A funkció mellett azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a lépcső kapaszkodó stílusa és megjelenése. Egy fa lépcsőkorlát kapaszkodó például nagyszerűen összehangolható beton-, üveg- és kovácsoltvas korlátokkal is, de számos szempontot kell figyelembe venni a megfelelő kézcsúsztató kiválasztásánál.

Beltéri lépcső kapaszkodók – Stílus és funkcionalitás egyben

A beltéri lépcső kapaszkodók kiváló lehetőséget nyújtanak a stílus és a funkcionalitás kombinálására. Az általunk készített illetve a cikkben tárgyalt kapaszkodó típusokat kifejezetten beltéri használatra tervezték, ezért rendkívül fontos, hogy  illeszkedjenek a lakberendezési stílushoz, így az sem mindegy, hogy milyen formájú vagy keresztmetszetű kapaszkodót készítünk egy modern vagy klasszikus enteriőrhöz.

Kapaszkodó profilok –  kézcsúsztatók forma szerint

A Hajlított Fa Manufaktúra számos formában készít kapaszkodót. Klasszikus formának számít az “omega” profil, ami a legkényelmesebb fogást biztosítja. Szó szerint ideális “kézcsúsztató”, mert a mélyedés könnyedén vezeti a kezet a lépcsőn való közlekedés során.  

Egy modern lakásbelsőhöz viszont nem annyira az omega profil illik, hanem a kör-, elipszis- és szögletes keresztmetszetű kapaszkodó. A végtelen variációból láthatunk párat a lenti ábrán. 

kapaszkodó profilok forma szerint: omega, kerek, szögletes, elipszis, stb.

Fa lépcsőkapaszkodók – elegancia és természetesség

A fa lépcsőkapaszkodók időtlen eleganciát és természetességet kölcsönöznek a lépcsőknek. A fa anyaga meleg és barátságos atmoszférát teremt a helyiségben. A fa kapaszkodók számos stílusban és mintában elérhetőek, így könnyedén illeszthetők bármilyen belső térhez. Emellett a fa természetes textúrája és felülete kiváló fogást biztosít.

A fa kapaszkodók használata számos előnnyel jár más anyagokhoz képest. Először is, a fa kellemes tapintású és meleg érzetet nyújt, ami különösen fontos lehet a lépcsőn való közlekedés során.

A fa kapaszkodók kiválóan illeszkednek a természetes környezetbe, és hozzájárulnak a belső tér meghitt hangulatához. A fa anyaga időtlen és klasszikus megjelenést kölcsönöz a lépcsőknek, ami a belsőépítészetben és a designban egyaránt nagy előnyt jelenthet.

A fa kapaszkodók sokféle stílusban és mintában elérhetőek, így könnyedén megtalálható a megfelelő kialakítás a belső tér hangulatához és stílusához illően. Legyen szó modern, klasszikus, rusztikus vagy akár skandináv stílusról, a fa kapaszkodók változatos kínálata lehetővé teszi a személyre szabott választást.

A fa kézcsúsztatók kényelmet és biztonságot nyújtanak a lépcsők használata során. Ez a típusú kapaszkodó sima és ergonomikus felülettel rendelkezik, amely kényelmes fogást biztosít. A fa kézcsúsztatók a lépcsőkön való haladást gördülékenyebbé teszik. Ez fontos szerepet játszik a biztonságos közlekedésben, hiszen a jó fogás segíti az embereket az egyensúly megtartásában és a stabil mozgásban a lépcsőn.

 

Fém korlát kapaszkodók – Modern megjelenés és megbízhatóság

Bár mi elsősorban a fa kapaszkodók tervezésében és elkészítésében végzünk mesteri munkát, nem tagadhatjuk a fém korlát kapaszkodó szerepét sem a mai belsőépítészeti trendekben, ami modern megjelenést kölcsönöz a lépcsőknek. Az alumínium vagy rozsdamentes acél anyagból készült kapaszkodók strapabíróak és tartósak. A fém kapaszkodók könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak, és különösen ajánlottak olyan helyekre, ahol gyakori az igénybevétel, például üzleti környezetben vagy nyilvános helyeken. 

A fém megoldás tőlünk sem áll távol, hiszen gyakran kombinálunk fával  fémet vagy üveget. Például a Szíma lebegő lépcső projektünkben a beltéri lépcső “kapaszkodót” dróthuzal vagy acélcső lépcső függesztő megoldással oldjuk meg, amelyek meghagyja a lebegő lépcső jelleget, de tovább erősíti a szerkezetet.

Kovácsoltvas korláthoz milyen kapaszkodó illik? 

A kovácsoltvas korlátok elegáns megjelenést kölcsönöznek a lépcsőknek. Ez a stílusos és tartós anyag hosszú élettartamot biztosít.A kovácsoltvas korlátok és fali kapaszkodók különösen népszerűek a vintage vagy antik stílusú otthonokban, irodákban és szállodákban. A korlát készülhet teljes egészében kovácsolt vasból, de rendkívül elegáns, ha a kézcsúsztató fából készül, mint ahogy ez az Lakitelek Hungarikum Hotel lépcső és korlát projektjén is látható.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lépcső kapaszkodót? Összegzés

A megfelelő lépcső kapaszkodó kiválasztása számos szempontot foglal magában. Először is, figyelembe kell venni a lépcső stílusát és az otthoni dekorációt. A kapaszkodónak harmonizálnia kell a környezettel, és ki kell egészítenie a meglévő elemeket. Másodszor, a kényelem és a biztonság kiemelten fontos. A kapaszkodónak kényelmes fogást kell biztosítania, és stabilnak kell lennie a használat során. Harmadszor, vegyük figyelembe a tartósságot és a karbantartási igényeket. A megfelelő anyag és felületkezelés hosszú élettartamot és könnyű tisztíthatóságot biztosít.

Árajánlat kérés>>

Kapcsolódó témák, hasznos oldalak

Különbüző stílusú kapaszkodó, kézcsúsztató, korlát és lépcspő árajánlat kérés

Mivel minden bútor  és korlát egyedi dizájnnal készül, ezért az általunk készített fából készült íves korlátok, lépcsők, csigalépcsők  egyedi árazást igényelnek.

Bármilyen íves lépcsőt, vagy hajlított lépcsőkorlátot megtervezünk, elkészítünk! 

Keressen bennünket, szívesen segítünk különleges vagy “lehetetlennek tűnő” elképzeléseit is megvalósítani!

Sötét tölgy korlát – projekt

Sötét tölgy korlát – projekt

Ismét egy szép kis korláttal jelentkezünk.

Igazán letisztult, modern megjelenésű korlátot készítettünk ismét.

A korlát anyagát tekintve, mint már oly sokszor, most is tölgy szolgált alapul.

A magas kopásállóság és kitűnően pácolhatóság miatt.

Jelen helyzetben fekete diófa lépcsőlapokhoz kelet a pác színét igazítanunk.

Felületkezelést kemény parketta olajjal készítettük.

Mely igen jól harmonizál a feketére festett oszlopokhoz.

Eleinte kissé szkeptikusak voltunk a sötét színek miatt, de a végeredmény magáért beszél.

Fogadjátok sok szeretettel ezt a gyöngyszemet.??

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Fa kapaszkodó üveg korlát tetejére – projekt

Nemrégiben sikerült a végére érni egy igen nagyszabású projektnek.

Több mit 300 méter íves és majd 200 méter egyenes kapaszkodót kellett készítenünk.

A huszonhét emeleten átívelő korlát rengeteg; mely soha véget nem érő feladatnak tűnt.

Mint olyan sokszor, jelen esetben is üveg korlát tetejére kellett kapaszkodót készítenünk.

Amely igencsak feladta a leckét, mivel az üveg közel sem olyan pontosan hajlik, mint az általunk készített fa kapaszkodók.

Így a szükséges toldásokon kívül még többet kellett alkalmaznunk.

Igen tapasztalt és ügyes kezű szerelő kollégák megoldották és a lehető legpontosabban illesztették össze a végeláthatatlan korlát folyamot.

Az illesztéseknél a folytonosság volt az iránymutató, így a helyszínen illesztettük össze a több, mint 600 csatlakozási pontot.

Ezek után magas kopásállóságú parketta lakk felületkezekés került felhordásra.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen nagyszabású projektekben is megálljuk a helyünket.

A képek magukért beszélnek. ☺️??

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

A Hajlított Fa Manufaktúra bemutatkozása a Magyar Asztalos Magazinban

A Hajlított Fa Manufaktúra bemutatkozása a Magyar Asztalos Magazinban

Az eredeti cikk – Teimel Alexandra írása a Magyar Asztalos Magazin 2022/november számában jelent meg>>

AZ EMBER ÖRÖK CÉLJA A HARMÓNIA


Fából vaskarikát azért nem, de minden mást, ami hajlított és fából van, elkészítenek. Legyen szó fa formájú könyvespolcról, egyedi dizájn konyhabútorról, hajlított korlátról, íves lépcsőről, vagy éppen intarziás klasszikus megoldásról. A négy éve alakult manufaktúra két fantáziadús és elhivatott szakembere, Rutz Ferenc és Laczkó Gábor számára nem létezik lehetetlen. Bármilyen fából készült, valamint furnérral borított egyenes és hajlított elemekkel megbirkóznak, s még a méreteknek sem szabnak határt. Hogy mindezt hogyan és milyen körülmények között teszik, arról is beszélgettünk az egyedi tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalkozás két mesterével.

– Ha jól tudom, régóta ismeritek egymást.


– Igen, gyerekkorunkban is barátok voltunk – mondja Feri. – Aztán az élet másfelé terelt bennünket, de öt– hat évvel ezelőtt újra találkoztunk és akkor határoztuk el, hogy együtt dolgozunk tovább. Én 12 évig alkalmazott voltam egy cégnél, Gábor pedig eredetileg festőként dolgozott, de akkoriban kezdett el foglalkozni az asztalossággal. Nagyon jól ment neki, gyorsan fejlődött. Én is tervezgettem már, hogy felmondok. Gondoltunk egy nagyot és egy kevéske spórolt pénzzel a zsebünkben nekiálltunk. Vállalkozóként a nulláról kezdtük felépíteni a céget. Mindig nagy súlyt helyeztünk a marketingre, ez jelenleg is így van, mert ez az egész alapja. Kezdetben azt terveztük, hogy Gábor a felületkezelést végzi, én pedig a többit, de ez gyorsan változott. A helyszíni beszerelés, a háttérmunka, a szerződések hozzá tartoznak, én pedig a műhelyben a gyártásért vagyok felelős. Az anyagbeszerzést fele-fele arányban végezzük.

Már a cég neve is izgalmas tevékenységet sejtet…


– Láttuk, hogy van a szakmán belül egy olyan piaci rés, ahova ezzel a tevékenységgel be tudunk illeszkedni. A névválasztással azt a közönségréteget próbáltunk megcélozni, amely a hajlított elemeket, az íves bútort keresi, de nem talált hozzá megfelelő kivitelezőt. 12 évig fejlesztettem ezt a technológiat. Azóta bebizonyosodott, hogy van rá igény, de kevés a szakember, aki ezt meg tudja valósítani. 2018 júniusának elején kezdtünk Gáborral a vállalkozásba, majd 2020-ban alapítottuk meg a kft.-t, mivel a nagyobb munkák megszerzéséhez ez már jobb megoldásnak tűnt. Ketten dolgozunk, tanulókat foglalkoztatunk. A tanulók száma egyre nő, jelenleg nyolcan vannak. Egyelőre nem tervezünk bővíteni, ketten is bírunk a megrendelésekkel. Én vezetem a műhelymunkálatokat, illetve foglalkozom a gyerekekke – a 20 éves szakmai tapasztalat sokat segít ebben. 240–250 négyzetméteren dolgozunk jelenleg, műhelyünkben komoly gépparkkal – szalagfűrész, élcsiszoló, szalagcsiszoló, lapszabász körfűrész, gyalu, maró, élzáró gép és egy gerendás lapszabászgép – rendelkezünk. A gyerekek miatt is fontos, hogy a lehető legjobb gépeken tudjanak tanulni.


– Gondolom, a módszeretek lényeget nem szeretnétek elárulni, de azért némi technikai finomságba beavatnátok az olvasókat?


– Mielőtt elmondanám, érdemes egy kicsit visszatekinteni – kezd bele Feri a múltidéző utazásba. – A hajlított fából készült íves bútorok megjelenése nem újkeletű, hiszen már az ókorban készültek hajlított székek, asztalok, kiegészítők. A ma használt hajlítási technikák alkalmazását hosszú folyamat előzte meg. Ehhez szükséges volt a különböző fák szerkezetének megismerése, a
hajlítás technikájával járó húzó- és nyomó erő, illetve a folyadék és a hő hatásainak vizsgálata a különböző fa típusok tekintetében. Alapvetően a fát kétféle formában hajlították: tömörfa, illetve falécek hajlításával. Michael Thonet asztalos az 1840-es
években készítette első ismert székeit síkgörbe elemekből.
Az eljárást szabadalmaztatta, majd továbbfejlesztette. A rétegelt, ragasztott hajlítás folyamata így történt: fából vékony fa réteg furnérlapok készítése, a lapok enyvezése, egymásra illesztése, sablonban préselés az enyv száradásáig. A XX. században a fa-műanyag rétegeléses eljárásával módosították ezt a technikát, melynek lényege, hogy a furnér rétegek közé műanyag fólia került, amely hőkezelés hatására meglágyult, a rétegek egymáson elcsúszhattak, ez- által hajlíthatóvá vált. A XXI. század íves bútorainak készítése tömörítéses, gőzöléses és rétegragasztásos eljárással történik. A Hajlított Fa Manufaktúrában mi egyfajta technológiával dolgozunk, ez a
rétegragasztás. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabb és megbízhatóbb a végeredmény. Bármilyen fából, bármilyen méretben, mindenféle igénynek eleget tudunk tenni. Ezért is az a mottónk, hogy nálunk nincs lehetetlen.


– Akkor csupán a megrendelő pénztárcája szabhat határt az elképzelé-
sek megvalósításának.


– Így van – fűzi hozzá Gábor. – Az emberek tudnak nagyot álmodni, de sajnos ez anyagi okok miatt nem mindig megvalósítható. Ám
általában megtaláljuk a megoldást, hogy az anyagok és a szakmai tudás segítségével a legjobb végeredmény szülessen. Az elmúlt négy évben hajlított korlátból készítettünk a legtöbbet, 10–15 darabot egy évben, de érkezett megrendelés konyhabútorra éppúgy, mint hajó külső-belső bútorzatának teljes kialakítására. S meg kell említenünk, hogy sok alkatrészt készítünk más asztalos kollégáknak is. A belső építészek pedig kiváló lehetőségként tudják alkalmazni a hajlított fa különböző módon megmunkált formavilágát, színeit. Az ívek finom vonalai a belső békét segítik, eleganciát sugároznak, ezáltal tud megvalósulni az ember örök
célja, a harmónia.


– Kuka utas vésd eszedbe, ne szólj bele a vezetésbe! – hirdette nagyapám autójában az anyósülés elé, a műszerfalra felragasztott matrica. Ti is kaptatok már kéretlen tanácsot?


– Általában ránk bízzák a munkát, mert látják, hogy értünk hozzá, s hogy tartalom is van a szavak mögött – mondja Feri. – Akkor van probléma, amikor valaki abszolút nem ért a szakmához, de mégis szeretné megmondani, hogy mit és hogyan csináljunk. Hosszú távon ez nem működik és ezért már a szerződésünkben is külön pont jelzi, hogy nem szólhat bele a munka menetébe a megbízó.
A másik dolog, hogy bármilyen jó kapcsolatot is építünk ki az ügyféllel, attól még nyilván a megrendelésért fizetni kell. Sajnos, arra is volt példa, hogy valaki ezt nem így gondolta. Sok mindenre oda kell figyelni főleg kezdő vállalkozóként. Nem szabad egyetlen kivitelezővel dolgozni, mert ha folyamatosan leterhel a határidős megbízásokkal, akkor nem lesz lehetőség saját ügyfélkör kialakítá-
sára. Ezt mi is megtapasztaltuk. Volt olyan, hogy kiderült, nem jó a szín és a sürgető határidő miatt az éjszaka közepén lecsiszoltuk az összes furnéros elemről az összes pácot, amit másnap újrakentünk. Újra pácoltuk, lakkoztuk, két napunk volt rá. Kezdőként az ember a saját munkaerejét olcsóbbnak tartja és megragad ebben az elgondolásban. Azt tanácsolnánk, hogy ezt nem szabad. Új ügyfeleket kell találni. Ez fontos, mert ez viszi előre a vállalkozást.


– Olyan széleskörű és sokrétű a tevékenységetek, hogy bátran belevágtok egy intarziás asztal elkészíté-
sébe éppúgy, mint egy magasfényű, rózsaszín modern konyhabútor megépítésébe. Mi adja az inspirációt?


– Szerintem mindig az előző munka, amit éppen befejezünk – mondja határozottan Gábor. – A végeredmény, amikor már beszerelve látjuk és tapasztaljuk az elégedettséget a vevő arcán, az a legfontosabb. S persze az, hogy a munkánk egyben a szenvedélyünk is. Nagyon szeretünk a fával dolgozni, szép dolgokat alkotni. Tervezünk és kivitelezünk is. Minden egyes munkafázis nagy odafigyelést igényel. Számomra a tervezési folyamat a legkedvesebb, meg persze amikor elkezdem összepakolni a szerszámokat és már csak az elégedett visszatekintés van hátra – fűzi hozzá mosolyogva. – Ferinek a felületkezelés a kedvenc munkafázisa vagy az elemek összeillesztése a korlátbabákkal. De a tervezési folyamat is mindig kihívás, akárcsak a szakszerű megvalósítás. Ilyen feladat volt a Szíma fantázianévvel ellátott lépcsőnél a felfüggesztés, a falba rögzítés, a lépcső szerkezetének tervezése. Nincs aktuális trend. Mindig minden divat. Klasszikus lépcső éppúgy, mint a nagyon modern egyenes vonalvezetésű, de mégis íves. Sosem tudjuk, mivel keresnek meg minket. Mindenféle stílus, szín, forma előfordult már nálunk. Nagy előny nekünk és a megrendelőinknek is, hogy mindent a műhelyben végzünk – ez a munka nagy porral jár és kézi megmunkálást igényel –, s a helyszínen csupán néhány napot töltünk. Kimegyünk, felmérünk és pár hét múlva a kész termékkel állunk a megbízó rendelkezésére.


– Van ma Magyarországon elegendő igény és fizetőképes kereslet a hajlított fából készült luxus bútorokra?


– Igen – állítja határozottan Feri.– Kialakult egy gazdag réteg, aki az extrább kívánságokat is megengedheti magának, illetve talán egy felsőbb középosztály, akiknek a korlát, kapaszkodó kifizetése nem jelent gondot. Ö römmel mondhatom, hogy naponta két ajánlatkérés érkezik hozzánk. Az esetek 20 százaléká-ból lesz munka és ez nekünk elég. Extrémebb ötletekkel is megtalálnak minket és én is felfedeztem az egyik kreatív ötleteket kínáló oldalon (Pinterest) egy olyan lépcsőt, ami mellett egy facsúszda fut végig. Azt régóta nézegettem és éppen most kaptunk egy ilyen megrendelést, íves lépcső mellé gyerekeknek csúszdával. Na,
ez már szakmailag nagyon komoly kihívás, de állunk elébe.


A Capsula termékcsalád és a fa alakú polc is igazán figyelemre méltó.

– Rendszeresen böngészek, kutakodok a neten. Keresgéltem olyasmit is, amit egy modern nappaliba is be lehetne illeszteni –mondja Feri. – Az egyenes és íves elemek egymáshoz illesztésével bármilyen méretben kialakítható a kapszula. Félköríves, illetve negyedköríves sarkokat és egyenes elemeket gyártunk, ezek bármilyen formában összeilleszthetők. Könnyű a szerkezet, nem terheli nagyon a falat. Az otthonomban minden diófából készült, az összes helyiségben íves bútorok vannak. Tükrözik, hogy mivel is foglalkozunk. A képek nyilván vevőcsalogatóként is szolgálnak. Akárcsak a fa alakú polc, amiből két évvel ezelőtt készítettük az
elsőt. Ez egy 260×200 cm-es bútor, ugyancsak könnyített szerkezetű, illesztés nem látható rajta. 4–5 nap alatt elkészül, tölgyből, csomós tölgyből, aminek nagyon szép a mintázata. Nyolcat csináltunk eddig belőle és mindig nagyon elégedettek voltak a megrendelők.


– Mi jelenti számotokra a legnagyobb elismerést? Mi a siker titka?


– Az ügyfelek elégedettsége, a diákjaink versenyeken való eredményes szereplése és persze az is, hogy a nálunk töltött két év után olyan szekrényt tudnak készíteni, ami már megüti a mércét – summázza Feri. – Örömünkre szolgál látni az arcukon az elégedettséget, amikor néhányszőrös deszkából szép dolgokat készítenek. Jól érzik magukat nálunk, mert munkatársként kezeljük őket, s nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon szép szakma, ami borzasztó nagy tudást és logikát igényel, de talán a kitartás és az elhivatottság a legfontosabb – fűzi hozzá Gábor. – És számunkra elismerés és nagyszerű érzés az is, hogy írnak rólunk a Magyar Asztalosban – mondják mosolyogva. A siker titka a gyorsaság, a szakértelem és az összhang közöttünk – vallják mindketten. – Egy a cél és egyforma áldozatokat hozunk meg azért, hogy a cég működjön, fejlődjön. Szakmailag kudarc nem ért bennünket, da sajnos az velünk is előfordult, hogy nem fizetett a megrendelő. Tudjuk, hogy a tevékenységünk sikerességéhez nagyon sokat kell tanulni, jól kezelni a streszszt, minden vállalkozáshoz köthető ténnyel tisztában lenni, folyamatosan
fejlődni kell.


– Mindjárt itt az év vége. Mit kívántok magatoknak a jövő évet illetően?


– Arra törekszünk, hogy saját telephelyen dolgozhassunk, akkor még nyugodtabban mehet majd a munka. A lépcső melletti facsúszda nagy terv, bízunk a megvalósításában. És persze egészséget, szeretetet és boldog új évet – mindenkinek! ■

Az eredeti cikket az Asztalos Magazin lejebb beágyazott 2022/ novemberi számában képekkel a16. oldaltól lehet megtekinteni>>


asztalos-2211